Cara Mengalih Keluar Nama Pengguna dan Hos dalam Prompt Terminal

Untuk pengguna Linux (atau Mac) yang menggunakan Terminal, anda akan mendapati bahawa gesaan lalai akan disertakan dengan format [[email protected] ~]$. Sebagai contoh, pada komputer riba Dell saya gesaan bash akan ditunjukkan [[email protected] ~]$, dengan “damien” ialah nama pengguna saya dan “damien-dell” ialah nama hos. Perlu diingat bahawa ini hanyalah tetapan lalai, dan anda bebas mengubahnya dan memaparkannya apa sahaja yang anda mahu, atau mengalih keluarnya sama sekali.

Langkah berikut menunjukkan cara melakukannya.

1. Dalam pengurus fail anda tekan Ctrl + H untuk menunjukkan fail tersembunyi.

2. Buka fail “.bashrc” dalam penyunting teks.

fail-pengurus-bashrc-file

3. Cari garisan yang bermula dengan PS1=. Baris lengkap sepatutnya seperti ini: PS1='[\[email protected]\h \W]\$ ' di mana \u mewakili nama pengguna, \h nama hos dan \W lokasi anda dalam struktur fail.

bashrc-ps1-line

4. Untuk mengalih keluar nama pengguna dan nama hos daripada gesaan, hanya alih keluar \[email protected]\h bahagian jadi ia kelihatan seperti ini: PS1='[\W]\$ '.

terminal-prompt-no-username-hostname

5. Untuk minimalisme tulen, anda boleh mengalih keluar segala-galanya dan hanya tinggalkan tanda gesaan: PS1='\$ '.

terminal-prompt-removed-everything

6. Setelah anda selesai mengedit, simpan fail tersebut.

Sekarang lancarkan semula terminal anda, dan perubahan akan ditunjukkan serta-merta. Jika anda tidak dapat memulakan semula terminal kerana sesi berjalan, taip source ~/.bashrc sebaliknya.

Semudah itu.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Damien Oh mula menulis artikel teknologi sejak 2007 dan mempunyai lebih 10 tahun pengalaman dalam industri teknologi. Dia mahir dalam Windows, Linux, Mac, Android dan iOS, dan bekerja sebagai Pembangun WordPress sambilan. Beliau kini merupakan pemilik dan Ketua Pengarang Make Tech Easier.

Jika anda akan menukar gesaan, jadikan ia sesuatu yang berguna

Ini memberi saya, diwarnakan mengikut keinginan saya, persekitaran semasa saya; tuan rumah; nama pengguna; kod status terakhir ;masa ; bekerja dir pada kapur seterusnya

Itu bagus. Terima kasih kerana berkongsi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *