Cara menggunakan Alexa pada iPhone anda

Sejujurnya, Siri bukanlah pembantu maya terbaik di luar sana. Walaupun terdapat usaha seperti Siri luar talian dalam iOS 15, Siri sentiasa berada di belakang beberapa pembantu seperti Google Assistant dan Amazon Alexa.

Mencari di web, menjawab soalan, mengekalkan konteks atau mengawal peranti rumah pintar, Siri bukanlah pembantu AI yang paling boleh dipercayai. Dan, apabila ia datang kepada produk rumah pintar, siapa yang boleh mengalahkan Amazon Alexa?

Dalam artikel ini, mari belajar tentang cara memuat turun, menyediakan dan menggunakan apl Alexa pada iPhone anda.

Tidak seperti Siri, Amazon Alexa tidak tersedia sebagai pembantu terbina dalam pada iPhone. Pada masa ini, tiada cara untuk memasang mana-mana pembantu pihak ketiga pada iOS atau iPadOS. Jadi, untuk mendapatkan Alexa pada iPhone, anda perlu menggunakan aplikasinya.

Inilah cara untuk menyediakan Alexa dengan iPhone anda.

Selepas persediaan selesai, anda akan memasuki skrin utama apl Amazon Alexa.

Pada apl Alexa, anda akan melihat lima tab: Rumah, Berkomunikasi, Main, Peranti, dan Lagi. Dalam bahagian di bawah, saya telah menerangkan penggunaan setiap tab.

Di sinilah keajaiban berlaku. Ketik pada ikon Alexa di atas untuk memanggilnya. Memanggilnya buat kali pertama akan menggesa anda untuk mendayakan akses lokasi. Seterusnya, gunakan perkataan panas “Alexa” untuk memanggilnya.

Di bawah ikon Alexa, terdapat banyak cadangan, seperti menyediakan penggera, perkhidmatan muzik, mencipta senarai beli-belah, dsb. Anda boleh mengetik sebarang cadangan untuk mendayakannya dengan cepat.

Sebagai contoh, anda boleh menyediakan perkhidmatan muzik pilihan supaya apabila anda meminta Alexa memainkan beberapa muzik, ia akan dimainkan daripada perkhidmatan penstriman muzik yang anda inginkan sahaja. Dan ya, anda boleh meminta Alexa apa sahaja untuk mencari dari web dengan mengetik butang mikrofon di bahagian atas!

Selain itu, anda boleh menambah beberapa kemahiran pada Alexa. Seperti, tambahkan kemahiran yang dipanggil Amazon Storytime, yang menampilkan koleksi cerita sebelum tidur, termasuk beberapa cerita asal daripada LEGO untuk kanak-kanak. Kini, anak-anak anda boleh meminta Alexa untuk cerita sebelum tidur.

Petua pro: Alexa lebih baik sedikit daripada Siri dalam melayari web dan mengumpul jawapan.

Jika seseorang dalam kenalan anda mempunyai peranti atau apl Amazon Alexa, anda boleh menghubungi atau menghantar teks terus kepada mereka daripada bahagian ini. Terdapat ciri yang dipanggil Masuk yang menjadikan semua peranti serasi Alexa anda bertindak sebagai interkom.

Katakan anda berada di pasar raya mengambil barang untuk rumah anda, anak-anak tidak menjawab panggilan dan anda ingin bertanya kepada mereka sama ada anda perlu membawa apa-apa dari pasar tersebut.

Anda boleh Drop-In ke dalam Echo rumah anda daripada apl Alexa iPhone dan sebut mesej anda. Ia benar-benar interkom tanpa wayar di seluruh dunia.

Selain itu, terdapat ciri yang dipanggil Announce yang membolehkan anda, well…, mengumumkan mesej kepada semua peranti Echo sekaligus.

Katakan anda lewat dari pejabat dan anda ingin memberitahu keluarga anda, anda boleh Umumkan, ‘Saya akan pulang lewat untuk makan malam,’ dan Alexa akan ping setiap peranti pada rangkaian anda. Ia akan menghantar pemberitahuan jika seseorang menggunakan Alexa untuk iPhone.

Jika anda melanggan Amazon Prime, anda boleh mendapatkannya. Menggunakan tab Main, anda boleh meminta Alexa memainkan sebarang muzik di dunia.

Anda juga boleh menala ke stesen radio tempatan anda dan mendengar senarai keseluruhan perpustakaan Amazon Kindle. Dan ya, anda boleh memautkan Apple Music dan Spotify juga.

Dengan semakin banyak peranti rumah pintar di sekeliling kita, setiap orang memiliki sekurang-kurangnya satu pengawal rumah pintar seperti pembesar suara pintar atau paparan pintar.

Jika anda kebetulan memiliki peranti Amazon Echo, anda boleh mengurus semua yang berkaitan dengan peranti itu dalam tab Peranti. Bersama-sama dengan menambahkan peranti Echo baharu pada apl, anda boleh menggabungkan berbilang pembesar suara Gema untuk bertindak sebagai pembesar suara stereo terus daripada apl Peranti.

Walaupun cukup jelas, More ialah tempat di mana anda boleh mengurus semua yang berkaitan dengan akaun Alexa anda. Anda boleh memautkan akaun anda kepada perkhidmatan penstriman TV, menambah peringatan, menetapkan penggera, menukar bahasa dan banyak lagi.

Walaupun Alexa mempunyai aplikasi yang menarik, penggunaan utama hanya muncul apabila kita bertanya sesuatu.

Walau bagaimanapun, membuka apl, mengetik butang mikrofon atau memanggil ‘Alexa’ adalah menyusahkan. Terima kasih kepada kemas kini baharu, Amazon Alexa telah mendapat sokongan untuk widget pada iPhone. Kini anda boleh memanggil Alexa terus dari Skrin Utama iOS anda dengan sekali ketik.

Sekarang, apabila anda mengetik widget, iPhone anda akan menyalakan apl Alexa dengan mikrofon diaktifkan untuk menyebut arahan dengan cepat. Ini sudah tentu membawa Alexa satu langkah lebih dekat kepada Siri pada iPhone dari segi kemudahan akses.

Aplikasi Alexa sememangnya salah satu aplikasi pembantu peribadi terbaik di luar sana. Antara ciri apl Alexa yang manakah paling anda sukai? Beritahu kami di bahagian komen di bawah!

Jika anda menyukai apa yang kami katakan tentang Alexa pada iPhone, anda mungkin berminat untuk membaca ini juga:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *