Cara Mengedit PDF Menggunakan Desktop Popular dan Alat Dalam Talian

Penyuntingan PDF dahulunya adalah sesuatu yang hanya perlu ditangani oleh beberapa orang sahaja. Kini dengan lebih ramai orang bekerja dari rumah, mengedit PDF menjadi sesuatu yang perlu kita semua lakukan dari semasa ke semasa. Walaupun dahulunya menjadi tugas untuk mengedit PDF, kini terdapat beberapa alat yang tersedia untuk setiap platform yang membolehkan anda menambah tandatangan, mengisi borang, memotong dan menampal teks, dan banyak lagi.

Adobe mencipta format fail PDF, jadi sewajarnya suite Acrobat alat PDFnya ialah salah satu pilihan terbaik yang tersedia. Jika anda perlu membuat pengeditan asas, anda boleh menggunakan editor Acrobat dalam talian, yang akan dijalankan pada Windows, macOS, Linux dan Chromebook.

Untuk mula mengedit PDF, ikut arahan di bawah:

Dalam versi dalam talian percuma Acrobat ini, anda boleh serlahkan teks, tinggalkan ulasan dan tambah teks pada medan borang. Anda juga boleh lukis tandatangan anda menggunakan alat lukisan bentuk bebas. Alat ini semuanya terletak di bahagian atas skrin.

Dalam versi dalam talian percuma Acrobat, anda boleh menambah pada PDF, tetapi anda tidak boleh menolak apa-apa daripadanya. Untuk pengeditan PDF yang lebih mendalam, anda memerlukan Adobe Acrobat DC, yang berharga $14.99/bulanan.

Lancarkan Acrobat DC dan pergi ke “Fail -> Buka” untuk memilih fail untuk diedit. Klik pada alat “Edit PDF” di sebelah kanan tetingkap.

Mengedit teks kini berfungsi sama seperti dalam mana-mana aplikasi pemproses kata. Anda boleh menyalin (Ctrl + C), potong (Ctrl + X), dan tampal (Ctrl + V) teks seperti yang anda lakukan dalam mana-mana aplikasi lain. Untuk menukar fon, gunakan bahagian “Format” di sebelah kanan.

Untuk melukis, pilih ikon pensel. Anda juga boleh menambah imej menggunakan senarai “Objek” di sebelah kanan tetingkap.

Kepada menggabungkan berbilang PDF, pilih “Fail -> Buat -> Gabungkan Berbilang Fail ke dalam satu PDF.” Jika anda perlu menambah fail pada fail yang telah dibuka, pilih “Gabungkan Fail” daripada menu di sebelah kanan.

Kepada belah PDF, pilih “Alat -> Susun Halaman,” kemudian klik butang “Pisah”. Anda boleh memilih untuk memisahkan fail melalui berbilang pilihan, seperti bilangan halaman atau saiz fail. Mengklik “Pilihan Output” akan memberi anda lebih kawalan ke atas cara anda membahagikan fail.

Menyimpan adalah mudah: hanya klik butang “Simpan”. Jika anda ingin memastikan fail itu boleh diedit untuk orang lain, anda boleh mengeksport sebagai dokumen Word, contohnya, dengan mengklik pilihan “Eksport PDF” dalam anak tetingkap kanan, kemudian memilih “Dokumen Word.”

Google Docs bukanlah editor PDF yang hebat seperti Adobe Acrobat DC, tetapi ia berfungsi dengan baik untuk pengeditan teks, anotasi dan imej yang mudah. Perisian ini berjalan dalam penyemak imbas web, walaupun ia dioptimumkan untuk Chrome. Ini bermakna anda boleh menjalankannya pada Linux dan Chromebook sebagai tambahan kepada Windows dan macOS. Dokumen Google juga tersedia pada peranti Android, iPhone dan iPad sebagai apl.

Memasukkan imej dan anotasi adalah mudah juga. Untuk mengetengahkan, pilih alat Penyerlah dalam bar menu. Kepada tambah imej, pilih “Sisipkan -> Imej,” kemudian pilih tempat untuk mendapatkan fail anda. Anda juga boleh menandatangani PDF dengan mudah, terima kasih kepada penyepaduan DocuSign.

Menggabungkan dan memisahkan PDF tidak semudah Acrobat. Anda perlu membuka berbilang tab Google Docs dan memisahkan serta bergabung secara manual dengan menyalin dan menampal.

Dokumen Google menyimpan perubahan secara automatik, walaupun anda boleh membuat salinan keselamatan dengan pergi ke “Fail -> Buat Salinan.” Untuk mengeksport sebagai PDF, pilih “Fail -> Muat Turun -> Dokumen PDF.”

Microsoft Word tersedia sebagai perisian desktop untuk Windows dan macOS, tetapi terdapat juga versi dalam talian yang berjalan dalam penyemak imbas pada mana-mana platform. Lebih baik lagi, versi ini adalah percuma sepenuhnya, termasuk ciri PDF.

Kepada menggabungkan PDF dalam Word, pilih tab “Semak” di bahagian atas tetingkap, kemudian klik “Bandingkan -> Gabungkan.” Ini berfungsi sama seperti menggabungkan dokumen Word.

Kepada pecahkan PDF, anda sama ada perlu menyalin dan menampal secara manual untuk membuat fail baharu atau menggunakan pilihan perisian lain.

PDFescape ialah editor PDF dalam talian percuma yang berjalan pada mana-mana platform yang akan menjalankan pelayar web. Untuk bermula, hanya seret dan lepaskan PDF dari desktop anda ke logo “Lepaskan PDF di sini”.

Anda tidak boleh mengedit teks secara langsung seperti yang anda boleh dalam Google Docs atau Microsoft Word, tetapi anda boleh anotasi dengan teks atau imej dengan memilih “Teks” atau “Imej” pada menu kiri. Ada juga yang berguna Whiteout berfungsi untuk mengosongkan bahagian teks atau imej.

Untuk menyimpan perubahan anda, klik “Simpan” pada menu sebelah kiri. Untuk mengeksport dokumen, anda boleh menggunakan fungsi “Kongsi”, tetapi anda perlu mendaftar untuk mendapatkan akaun percuma terlebih dahulu untuk melakukan ini.

Apl Pratonton pada macOS mampu melakukan fungsi penyuntingan asas. Anda tidak boleh memotong teks atau melakukan sebarang pengeditan lanjutan, tetapi jika anda hanya perlu mengisi borang, apl ini berfungsi dengan baik.

Klik kanan PDF yang ingin anda edit dalam Finder, kemudian pilih “Buka Dengan -> Pratonton.” Kepada tambah teks, pilih “Alat -> Anotasi -> Teks.” Untuk mengetengahkan atau komen, klik ikon pen “Sorotan dan Nota” di bahagian atas skrin.

Kepada tambah tandatangan anda, pilih “Alat -> Anotasi -> Tandatangan -> Urus Tandatangan.” Selepas anda menambah tandatangan anda, anda boleh menyimpannya untuk menandatangani dokumen dengan mudah pada masa hadapan.

Dokumen Google dan Microsoft Word tersedia untuk Android dan iOS. PDFpen adalah ringkas dan mudah digunakan, serta agak berkuasa, tetapi hanya tersedia pada macOS, iOS dan iPadOS.

Beberapa boleh, termasuk Microsoft Word dan Google Docs.

Adobe Acrobat Online membolehkan anda menyeret dan melepaskan fail PDF untuk melindunginya dengan kata laluan dengan mudah.

Mengedit PDF bukan semua yang anda perlu lakukan dengannya. Contohnya, jika PDF telah dilindungi kata laluan, anda mungkin tidak dapat mengaksesnya. Nasib baik, terdapat cara untuk mengalih keluar kata laluan daripada PDF pada macOS.

Terdapat juga alatan yang lebih khusus, seperti yang membolehkan anda menukar fail VCE kepada PDF, jadi adalah baik untuk memastikan set alat PDF anda sentiasa dikemas kini.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Kris Wouk ialah seorang penulis, pemuzik, dan apa sahaja namanya apabila seseorang membuat video untuk web.

Satu lagi aplikasi yang bagus untuk mengedit fail .pdf ialah LibreOffice Draw. LibreOffice ialah Sumber Terbuka dan merupakan aplikasi berbilang platform.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *