Cara Menambah Halaman Web Chrome dan Penanda Halaman Pada Skrin Utama Android

Jika anda seorang pelawat biasa ke tapak web tertentu (mungkin Jadikan Teknologi Lebih Mudah?), adalah berguna untuk menyimpan tapak web yang anda suka pada halaman utama Android anda. Dengan cara itu apabila anda ingin melawat tapak, hanya pergi ke halaman utama, ketik ikon seolah-olah ia adalah aplikasi, dan anda berada di sana!

Kami telah membincangkan cara melakukan ini dengan penyemak imbas Android lalai dan Firefox pada masa lalu. Kali ini kita akan menumpukan pada cara melakukan perkara ini dalam Chrome.

Jika anda mempunyai tapak web tertentu dalam fikiran yang anda ingin tambahkan pada skrin utama, ini boleh dilakukan dengan mudah. Anda boleh menambahkan halaman web individu pada halaman Utama anda yang tidak kelihatan terlalu berbeza seperti apl lain yang telah anda muat turun.

Untuk memulakan, navigasi ke halaman yang anda ingin tambahkan pada skrin utama.

chrome-home-site

Kemudian, tekan tiga titik di bahagian atas sebelah kanan tetingkap Chrome.

chrome-home-dots

Tekan “Tambah ke skrin Utama.”

chrome-home-add

Anda akan melihat bahawa tapak web kini akan muncul pada skrin Utama seperti apl. Ketik ini pada bila-bila masa anda mahu mengakses tapak web itu.

Walaupun menambah satu tapak web berguna, mungkin ada kalanya anda ingin menambah lebih daripada satu. Anda boleh mengulangi proses di atas untuk setiap tapak web, tetapi terdapat cara yang lebih kemas dan teratur untuk menyelesaikan masalah ini. Ini melibatkan penggunaan penanda halaman dan meletakkan keseluruhan folder penanda halaman pada skrin utama.

Untuk bermula, mulakan penanda halaman tapak kegemaran anda. Ini boleh dilakukan dengan menavigasi ke sana, kemudian menekan tiga titik dan memilih ikon bintang di bahagian atas.

chrome-home-star

Kini tiba masanya untuk meletakkan semuanya ke dalam folder. Untuk menyusun penanda halaman ke dalam folder, pergi ke menu Penanda Halaman dengan menekan tiga titik sekali lagi dan memilih “Penanda Halaman.”

chrome-home-bookmarks

Tekan tiga titik di sebelah penanda halaman yang anda mahu alihkan dan pilih “Alih.”

chrome-home-move

Di sini anda boleh memilih folder yang ingin anda alihkan penanda halaman. Jika anda belum membuat folder lagi, anda boleh berbuat demikian di sini: cuma pilih pilihan “Folder baharu …” di bahagian atas.

krom-rumah-baru

Sebaik sahaja anda telah menggabungkan semua tapak web kegemaran anda ke dalam satu folder, tiba masanya untuk meletakkannya pada skrin Utama. Pergi ke skrin Utama dan akses halaman widget. Ini biasanya dicapai dengan menekan lama pada ruang kosong dan memilih “Widget”, tetapi ini mungkin berbeza mengikut peranti.

chrome-home-widget

Tatal ke bawah sehingga anda melihat “Chrome”, kemudian pilih “Penanda halaman Chrome.”

chrome-home-add-widget

Ini akan meletakkan widget penanda halaman yang boleh disesuaikan pada halaman Utama. Walaupun widget itu mendakwa ia adalah 3×2 dalam namanya, anda sebenarnya boleh mengubah saiznya dengan mengetik ruang kosong pada widget itu sekali, kemudian meraih sudut dan mengelilinginya. Kini anda mempunyai kawasan pada Halaman Utama anda yang dikhaskan untuk penanda halaman anda!

chrome-home-widget-contoh

Jika anda kerap melawat tapak web tertentu, anda boleh menjadikan hidup anda lebih mudah dengan menjadikan tapak kegemaran anda lebih mudah diakses. Kini anda tahu cara menambah tapak tunggal pada halaman Utama menggunakan Chrome. Anda juga tahu cara meletakkan keseluruhan folder penanda halaman pada halaman Utama!

Adakah ini menjadikan hidup anda lebih mudah? Beritahu kami di bawah!

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Simon Batt ialah graduan Sains Komputer dengan minat terhadap keselamatan siber.

Tambah pada pilihan skrin utama tidak disenaraikan dalam krom. Saya menggunakan pai pada Huawei mate saya 20x.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *