Cara Menambah atau Mengalih Keluar Akaun E-mel dalam Apl Mel pada Mac

Walaupun terdapat beberapa aplikasi e-mel alternatif hebat yang boleh anda gunakan, Apl Mel pada Mac agak mudah. Kali pertama anda membukanya, anda akan digesa untuk menambah akaun e-mel pada Mac Mail App. Selain itu, anda boleh menambah berbilang akaun yang memudahkan untuk mengurus semua e-mel anda sama ada daripada Gmail, Outlook, iCloud, Yahoo atau beberapa perkhidmatan lain. Apabila diperlukan, anda juga boleh mengalih keluar akaun e-mel daripada apl Mel. Jadi mari lihat cara untuk menyediakan semuanya dalam beberapa langkah mudah.

Jika anda tertanya-tanya cara menambahkan e-mel Outlook pada Mac atau cara menambahkan e-mel GoDaddy pada Mac, terdapat 3 cara untuk melakukannya.

Kali pertama anda membuka apl melpada Mac anda, kotak dialog akan menggesa anda untuk menambah akaun.

Pilih satu Jenis Akaun daripada senarai dan klik teruskan. Jika akaun anda tiada dalam senarai seperti Outlook atau GoDaddy, pilih ‘Akaun mel lain.’Pilih Jenis Akaun dan Klik pada Teruskan pada Mac

Sekarang, masukkan maklumat akaun e-mel anda seperti yang digesa dan klik pada Log Masuk. Setelah disahkan, akaun tersebut akan ditambahkan pada apl Mel.

Jika anda telah menambahkan akaun e-mel, anda juga boleh menambah lagi.

Dalam apl Mel, klik pada menu mel di bahagian atas skrin dan pilih Tambah akaun.

Klik pada Menu Mel dan Pilih Tambah Akaun pada Mac

Pilih satu Jenis Akaunkemudian masukkan maklumat akaun anda.

Pilih Jenis Akaun dan Klik pada Teruskan pada Mac

Tambah Akaun dalam Apl Mel pada Mac

Pastikan Mel kotak semak dipilih untuk akaun.

Pilihan ini bagus jika anda juga ingin menggunakan apl lain pada Mac anda dengan e-mel yang sama seperti Nota atau Kalendar.

Di bahagian atas skrin anda, klik pada menu epal dan pilih Keutamaan Sistem.

Lancarkan Keutamaan Sistem pada Mac

Kemudian klik pada Akaun Internet.

Klik pada Akaun Internet dalam Keutamaan Sistem Mac

Untuk menambah e-mel baharu, klik butang “+”. di bahagian bawah senarai.

Klik pada ikon Plus dalam Akaun Internet pada Mac

Klik pada nama pembekal mel anda. Jika ia tiada dalam senarai, pilih “Tambah Akaun Lain.”

Klik pada Tambah Akaun Lain pada Mac

Anda akan dipaparkan pop timbul yang meminta anda melog masuk ke akaun mel anda. Masukkan e-mel dan kata laluan anda untuk akaun yang ingin anda gunakan, dan klik “Log Masuk.”

Tambah Akaun E-mel Menggunakan Keutamaan Sistem pada Mac

Sebaik sahaja anda log masuk, anda akan mempunyai pilihan untuk memilih apl lain untuk dipautkan ke e-mel anda. Jika anda hanya mahu Mel, lumpuhkan ciri lain seperti Kenalan dan Kalendar, dan klik “Selesai.”

Terdapat dua cara untuk mengalih keluar akaun e-mel daripada Mac. Dalam kaedah pertama, mesej anda tidak akan ditunjukkan dalam Mel tetapi ia masih kekal pada komputer anda supaya anda boleh mendapatkannya kembali dengan mudah:

Dalam apl Mel pada Mac anda, pilih MelAkaun.

Klik pada Menu Mel dan Pilih Tambah Akaun pada Mac

Pilih akaunkemudian nyahpilih Mel kotak semak. Kini mesej akaun tidak akan ditunjukkan dalam Mel.

Lumpuhkan Akaun daripada apl Mel pada Mac

Anda boleh mendapatkan semula mesej dengan mudah sekali lagi dengan memilih kotak semak Mel.

Kaedah ini berguna apabila anda ingin berhenti menggunakan akaun e-mel anda pada Mac buat sementara waktu. Tetapi jika anda ingin mengalih keluar sepenuhnya akaun anda dan semua mesejnya daripada Mac anda maka pendekatan yang berbeza diperlukan.

Apabila anda mengalih keluar akaun e-mel daripada Mel, mesej akaun tersebut dipadamkan dan tidak lagi tersedia pada Mac anda. Salinan mesej masih akan kekal pada pelayan mel akaun. Jadi anda akan dapat mengaksesnya melalui web.

Dalam apl Mel pada Mac anda, pergi ke menu Mel dan pilih Keutamaankemudian klik Akaun.

Klik pada Menu Mel dan Pilih Tambah Akaun pada Mac

Pilih akaun, kemudian klik pada Alih keluar butang.

Klik pada Alih Keluar untuk Padam Akaun daripada Mac Mail App

Sekiranya akaun anda digunakan oleh apl lain pada Mac anda, anda akan digesa untuk mengalih keluar akaun dalam Keutamaan Sistem. Klik butang untuk membuka Akaun Internet dalam Keutamaan Sistem. Kemudian nyahtanda kotak semak Mel untuk akaun. Untuk berhenti menggunakan akaun dalam semua apl, pastikan akaun dipilih, kemudian klik butang Alih keluar butang.

Mengakhiri…

Kini anda sudah bersedia untuk menguruskan akaun e-mel anda dengan lancar menggunakan Apl Mel pada Mac anda. Semoga tutorial ini bermanfaat. Kongsi pendapat anda dalam komen di bawah. Itu sahaja buat masa ini.

Anda juga ingin membaca siaran ini:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *