Cara menetapkan suhu, jadual dan rutin Nest Thermostat

Tidak seperti termostat biasa, Nest Thermostat pintar dalam erti kata yang anda dapat mengawalnya dari jauh dengan peranti mudah alih anda, membuat jadual dan rutin serta banyak lagi. Ini bermakna bahawa bukannya rumah anda dipanaskan atau disejukkan pada suhu tetap, Nest Thermostat akan membenarkan anda menukarnya secara automatik.

Anda boleh menetapkannya supaya apabila anda tiada di rumah, ia tidak dihidupkan. Anda juga boleh menetapkannya supaya apabila anda berada di rumah, ia boleh dihidupkan. Ciri automasi jenis ini boleh membantu anda menjimatkan tenaga dan berpotensi mengurangkan bil elektrik anda, jadi jika anda berminat untuk memanfaatkan sepenuhnya semua yang ditawarkan oleh Nest Thermostat, baca terus.

Cara menetapkan suhu Nest Thermostat

Ini mungkin fungsi paling asas yang boleh anda lakukan dengan Nest Thermostat anda dan ia juga yang paling mudah. Terdapat dua pilihan yang boleh anda pilih, di mana anda boleh melaraskan suhu pada termostat itu sendiri atau menggunakan apl Nest yang disertakan.

Pada Nest Thermostat

  Putar dail mengikut arah jam atau lawan jam sehingga mencapai suhu yang anda inginkan

Pada apl Nest

  Seret jari anda di sepanjang dail untuk melaraskan suhu

Cara menetapkan jadual Nest Thermostat

Dengan jadual, anda boleh memanfaatkan sepenuhnya “pintar” peranti. Ini akan membolehkan anda menetapkan masa Nest Thermostat harus melaraskan suhu dan ia akan melakukannya secara automatik. Contohnya pada musim panas, anda boleh menetapkan suhu yang lebih rendah pada siang hari apabila ia panas, dan kemudian mungkin menaikkannya sedikit pada waktu malam apabila ia lebih sejuk

Pada apl Nest

  Ketik ikon Jadual di baris bawah dan ini akan memaparkan paparan minggu itu

  Ketik pada hari yang anda mahu tambah jadual, kemudian ketik butang Tambah di penjuru kanan sebelah bawah

  Ketik di mana-mana pada skrin dan ia akan menambah suhu dan masa

  Ketik dan tahan pada titik dan seret ke atas atau bawah untuk menukar suhu, atau seret ke kiri atau kanan untuk menukar masa

  Ulangi proses untuk pelbagai masa dalam sehari

  Jika anda ingin menyalin jadual ini sepanjang minggu, kembali ke skrin utama, ketik pada hari dan tahan sehingga pilihan “Salin” muncul.

  Ketik pada Salin, kemudian ketik dan tahan pada hari lain dan ketik Tampal

Cara menetapkan rutin Nest Thermostat

Jadi apakah rutin dan bagaimana ia berbeza daripada jadual? Anda boleh menganggap jadual sebagai lebih kurang eksklusif untuk Nest Thermostat anda, bermakna sebarang perubahan hanya akan menjejaskan Nest Thermostat. Rutin, sebaliknya, ialah ciri Google Assistant yang boleh mengeluarkan berbilang arahan yang mempengaruhi berbilang peranti sekaligus.

Malah, Google memperkenalkan apa yang mereka panggil Rutin Di Rumah & Keluar Rumah yang direka bentuk untuk melakukannya di mana Nest Thermostat anda boleh melaraskan suhunya secara automatik apabila anda berada di rumah atau apabila anda meninggalkan rumah. Ini bergantung pada gabungan ketersambungan selular dan WiFi untuk membantu menentukan bila anda berada di rumah dan bila anda telah pergi.

  Lancarkan apl Google Home

  Di bahagian atas skrin, ketik Sediakan Rutin Di Rumah & Pergi

  Ikut arahan untuk menyediakannya

  | | |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *