Cara Mendapatkan Fon Terminal Windows (Kod Cascadia) dalam Terminal Ubuntu

Ruang Kosong pada iPhone anda dengan memadamkan muzik yang tidak diingini.

Memiliki semua lagu kegemaran anda pada iPhone anda boleh menjadi hebat tanpa perlu risau tentang isu rangkaian atau membelanjakan data anda pada lagu yang sama. Tetapi menyimpan muzik secara setempat pada iPhone anda dan bukannya pada awan juga boleh menimbulkan isu storan yang serius. Ketahui cara mengalih keluar lagu daripada iPhone anda untuk mengosongkan ruang, atau apabila anda tidak mahu mendengarnya lagi.

Terdapat dua cara anda boleh mengalih keluar lagu daripada iPhone anda.

Buka apl Muzik pada iPhone anda. Dalam tab Pustaka, pergi ke Album atau Lagu untuk mencari lagu yang ingin anda padamkan.

Ketik dan tahan pada lagu yang ingin anda padamkan, atau ketik pada butang pilihan ‘Lagi’ (satu dengan tiga titik).

Menu pilihan akan dibuka. Ketik pada Alih keluar butang.

Lagu itu akan dipadamkan daripada Muzik anda. Anda juga boleh memadamkan semua lagu dalam album sekali gus dengan membuka Album daripada pustaka. Ulangi perkara yang sama untuk mana-mana lagu yang anda ingin alih keluar.

Jika anda ingin memadamkan berbilang atau semua lagu yang dimuat turun sekali gus, kaedah di atas boleh memakan masa. Sebaliknya, pergi ke iPhone anda tetapan. Kemudian pergi ke Umum 禄 Storan iPhone. Tatal ke bawah sehingga anda menemui Muzik Apl dalam senarai dan kemudian ketik padanya. Semua lagu yang dimuat turun pada iPhone anda akan disenaraikan di sana.

Ketik pada Sunting pilihan. Jika anda ingin mengalih keluar semua lagu, ketik pada padam (-) butang di sebelah Semua lagu, dan kemudian ketik pada ‘Padam’.

Atau, tatal ke bawah dan padamkan lagu melalui Artis. Anda boleh sama ada memadam semua lagu untuk artis sekali gus dengan memilih butang padam atau ketik pada artis untuk melihat maklumat lanjut.

Hierarki organisasi ialah Artist 禄 Album 禄 Songs. Jadi, anda boleh memadamkan semua lagu untuk artis, atau memadam album tertentu daripada artis, atau memadamkan lagu individu daripada album dari sini.

Ketik pada butang Edit, dan kemudian ketik butang padam di sebelah kiri lagu yang ingin anda alih keluar.

/*# sourceURL=/css/ampshared.css*/

Microsoft telah mengeluarkan fon baharu untuk aplikasi baris arahan dan editor kod. Fon monospace baharu dan anggun dikenali sebagai Kod Cascadia dicipta bersama-sama dengan Terminal Windows. Nama Kod Cascadia adalah sisa fakta, bahawa nama kod projek Windows Terminal ialah Cascadia sebelum dikeluarkan.

Yang menghairankan, Microsoft telah mengeluarkan Kod Cascadia di bawah lesen SIL Open Font di GitHub. Oleh itu, anda boleh menggunakan fon Kod Cascadia untuk tujuan peribadi atau pun komersial.

Dalam artikel ini, kami akan memuat turun fon Terminal Windows (Kod Cascadia) dan menggunakannya sebagai fon tersuai dalam Terminal pada sistem Ubuntu.

Kod Cascadia tersedia untuk dimuat turun dan digunakan oleh sesiapa sahaja pada halaman keluaran GitHubnya. Cari versi terkini fon pada halaman dan di bawah bahagian ‘Aset’, klik pada pautan fail ‘CascadiaCode_*.zip’ untuk memuat turun fon.

Selepas fail zip CacadiaCode dimuat turun, klik kanan padanya dan klik ‘Ekstrak Di Sini’ daripada menu.

Pilihan ini akan mengekstrak kandungan fail zip dalam folder baharu. Nama folder akan sama dengan fail zip. Klik dua kali pada folder untuk melihat kandungannya.

Kandungan fail zip termasuk Kod Cascadia dalam tiga format iaitu otf (Fon OpenType), ttf (TrueType Fonts) dan woff2 (Format Font Terbuka Web).

Anda boleh memilih untuk memasang otf atau ttf format. Kami cadangkan memasang ttf format Kod Cascadia. Klik dua kali pada ttf folder, dan anda akan melihat empat variasi berbeza fon Kod Cascadia.

Kami perlu memasang versi standard Kod Cascadia, jadi klik dua kali pada CascadiaCode.ttf fail.

Tetingkap aplikasi fon akan dibuka mempamerkan fon Kod Cascadia. Klik pada butang ‘Pasang’ untuk memasang fon.

Kod Cascadia (fon Windows Terminal) kini dipasang pada Sistem Ubuntu 20.04 kami. Oleh itu, kita kini boleh beralih kepada menukar fon Terminal Ubuntu.

Untuk menukar fon yang digunakan oleh Terminal Ubuntu kita perlu membuka Terminal terlebih dahulu. Pergi ke menu Aplikasi Ubuntu kemudian taip terminal dalam bar carian dan bukanya. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan Ctrl+Alt+T pintasan untuk membuka Terminal.

Sekarang setelah Terminal Ubuntu anda berjalan, anda boleh menukar fon dengan mengubah tetapan dalam pilihan. Klik pada butang 鈮 (butang triple bar) di sebelah butang carian pada bar tajuk. Kemudian pilih pilihan ‘Keutamaan’ daripada menu.

Di dalam tetingkap pilihan, cari bahagian profil dalam bar sisi dan klik pada profil anda. Profil terminal Ubuntu lalai dinamakan sebagai ‘Tanpa Nama’.

Klik pada kotak semak ‘Fon tersuai’ dalam tab Teks di bawah bahagian Rupa Teks untuk mendayakan fon tersuai untuk profil Terminal anda. Kemudian, klik pada Monospace Regular butang jadual.

Tetingkap bertajuk Choose a Terminal Font akan dibuka, taip atau tampal Cascadia Code dalam bar carian dan pilih fon ‘Cascadia Code Regular’ daripada variasi yang tersedia. Akhir sekali, klik butang ‘Pilih’ di penjuru kanan sebelah atas tetingkap untuk menyimpan pilihan.

Tutup tetingkap ‘Keutamaan’ selepas memilih fon Cascadia sebagai fon tersuai anda.

Apabila anda kembali ke skrin Terminal Ubuntu, anda akan melihat fon Kod Cascadia sedang beraksi.

Kami telah memasang fon Cascadia Code (Windows Terminal) pada sistem Ubuntu 20.04 dan menetapkannya sebagai fon tersuai untuk Terminal Ubuntu. Kaedah yang sama ini boleh digunakan untuk menetapkan fon lain dalam Terminal Ubuntu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *