Cara memformat kad SD pada Mac (3 cara mudah dijelaskan)

Kad SD ialah penyelamat untuk memanjangkan kapasiti storan peranti anda. Tetapi ia memerlukan pemformatan sebelum anda mula menggunakannya pada peranti anda. Jika anda menghadapi masalah memformat Kad SD anda pada MacBook anda, jangan risau! Anda telah mendarat di tempat yang betul. Artikel ini menerangkan setiap langkah yang anda perlu lakukan untuk menyelesaikan kerja. Sebelum kita beralih ke langkah, mari kita fahami sebab anda perlu memformat kad SD anda.

Kebanyakan jenama terkemuka hari ini memberikan kad SD yang telah diformatkan sebelumnya, tetapi untuk meminimumkan risiko kerosakan data pada masa hadapan, adalah idea yang baik untuk memformatkannya sebelum menggunakannya. Berikut ialah beberapa sebab lain mengapa anda harus mempertimbangkan untuk memformat kad microSD atau kad SD anda.

Walau apa pun alasan anda, adalah satu amalan terbaik untuk memformat kad SD untuk ingatan yang sihat. Berikut ialah beberapa cara cepat untuk melakukannya.

Nota: Jika anda menggunakan iPad dan bukannya MacBook, anda memerlukan kilat ke pembaca kad kamera SD untuk mengakses Kad SD anda menggunakan iPad anda.

Itu sahaja! Kad SD anda telah diformatkan dan bagus untuk disambung semula.

Pemformat Kad SD ialah aplikasi percuma oleh Persatuan SD. Perisian ini menjaga kerja teknikal supaya anda tidak tunduk kepada teknikal. Perkara terbaik tentang perisian ini ialah ia menyokong hampir semua macOS (macOS X 10.7 Lion atau lebih baru).

muat turun dan pasang perisian 鈫 melancarkan perisian dan ikut arahan pada skrin. Pastikan kad SD anda disambungkan ke Mac untuk memformatnya.

Perisian ini mudah dan mengurangkan risiko memformat pemacu atau kad yang tidak diketahui kerana ia mengesan kad SD anda secara automatik. Ia juga mengambil sistem fail yang sesuai (exFAT atau FAT32) berdasarkan saiz kad SD.

Perintah ini akan memformat kad SD anda. Untuk mengesahkan tindakan anda, sistem mungkin meminta kata laluan anda. Masukkannya, dan anda boleh pergi!

Jika anda telah mencuba semua langkah ini dan masih tidak dapat memformat kad SD anda, teruskan membaca.

Walaupun melakukan semua kaedah dengan sempurna, kadangkala Mac anda masih tidak dapat memformat kad SD anda. Ini mungkin disebabkan oleh sebab-sebab berikut;

Anda boleh menguruskan dua isu pertama dengan lebih berhati-hati, tetapi jika anda terperangkap dengan kad SD yang rosak atau kad SD yang dilindungi, anda tidak boleh berbuat banyak mengenainya.

Saya harap panduan ini membantu. Beritahu saya di bahagian komen di bawah jika anda menghadapi sebarang masalah.

Anda juga mungkin suka membaca siaran ini:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *