Cara Menambah Bunyi Permulaan Windows 95 ke Windows 10

Terdapat sesuatu yang ajaib tentang jingle permulaan Windows 95 (mungkin disebabkan fakta bahawa ia dicipta oleh Brian Eno yang hebat). Saya fikir ia adalah mudah untuk menggunakan bunyi nostalgia sebagai bunyi permulaan Windows 10 saya tetapi sangat terkejut apabila mendapati ia sebenarnya agak sukar.

Saya pasti bukan saya seorang sahaja yang mahu Windows menyambut saya dengan jingle yang bagus, jadi tutorial ini akan menunjukkan kepada anda cara mengembalikan bunyi permulaan kepada Windows 10 dan (jika anda mahu) menggantikannya dengan agak mungkin bunyi permulaan OS terbaik dari semuanya.

Anda mungkin perasan sekarang bahawa apabila anda mematikan PC Windows 10 anda, anda boleh menghidupkannya semula secara ajaib dengan menekan sebarang kekunci pada papan kekunci anda dan bukannya butang Kuasa pada mesin anda. Ini adalah terima kasih kepada ciri “Fast Boot” dalam Windows 10, yang pada asasnya menghibernasi PC anda, mematikannya tetapi memastikan sesi anda, pemacu dan sebagainya tidak aktif dalam fail hibernasi, bersedia untuk kembali beraksi sebaik sahaja anda menghidupkan PC anda dihidupkan.

But cepat boleh mempercepatkan masa but, walaupun kesannya tidak ketara dan sesetengah orang telah melaporkan bahawa ia melambatkan masa but mereka. Ia juga menghalang Windows daripada menyapa anda dengan jingle kerana Windows tidak fikir PC anda sebenarnya telah dimatikan dari awal.

Mematikan Fast Boot boleh memulihkan bunyi permulaan anda. Untuk melakukan ini, klik Mula, taip “panel kawalan;,” kemudian klik “Panel Kawalan” dalam hasil carian. Pilih “Pilihan Kuasa.”

Dalam tetingkap Power Options, klik “Pilih perkara yang dilakukan oleh butang kuasa”, kemudian nyahtanda kotak “Hidupkan permulaan pantas”. Jika ia dikelabukan, klik “Tukar Tetapan yang tidak tersedia pada masa ini”, kemudian nyahtanda kotak.

Seterusnya, kita perlu pergi ke pilihan bunyi dalam Windows 10. Di kawasan pemberitahuan di sudut kanan bawah desktop anda, klik kanan ikon pembesar suara, kemudian klik Bunyi.

Dalam tetingkap Bunyi, klik tab Bunyi, kemudian tandakan kotak “Mainkan bunyi Permulaan Windows”. PC anda kini harus memainkan jingle apabila ia but. Jika anda berpuas hati dengan bunyi permulaan Windows 10, anda boleh berhenti sekarang. Jika anda ingin memanjakan nostalgia anda dan menggantikannya dengan jingle Windows 95 (atau apa-apa bunyi lain dalam hal ini), baca terus.

Jika anda ingin menambah bunyi permulaan lain pada Windows 10 di luar lalai, anda perlu menggunakan fail ā€œ.wavā€ atau menukar fail audio sedia ada kepada fail .wav. Ini mudah dilakukan dan anda boleh menggunakan penukar dalam talian percuma seperti penukaran dalam talian atau media.io untuk melakukannya. Anda juga boleh menggunakan Pemain Media VLC.

Jika anda ingin menggunakan jingle Windows 95 seperti saya, anda boleh memuat turunnya dari sini dengan mengklik kanan logo WAV kecil dan mengklik “Simpan pautan sebagai.”

Sebaik sahaja anda mempunyai fail .wav anda, nampaknya logik untuk menukar bunyi permulaan daripada tetingkap tetapan Bunyi, tetapi atas sebab tertentu, pilihan ini tiada.

Syukurlah, terdapat penyelesaian untuk ini, dan anda boleh memuat turun alat kecil dan ringkas yang dibuat khusus untuk menukar bunyi permulaan anda. Muat turun Startup Sound Changer, ekstraknya, kemudian jalankannya.

Dalam Startup Sound Changer, klik Ganti, kemudian navigasi ke jingle anda dan tambahkannya. Sekarang, hanya berehat dan nikmati bunyi yang menenangkan Windows bermula!

Seperti yang anda lihat, ia tidak semudah itu untuk menambah bunyi permulaan baharu pada Windows 10 dan agak pelik bahawa Microsoft tidak cuba menjadikannya lebih mudah. Kebisingan permulaan anda adalah dialu-alukan besar anda semasa anda boot PC anda, mampu membuatkan anda berada di atas kaki kanan untuk hari produktiviti berasaskan komputer, masa lapang, permainan, apa sahaja.

Atau mungkin saya terlalu banyak membacanya. Tetapi saya tahu bahawa saya berasa lebih puas sekarang kerana saya mempunyai bunyi permulaan enam saat yang sempurna Brian Eno menyapa saya setiap kali saya but. Dan jika anda menghadapi masalah dengan bunyi Windows 10, berikut ialah pembaikan.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Crystal Crowder telah menghabiskan lebih 15 tahun bekerja dalam industri teknologi, pertama sebagai juruteknik IT dan kemudian sebagai penulis. Dia bekerja untuk membantu mengajar orang lain cara memanfaatkan sepenuhnya peranti, sistem dan apl mereka. Dia sentiasa mengikuti arah aliran terkini dan sentiasa mencari penyelesaian kepada masalah teknologi biasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *