Cara Mengetahui Jika Telefon Android Anda Dijangkiti oleh Perisian Hasad

Walaupun perisian hasad mudah alih kurang menjadi masalah berbanding dahulu pada zaman dahulu apabila Google mula membiasakan diri memasuki pasaran telefon pintar, pasaran mata wang kripto mula menjadikan penggodaman lebih menguntungkan kerana keupayaan untuk menguasai sumber orang lain. sistem rakyat untuk melombong syiling digital.

Memandangkan ekosistem desktop dan sistem korporat semakin sesak dengan pelbagai jenis perisian hasad, penggodam baharu mengalihkan pandangan mereka ke arah telefon mudah alih, yang mempunyai prestasi yang baik untuk cip mereka. Kini telefon anda mempunyai sasaran di belakangnya dan sudah tiba masanya untuk mempersenjatai diri anda untuk memerangi isu tersebut.

phonemining-mobile

Biasanya, apabila penggodam ingin menjangkiti telefon Android, mereka akan membuat aplikasi palsu yang hanya melombong mata wang kripto semasa berjalan di latar belakang. Kaedah lain ialah menyuntik kod ke dalam aplikasi yang sah, menjadikannya lebih sukar bagi mangsa untuk mengesyaki bahawa aplikasi ini adalah penyebabnya.

Memandangkan sebahagian besar telefon mudah alih tidak mempunyai GPU khusus yang memproses perkara dengan cara yang sama seperti cip desktop, apl itu selalunya akan menggunakan CPU telefon.

lg-p710-optimus-l7-ii-qualcomm-pm8029-pada-papan-litar-dicetak-utama

Terdapat sebab orang ramai tidak menggunakan telefon mereka untuk melombong mata wang kripto. Walaupun mereka boleh memerah banyak kuasa pengkomputeran tanpa menggunakan banyak elektrik, anda tidak melihat pusat perlombongan menyimpan stok pada telefon pintar. Sebaliknya, mereka sama ada menggunakan GPU atau menyimpan stok cip khusus yang dipanggil ASIC. Satu-satunya sebab seseorang akan melombong mata wang kripto pada telefon pintar adalah untuk merosakkannya.

Bateri telefon pintar anda direka bentuk untuk mengambil berat penggunaan harian dengan bakat dan, sebagai hasilnya, mendapat manfaat daripada jangka hayat yang panjang selama beberapa tahun. Walau bagaimanapun, jika anda mula menekankan bateri, ia akan menghasilkan haba, dan rintangan dalamannya akan meningkat. Walaupun untuk jangka masa yang singkat dengan sedikit gangguan, bateri anda akan terjejas secara kekal jika anda menggunakan tekanan yang mencukupi untuk mendaki melebihi 30掳C (86掳F). Apabila anda melakukan ini lebih banyak lagi, anod pada bateri akan lebih mengkristal.

Buat masa ini, satu-satunya kesimpulan yang perlu anda capai ialah sebarang penyalahgunaan bateri anda yang berlebihan adalah buruk untuk kesihatannya.

Jadi, katakan anda mula melombong Monero pada telefon anda. Ini akan menjadikan CPU pada hadnya, menyedut seberapa banyak jus daripada bateri anda yang boleh dihantar. Dalam tempoh yang panjang (walaupun selama seminggu atau lebih) kesannya sudah pasti akan kelihatan. Selepas perlombongan berhenti, bateri telefon tidak akan bertahan lama seperti dahulu.

Jika anda melakukan ini terlalu banyak, anda akhirnya boleh menjadikan bateri hampir tidak berguna, terutamanya kerana anda perlu meletakkannya melalui beberapa kitaran caj, yang semuanya akan berlaku semasa perlombongan telefon. Bayangkan cas 2-amp masuk ke dalam bateri semasa ia dikuras dengan sebanyak watt yang boleh dikumpul oleh CPU. Dalam sesetengah keadaan, kesihatannya berkurangan dengan ketara dalam masa kurang daripada sebulan!

Dalam sesetengah telefon yang mungkin tidak mempunyai keupayaan pelesapan haba terbaik, keadaan menjadi lebih teruk. Anda mungkin mengalami kegagalan perkakasan atau, untuk meletakkan aising pada kek, bateri anda boleh mula membonjol keluar dari telefon anda kerana haba yang amat sangat.

phonemining-heat

Memandangkan perisian hasad perlombongan kripto mempunyai akibat yang jauh lebih dahsyat untuk telefon pintar berbanding PC, adalah lebih penting untuk mengesan tanda-tanda lintah pada peranti anda sebelum ia mempunyai peluang untuk mendatangkan malapetaka. Nasib baik untuk anda, gejala perlombongan perisian hasad adalah lebih mudah untuk dikesan pada telefon. Berikut ialah beberapa yang anda boleh kesan serta-merta tanpa menggunakan sebarang perisian khusus:

Sudah tentu, anda perlu mencari pelakunya jika anda ingin menyelamatkan telefon anda daripada azab yang akan berlaku.

phonemining-drunkandroid

Melainkan pengurus tugas lanjutan, mungkin cara paling mudah untuk mengetahui apl yang menggunakan telefon anda kepada saya ialah dengan melihat statistik bateri anda. Pada versi terbaharu Android, ini boleh dilakukan melalui “Tetapan -> Bateri -> Tahap penggunaan.”

Hampir semua versi Android akan menunjukkan kepada anda statistik penggunaan bateri yang dipesan mengikut bahagian yang dinyatakan oleh setiap apl sebagai peratusan. Apl dengan kadar tertinggi berkemungkinan besar penyebabnya. Sebaik sahaja anda menyahpasang apl, telefon anda sepatutnya baik.

Mujurlah, perisian hasad untuk telefon mudah alih secara amnya tidak cukup canggih untuk “menghubungkait” sistem atau bermain-main dengan kebenaran yang menyukarkan untuk dialih keluar, seperti yang biasa berlaku dengan virus Windows. Nyahpasangnya dan ia hilang!

Tiga perkara biasanya benar tentang apl yang melombong mata wang kripto pada telefon anda secara berniat jahat:

Lihat corak di sini? Terdapat dua perkara yang perlu anda lakukan untuk mengelakkan daripada terkena perisian hasad perlombongan: cari tanda-tanda hanyir dan elakkan memuat turun apl di luar Google Play.

Pasti, sesetengah apl hanya boleh dipasang melalui tapak pihak ketiga (seperti Gab, rangkaian sosial yang memfokuskan pada kebebasan bersuara), tetapi ini adalah pengecualian yang jarang berlaku. Dalam kes tersebut, anda boleh mendayakan tetapan untuk membenarkan apl daripada sumber yang tidak diketahuiSementaratetapi kemudian lumpuhkannya sebaik sahaja anda memasang apl anda. Ini hanya perlu dilakukan dalam kes andabenar-benar pasti bahawa apl yang anda muat turun cukup dipercayai untuk tidak merosakkan telefon anda.

Sekarang setelah kami menyelesaikan semua ini, adakah anda pernah terkena perisian hasad pada Android? Beritahu kami tentang pengalaman anda!

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Miguel telah menjadi pakar pertumbuhan perniagaan dan teknologi selama lebih sedekad dan telah menulis perisian lebih lama lagi. Dari istana kecilnya di Romania, dia mempersembahkan perspektif yang dingin dan analitikal kepada perkara yang mempengaruhi dunia teknologi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *