Cara Mengesahkan Checksum dalam Linux

Checksum ialah rentetan teks yang diperoleh daripada perisian menggunakan fungsi cincang. Tiada dua checksum sepatutnya sama. Apabila memuat turun perisian daripada Internet, satu cara untuk mengesahkan integritinya ialah membandingkan jumlah semaknya dengan yang disediakan oleh tapak web. Jika mereka mengira, maka perisian tersebut adalah tulen dan tidak diusik. Di sini kami akan menunjukkan kepada anda cara menyemak dan mengesahkan jumlah semak dalam Linux.

Walaupun ini boleh dilakukan dengan mudah di terminal, anda akan belajar di sini bagaimana anda boleh menyemak dan mengesahkan jumlah semak dengan alat grafik: GtkHash yang sangat ringkas.

Untuk kebanyakan pengedaran Linux, anda boleh menemui GtkHash dalam pengurus pakej atau Pusat Perisian. Jika anda menggunakan Ubuntu atau pengedaran yang serasi dan memasang dari terminal, anda boleh memasang GtkHash dengan:

Untuk openSUSE, anda perlu menambah repositorinya sebelum memasangnya. Cari maklumat lanjut di sini.

Pada Arch dan Manjaro:

Selepas ia dipasang, cari ia di antara aplikasi lain yang dipasang anda dan jalankannya.

Antara muka GtkHash agak mudah. Untuk mengira cincang untuk satu atau lebih fail, klik pada butang “Tambah” mesra di bahagian atas sebelah kiri.

Halakan peminta ke lokasi fail anda dan pilihnya. Anda boleh memilih berbilang fail dengan menahan butang Ctrl kekunci semasa mengklik padanya. Kemudian, klik pada butang “Buka” di bahagian atas sebelah kanan untuk melengkapkan arahan.

Senarai GtkHash akan diisi oleh fail yang anda pilih. Jika anda mahu, anda boleh menambah lebih banyak fail dengan mengulangi langkah sebelumnya.

Klik pada butang “Hash” di bahagian bawah sebelah kanan tetingkap GtkHash untuk mengira cincang untuk semua fail dalam senarai.

GtkHash mengira berbilang jenis cincang secara lalai dan akan membentangkannya dalam lajur di sebelah setiap fail.

Untuk menyalin cincangan fail ke papan keratan, klik kanan pada fail dan pilih jenis cincang pilihan anda daripada submenu “Copy Digest”. Kemudian, tampal cincang yang disalin di suatu tempat untuk rujukan masa hadapan.

Sebagai alternatif, anda boleh menyimpan cincangan ke fail melalui “Fail -> Simpan Sebagai.”

Untuk menyemak integriti data fail dengan GtkHash, pilih “Fail -> Buka” dan pilih fail cincang yang mengiringi fail utama anda. Fail hash biasanya mempunyai sambungan “sha1,” “md5” atau “sfv”, dan GtkHash menyokong semua yang popular.

Apabila fail dimuatkan, klik pada butang “Hash” di bahagian bawah sebelah kanan. GtkHash akan mengira dan membandingkan cincang fail dengan cincang yang dilaporkan dan membentangkan hasilnya kepada anda. Seperti yang anda lihat dalam tangkapan skrin kami, kami mempunyai dua perlawanan dan dua kegagalan.

GtkHash disertakan dengan algoritma pencincangan paling popular didayakan, tetapi ia bukan satu-satunya yang disokongnya. Untuk maklumat lanjut, lawati “Edit -> Keutamaan.”

Anda boleh memilih daripada lebih dua dozen fungsi cincang yang berbeza, di antaranya anda mungkin akan menemui yang anda suka.

Jika anda berada dalam persekitaran pelayan, satu-satunya cara untuk membandingkan checksum adalah melalui terminal. Nasib baik, menyemak dan mencipta cincang fail pada terminal adalah semudah menggunakan GUI. Kebanyakan pengedaran datang dengan satu set alat untuk kerja itu. Antara yang paling popular ialah:

Penggunaannya adalah mudah kerana ia berfungsi dengan cara yang sama: anda menaip nama mereka, kemudian nama fail yang ingin anda hitung cincangan. Sebagai contoh, untuk mengira cincang SHA-512 untuk ISO pemasangan Arch Linux yang telah kami muat turun, kami menggunakan:

Dalam perkara di atas, sha512sum ialah arahan untuk algoritma cincang yang telah kami putuskan untuk digunakan. Selepas beberapa lama menunggu, kami melihat cincang SHA-512 pada skrin kami.

Pada masa hadapan, kami mungkin ingin menyemak semula fail kami, jadi kami memutuskan untuk mengeluarkan keputusan kepada fail dan bukannya skrin kami. Arahan cincang tidak menawarkan fungsi sedemikian kerana ia hanya ubah hala di Linux. Dengan menggunakan a > simbol selepas arahan dan nama fail, output arahan disimpan dalam fail dan bukannya dicetak pada skrin. Anda juga boleh menggunakan sha256sum:

Ini akan mengeluarkan hasil kepada fail teks biasa yang boleh anda semak. Di dalamnya, anda akan menemui cincang fail diikuti dengan nama failnya.

Menyemak fail terhadap cincangnya hanya memerlukan anda menambah a -c beralih kepada arahan dan menggunakan fail hash dan bukannya fail sebenar. Dengan kata lain, sesuatu seperti ini:

Walaupun mudah untuk mengesahkan jumlah semak dalam Linux, adalah tidak realistik untuk menyemak cincang untuk setiap fail. Ini adalah sesuatu yang perlu anda lakukan untuk data sensitif tersebut atau ISO Linux yang anda muat turun dari Web. Jika anda menggunakan Mac, kaedah yang sama digunakan.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Kehidupan sebenar OK bermula pada sekitar 10, apabila dia mendapat komputer pertamanya – Commodore 128. Sejak itu, dia telah mencairkan huruf kekunci dengan menaip 24/7, cuba menyebarkan The Word Of Tech kepada sesiapa yang cukup berminat untuk mendengar. Atau, sebaliknya, baca.

Soalan Odysseas Kourafalos untuk anda. Bolehkah alat cincang ini atau sesuatu yang serupa digunakan untuk menjamin integriti video?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *