Cara Mengambil E-mel Diarkibkan dalam Gmail

Jika anda mempunyai banyak e-mel yang belum dibaca dalam Gmail, terdapat dua cara untuk mengurusnya. Anda boleh sama ada memadam mesej atau menghantarnya ke arkib. Pilihan kedua adalah lebih baik, kerana ia membantu anda memulihkan e-mel penting kemudian walaupun anda tidak mahu membacanya sekarang.

Mesej yang dipadam sentiasa mudah untuk dipulihkan, kerana ia secara automatik pergi ke folder Sampah. Walau bagaimanapun, e-mel yang diarkibkan tidak pergi ke sampah dan agak sukar untuk dipulihkan.

Artikel ini ialah panduan langkah demi langkah tentang cara mendapatkan semula e-mel yang diarkibkan.

Untuk mengarkibkan e-mel dalam Gmail, anda boleh memilih berbilang mesej yang belum dibaca/dibaca dan menghantarnya ke Arkib seperti yang ditunjukkan di sini. Walau bagaimanapun, tiada folder sebenar bernama “Arkib” dalam Gmail. Namun, anda sentiasa boleh membuat label dan menghantar e-mel ke salah satu folder berlabel.

Mengarkibkan E-mel Gmail Webmail

Sebaik sahaja anda menghantar beberapa e-mel ke kawasan arkib, anda akan mendapat makluman dalam tetingkap mel web. Anda boleh membuat asal tindakan anda pada ketika ini jika anda mahu.

Mel Web Gmail Diarkibkan Perbualan

Pergi ke panel sisi dan pilih “lagi” untuk mencari folder yang dipanggil “Semua Mel.” Sebaik sahaja anda mengkliknya, anda boleh melihat semua e-mel yang diarkibkan baru-baru ini. Seperti yang anda lihat, sebarang e-mel terbaharu yang tidak mempunyai label “peti masuk” ialah e-mel yang diarkibkan.

Semua Mel Pengasingan Gmail E-mel Diarkibkan Mel Lain

Pilih berbilang e-mel yang diarkibkan yang anda ingin lihat dalam peti masuk Gmail anda dan klik “Alih ke Peti Masuk” seperti yang ditunjukkan di sini. Walaupun kaedah ini akan membantu anda memulihkan e-mel yang diarkibkan anda, ia memakan masa untuk mengisihnya daripada pelbagai e-mel lain dalam peti masuk, dihantar, draf dan folder lain. Oleh itu, dalam bahagian seterusnya kita akan mempelajari cara anda boleh menyusun semua e-mel yang diarkibkan bersama-sama untuk aktiviti selanjutnya.

Alihkan E-mel Terarkib Ke Peti Masuk

Untuk melihat semua e-mel yang diarkibkan bersama-sama, pergi ke “Semua Mel.” Di sini, adalah mungkin untuk menggunakan pengendali carian yang disebut dalam tiket sokongan Gmail mengenai isu ini.

Taip operator carian berikut dalam kotak carian “Semua mel”. Pada asasnya, ia mengecualikan semua mesej anda dalam dihantar, peti masuk, draf dan sembang.

Sintaks Carian Mesej Terarkib

Sebaik sahaja anda menaip operator carian di atas, semua e-mel anda yang diarkibkan boleh dilihat dari tarikh terbaharu dan seterusnya. Kini, lebih mudah untuk memilihnya dan mengalihkan semua e-mel ke peti masuk atau folder lain.

Mendapatkan semula E-mel Terarkib Cari Sintaks Semua Mel Gmail

Sebaik sahaja anda memilih e-mel dalam apl mudah alih Gmail, anda akan melihat butang Arkib yang serupa di mana semua e-mel boleh dialihkan. Dalam kes ini, dua e-mel telah dialihkan ke arkib.

E-mel Diarkibkan Gmail Mudah Alih

Untuk mendapatkan semula e-mel yang diarkibkan dalam apl mudah alih Gmail, pilih folder “Semua mel” daripada panel sisi tetingkap apl anda.

Semua Mel Gmail Mudah Alih

Dalam langkah seterusnya anda boleh melihat senarai e-mel yang diarkibkan yang berbeza daripada e-mel yang ditandakan dengan label “Peti Masuk”. Anda boleh memilihnya dengan mudah dan beralih ke peti masuk atau folder lain.

Kod pengendali carian yang memisahkan e-mel yang diarkibkan daripada yang dalam peti masuk juga harus berfungsi dalam kotak carian tetingkap mudah alih.

E-mel Diarkibkan Diserlahkan Gmail Mudah Alih

Bersama-sama dengan label, ciri Arkib Gmail ialah salah satu cara terbaik untuk membersihkan peti masuk anda tanpa memadamkan e-mel penting secara tidak sengaja. Oleh kerana anda boleh membaca e-mel ini kemudian, butang Arkib membantu anda mengelak daripada menghabiskan masa pada mesej keutamaan rendah.

Adakah anda menemui kaedah lain untuk memulihkan e-mel yang diarkibkan sekaligus? Kongsikan idea anda dalam komen.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Sayak Boral ialah seorang penulis teknologi dengan lebih sebelas tahun pengalaman bekerja dalam industri yang berbeza termasuk semikonduktor, IoT, IT perusahaan, OSS/BSS telekomunikasi dan keselamatan rangkaian. Beliau telah menulis untuk MakeTechEasier mengenai pelbagai topik teknikal termasuk Windows, Android, Internet, Panduan Perkakasan, Penyemak Imbas, Alat Perisian dan Ulasan Produk.

Gmail tidak menggunakan 芦folders禄, sebaliknya 芦labels禄…. 😉

Henry

Terima kasih atas pembetulan. Namun, sesetengah pengguna Gmail tidak mengetahui perbezaannya 🙂

Sesungguhnya. Tetapi seseorang menjangkakan lebih daripada maketecheasier. Bagaimana pula dengan artikel yang menerangkan perbezaan yang diperoleh antara folder dan label?…

Maaf atas salah faham. Terdapat ramai pengguna Gmail yang tidak menyedari atau mengambil berat tentang perbezaannya. Gmail memang pernah mempunyai folder “arkib” pada masa lalu (<2015) itulah sebabnya artikel itu perlu mengemas kini kaedah.

Malah, baru-baru ini saya menggunakan istilah “label” dalam artikel lain

Re: cadangan untuk mempunyai artikel yang menerangkan perbezaan secara terperinci, terima kasih. Akan mempertimbangkan ini pasti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *