Cara Mencerminkan Skrin Android Menggunakan TeamViewer dalam Windows

Akan ada masanya anda perlu mencerminkan skrin Android anda ke PC anda. Ini mungkin kerana anda perlu memberikan pembentangan pantas, merakam skrin, melihat foto dan video anda pada skrin yang lebih besar tanpa benar-benar berkongsi atau memuat naiknya ke PC anda, dsb. Tidak kira apa sebabnya anda boleh mencerminkan anda dengan mudah Skrin Android ke PC Windows anda malah boleh memindahkan fail dan folder melalui rangkaian tempatan atau Internet. Berikut ialah cara anda boleh mencerminkan skrin Android anda menggunakan TeamViewer.

Untuk bermula, anda perlu memasang apl TeamViewer QuickSupport percuma pada peranti Android anda dan aplikasi TeamViewer pada mesin Windows anda. Perkara yang baik tentang pendekatan ini ialah peranti Android anda tidak perlu di-root.

teamviewer-install-android-app

Selepas memasang, perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah mendapatkan ID TeamViewer unik anda daripada peranti Android anda. Untuk berbuat demikian, buka apl TeamViewer QuickSupport pada mudah alih Android anda. Pada skrin utama, anda akan melihat ID unik anda.

teamviewer-unique-id

Sekarang, buka aplikasi TeamViewer yang dipasang pada PC anda dengan mencarinya dalam menu Mula.

teamviewer-search-teamviewer

Setelah aplikasi dibuka pada sistem Windows anda, masukkan ID unik yang dipaparkan pada peranti Android anda dan klik pada butang “Sambung ke Rakan Kongsi”.

teamviewer-enter-id

Sebaik sahaja anda mengklik butang, anda akan melihat mesej amaran yang meminta kebenaran anda pada skrin Android anda. Hanya ketik pada pilihan “Benarkan” untuk meneruskan.

teamviewer-benarkan-sambungan

Anda akan melihat mesej lain pada skrin Android anda; klik pada butang “Mula Sekarang” untuk meneruskan.

teamviewer-tap-start-new

Sebaik sahaja anda membenarkan akses, anda akan melihat skrin Android anda dicerminkan pada PC Windows anda di dalam tetingkap TeamViewer. Satu perkara yang anda perlu ingat ialah apl TeamViewer pada Android hanya mampu mencerminkan; anda tidak boleh berinteraksi dengan skrin.

teamviewer-mirroring-in-action

Seperti yang saya katakan sebelum ini, anda juga boleh memindahkan fail menggunakan TeamViewer. Untuk melakukan itu, klik pada pilihan “Pemindahan Fail” yang muncul di sudut kiri atas.

teamviewer-mirroring-file-transfer

Tindakan ini akan membuka tetingkap Pemindahan Fail. Bahagian kiri tetingkap ialah pemacu/fail/folder sistem anda dan bahagian kanan ialah fail dan folder peranti Android anda. Untuk memindahkan fail, pilih fail pada sistem anda, pilih destinasi pada peranti Android anda dan klik pada butang “Hantar”.

teamviewer-hantar-fail

Ini akan memulakan pemindahan fail. Bergantung pada kelajuan sambungan Internet anda atau kelajuan rangkaian tempatan, fail akan dipindahkan dalam beberapa minit.

teamviewer-fail-kelajuan pemindahan

Secara lalai, TeamViewer mengoptimumkan pencerminan skrin untuk kelajuan yang lebih baik, yang sangat membantu jika anda menggunakan sambungan Internet biasa anda. Tetapi jika anda bukan rangkaian tempatan maka anda boleh mengoptimumkan pencerminan skrin untuk kualiti yang lebih baik. Untuk berbuat demikian, klik pada ikon skrin penuh yang muncul dalam tetingkap TeamViewer.

teamviewer-select-screen-penuh

Sekarang, klik pada tab “Lihat” dan kemudian pilih pilihan “Optimumkan kualiti.” Hanya dalam beberapa saat, anda akan melihat skrin tajam bercermin pada peranti Windows anda.

teamviewer-optimum-kualiti

Jika anda mahu anda juga boleh merakam skrin. Untuk melakukan itu, pilih tab “Fail dan Tambahan” dan pilih pilihan “Mulakan Rakaman Sesi.”

teamviewer-mula-rakaman

Sebaik sahaja anda selesai dengan segala-galanya, anda boleh menutup sambungan dari peranti Android anda dengan mengklik pada butang “Tutup” dan kemudian memilih pilihan “Tutup” dari tetingkap pengesahan.

teamviewer-rapat-sambungan

Seperti yang anda lihat, TeamViewer ialah apl yang baik yang membolehkan anda mencerminkan skrin Android anda dengan mudah ke PC Windows, malah ia juga membolehkan anda memindahkan fail dan folder ke dan dari. Terdapat lebih banyak ciri seperti keupayaan untuk menyahpasang apl, memantau CPU, memori dan penggunaan bateri, mengetahui maklumat peranti, dsb. Jadi, jika anda perlu mencerminkan skrin Android anda ke PC Windows anda, cuba apl itu.

Komen di bawah berkongsi pendapat dan pengalaman anda tentang menggunakan TeamViewer untuk mencerminkan skrin Android kepada PC Windows.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Vamsi ialah ahli teknologi dan WordPress yang gemar menulis panduan cara dan mengacaukan komputer dan perisiannya secara umum. Apabila tidak menulis untuk MTE, dia menulis kerana dia berkongsi petua, helah dan hacks hayat di blognya sendiri Stugon.

Bolehkah saya cermin ke TV pintar?

Terima kasih, saya hanya tertanya-tanya bolehkah ia berfungsi pada OSX atau adakah alat lain boleh?

anda boleh mencuba penyelesaian ini ( https://www.apowersoft.com/phone-mirror ), ia boleh mencerminkan Android anda pada kedua-dua komputer Windows dan Mac. dan ia membolehkan anda mengawal sepenuhnya peranti pada pc.

Pergi dari PC anda ke halaman utama mereka. Soalan anda akan dijawab di sana hanya dengan melihat muat turun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *