Cara Menetapkan Semula Kilang Konsol Xbox Anda

Terdapat banyak situasi di mana anda mungkin mahu menetapkan semula kilang Xbox anda. Mungkin anda mengalami masalah teknikal, atau mungkin anda ingin menyingkirkan data peribadi anda sebelum menjual konsol anda (terutamanya jika anda ingin menaik taraf kepada Xbox Series X/S yang dilancarkan baru-baru ini). Tidak kira sebabnya, kami menunjukkan kepada anda cara untuk menetapkan semula kilang Xbox anda, merangkumi semua cara yang mungkin dilakukan pada tahun 2021.

Microsoft mengemas kini perisian Xbox baharu secara berkala, jadi sebelum anda memulakan, pastikan anda telah mengemas kini Xbox anda kepada versi perisian terkini yang tersedia. Ini dilakukan dengan menavigasi ke “Tetapan -> Sistem -> Kemas Kini.”

Menetapkan semula konsol Xbox One X/S serta Xbox Series X/S anda kepada tetapan kilang adalah agak mudah.

1. Tekan butang “Xbox” pada pengawal anda, yang akan membuka menu panduan (di sebelah kiri skrin TV anda).

2. Navigasi ke “Permainan & Apl Saya -> Lihat Semua.” Ini akan membuka tetingkap baharu di mana anda boleh melihat semua permainan, apl dan jenis perisian anda yang dipasang secara tempatan.

3. Tatal ke bawah ke Apl dan kemudian lancarkan “Tetapan.” Navigasi ke “Sistem -> Maklumat Konsol.” Pada masa ini anda sepatutnya melihat satu siri maklumat tentang konsol anda, termasuk nombor siri peranti anda, ID konsol dan yang serupa.

4. Di sebelah kiri skrin, navigasi ke “Reset Console.” Anda akan melihat tiga pilihan. Lihat di bawah untuk mengetahui perkara yang boleh dilakukan oleh setiap pilihan tersebut.

Berdasarkan perkara yang anda pilih, Xbox One X/S atau Xbox Series X/S anda akan mula memadamkan datanya dan memulihkan semuanya kepada nilai lalai. Ingat bahawa jika anda memutuskan untuk menetapkan semula Xbox anda sepenuhnya, proses ini boleh mengambil sedikit masa untuk diselesaikan.

Jika atas sebab tertentu anda tidak boleh mengakses apl Tetapan atau tiada gambar pada skrin TV anda, jangan risau. Anda masih boleh menetapkan semula Xbox One anda dengan pemacu USB.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah palamkan pemacu USB anda (minimum 4GB) ke dalam komputer anda. Kebanyakan pemacu USB diformatkan sebagai FAT32 di luar kotak untuk memastikan keserasian dengan kedua-dua macOS dan Windows.

Untuk ini, anda perlu memformatkannya kepada NTFS. Jika anda menggunakan Mac, anda boleh menggunakan “Utiliti Cakera.” Jika anda menggunakan PC Windows, klik kanan pemacu dalam File Explorer dan pilih “Format Pantas” (sambil memastikan untuk memilih “NTFS” melalui medan “Sistem Fail”).

Setelah pemacu kilat anda diformatkan, muat turun fail Pulihkan ke Lalai Kilang. Ini ialah fail .zip termampat yang mengandungi semua fail yang diperlukan untuk menetapkan semula konsol Xbox One anda. Setelah anda memuat turun fail ini, nyahzipnya. Cari fail berlabel “$SystemUpdate.” Salin ke akar pemacu USB anda.

Terdapat beberapa perkara yang anda mahu lakukan sebelum anda memasang pemacu USB ke konsol Xbox anda:

1. Mula-mula, cabut kabel rangkaian jika anda menggunakan sambungan Internet berwayar. Jika Xbox anda bersambung ke Internet melalui Wi-Fi, anda boleh mengabaikan langkah ini.

2. Matikan konsol sepenuhnya. Jangan letakkannya dalam mod rehat matikan sepenuhnya (yang boleh anda lakukan dengan menekan butang “Kuasa” pada Xbox anda selama kira-kira 10 saat sehingga lampunya padam).

3. Setelah Xbox anda dimatikan, cabut kabel kuasa untuk memastikan konsol anda dimatikan sepenuhnya. Tunggu kira-kira 30 saat atau lebih sebelum anda memasang semula kabel kuasa.

Dengan Xbox anda dimatikan, palamkan pemacu denyar ke dalam port USB pada konsol. Tekan dan tahan butang BIND dan butang EJECT (pada masa yang sama). Sambil menahan kedua-dua butang ini ke bawah, tekan butang Xbox pada konsol. Teruskan menahan butang BIND dan EJECT selama 10 hingga 15 saat tambahan.

Pada ketika ini anda sepatutnya mendengar dua nada “menaikkan kuasa” selang beberapa saat. Lepaskan butang BIND dan EJECT selepas nada kedua. Juga, jangan ragu untuk mengeluarkan batang USB apabila konsol dimulakan semula dan dihidupkan semula.

Setelah Xbox One X/S atau Xbox Series X/S anda dimulakan semula, anda seharusnya melihat panduan “Pengalaman Persediaan Digital” konsol anda pada skrin TV anda. Ini akan menunjukkan bahawa Xbox anda telah kembali ke tetapan kilangnya.

Catatan: Jika anda tidak mendengar apa-apa selepas 15 saat, itu bermakna proses telah gagal. Selain itu, jika anda mendengar sebarang nada “turun kuasa”, itu juga bermakna anda telah memasukkan proses dengan salah. Oleh itu, anda perlu mencuba urutan itu sekali lagi.

Memandangkan kami telah berkongsi cara untuk menetapkan semula kilang konsol Xbox anda, kami ingin berkongsi beberapa artikel berguna. Inilah semua yang anda perlu ketahui tentang keserasian belakang konsol Xbox Series X/S. Anda juga ingin mempelajari cara memformat selaman keras luaran Xbox untuk digunakan pada PC.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Isaac ialah seorang penulis bebas dengan lebih sedekad pengalaman meliputi inovasi teknologi terkini. Tertumpu terutamanya pada sistem perisian dan perkakasan berkaitan Apple, aspirasinya adalah untuk meneroka semua cara dunia digital hari ini berkait dengan kehidupan seharian kita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *