Cara mencapai transformasi digital: 5 komponen budaya kerja digital – TechRepublic

Walaupun transformasi digital diperlukan untuk menambah baik operasi, kebanyakan syarikat tidak melihat sebarang peningkatan kerana mereka mengabaikan budaya kerja digital, kata The Boston Consulting Group (BCG) dalam kenyataan akhbar pada Khamis.

Daripada syarikat yang mengabaikan budaya kerja semasa usaha transformasi digital, hanya 17% menyaksikan prestasi kewangan yang bertambah baik, kata siaran itu. Tetapi, 90% syarikat yang memfokuskan pada budaya digital menyaksikan prestasi kewangan yang luar biasa. Selain itu, 80% syarikat yang mengutamakan budaya digital mengekalkan prestasi cemerlang, kata keluaran itu.

LIHAT: Transformasi digital: Panduan untuk CXO (Tech Pro Research)

“Budaya menyediakan garis panduan yang memandu pekerja membuat pilihan yang memajukan matlamat organisasi,” kata rakan kongsi kanan BCG Jim Hemerling. “Dan kes untuk memupuk budaya digital adalah hebat: ia memperkasakan orang ramai untuk menyampaikan hasil yang lebih pantas, menarik bakat dan inovasi.”

Jika organisasi sedang mempertimbangkan projek transformasi digital, mereka mesti mempunyai rancangan yang disediakan. Kira-kira 60% perusahaan tidak mempunyai sebarang pelan transformasi untuk syarikat mereka, menurut laporan 451 Research, dan mendapati sukar untuk mencapai penjajaran yang kukuh antara IT dan perniagaan.

Penyelidikan BCG menyediakan lima komponen utama budaya kerja digital yang berjaya:

  1. Galakkan pekerja untuk melibatkan diri dengan pelanggan, serta rakan kongsi
  2. Menggalakkan delegasi ke atas kawalan di tempat kerja
  3. Tekankan keberanian dan bukannya berhati-hati
  4. Fokus pada tindakan dan bukannya perancangan jangka panjang
  5. Pupuk ruang kerja kolaboratif dan bukannya kerja individu

   Jika pemimpin perniagaan ingin mencipta budaya kerja yang berjaya, mereka mesti menyampaikan perkara yang perlu diubah, menggalakkan kepimpinan dengan menyediakan peluang untuk pekerja berkembang, dan mengatur sistem dan prosedur syarikat untuk membolehkan transformasi digital, kata keluaran itu.

   LIHAT: Transformasi digital: Panduan CXO (laporan khas ZDNet) | Muat turun laporan sebagai PDF (TechRepublic)

   Projek transformasi digital menimbulkan banyak cabaran. Syarikat perlu melabur dalam teknologi dengan cara yang berbeza, mempertimbangkan semula khalayak sasaran transformasi digital mereka. Transformasi digital juga memaksa CXO untuk memikirkan semula cara mereka memimpin syarikat mereka dan apakah matlamat akhir mereka. Apabila teknologi membuat inovasi, sesebuah organisasi mesti mengikutinya.

   Perkara penting untuk pemimpin teknologi:

   • Untuk mencapai transformasi digital yang berjaya, syarikat mesti mengutamakan budaya kerja digital yang sihat, menurut The Boston Consulting Group (BCG).
   • Pemimpin perniagaan boleh memupuk budaya kerja yang positif dengan menyampaikan perkara yang perlu diubah, menggalakkan kepimpinan individu dan mengatur prosedur syarikat.

   Macy Bayern ialah bekas Penulis Staf Bersekutu untuk TechRepublic. Beliau adalah graduan dari Universiti Texas di Program Kepujian Seni Liberal Austin.

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked *