Cara Membuat Subskrip dalam Word

Subskrip ialah aksara khas yang kelihatan lebih kecil daripada teks biasa. Menulis dokumen dengan persamaan saintifik atau persamaan matematik memerlukan subskrip. Anda tidak boleh melakukannya semasa anda menaip. Ramai orang bergelut dalam melakukan ini.

Anda boleh membuat subskrip dengan mudah pada Microsoft Word setelah anda mengetahui cara ia dibuat. Mari lihat bagaimana anda boleh melakukan subskrip pada Word dengan mudah dalam kedua-dua versi Desktop dan Dalam Talian.

Untuk melakukan subskrip, buka dokumen Word dan taip kandungannya.

Setelah anda menaip kandungan, pilih teks yang anda ingin langgan dan klik pada ‘X2‘ pada tab ‘Rumah’.

Teks yang anda pilih akan bertukar menjadi subskrip.

Pilih teks yang ingin anda buat subskrip dan klik pada butang pelancar kotak dialog ‘Fon’ anak panah ke bawah pada tab ‘Home’.

Dalam kotak dialog ‘Font’, semak butang di sebelah ‘Subskrip’ dalam bahagian ‘Kesan’ dan klik pada ‘OK’.

Teks yang anda pilih akan bertukar menjadi subskrip.

Cara lain untuk melakukan subskrip ialah memasukkan simbol. Untuk berbuat demikian, klik pada tab ‘Sisipkan’ pada reben.

Klik pada butang lungsur ‘Simbol’ dan pilih ‘Lagi Simbol? daripada pilihan juntai bawah.

Kotak dialog ‘Simbol’ akan dibuka. Tukar fon kepada ‘teks biasa’ dengan mengklik pada butang lungsur di sebelah ‘Fon’.

Sekarang, tukar ‘Subset’ kepada ‘Superskrip dan Subskrip’ dengan mengklik pada butang lungsur di sebelahnya.

Daripada pilihan ‘Superskrip dan Subskrip’, pilih yang anda perlukan dan klik pada ‘Sisipkan’ dan kemudian klik pada ‘Tutup’ di sebelahnya.

Subskrip yang anda pilih di tempat kursor berada.

Jika anda tidak mahu menggunakan semua pilihan di atas semasa menaip dan masih mahu melakukan subskrip, pintasan papan kekunci akan berfungsi untuk anda.

Tekan Ctrl + = pada papan kekunci anda dan taip teks yang anda ingin langgan. Atau pilih teks yang ingin anda subskrip dan gunakan pintasan papan kekunci yang sama. Pintasan berfungsi kedua-dua cara.

Catatan: Pintasan papan kekunci tidak akan berfungsi dalam Word Dalam Talian.

Sekiranya, anda ingin menjadikan subskrip menjadi teks biasa, pilih teks yang dilanggan dan klik pada ‘X2‘ butang lagi. Ia akan menjadikan teks kelihatan biasa atau menggunakan pintasan papan kekunci ‘Ctrl+I’ yang juga akan menjadikan teks subskrip kelihatan normal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *