Cara membuat peraturan dalam Gmail untuk menapis e-mel anda

Edgar Cervantes / Pihak Berkuasa Android

Jika anda ingin menjadi raja produktiviti, automasi adalah nama permainan. Dalam e-mel, ini bermakna menyediakan penapis, jadi apabila e-mel mencecah peti masuk, ia secara automatik pergi ke tempat yang anda mahukan dan melakukan apa yang anda suruh. Jika anda belum menaiki kereta api automasi e-mel lagi, mari lihat cara membuat peraturan dalam Gmail untuk menapis e-mel anda.

JAWAPAN CEPAT

Untuk menapis e-mel anda dalam Gmail, klik tiga baris bergerigi di sebelah kanan bar carian Gmail. Apabila kotak carian lanjutan muncul, masukkan butiran e-mel yang ingin anda tapis dan klik Buat penapis. Sebagai alternatif, buka e-mel yang ingin anda tapis dan pergi ke Lagi?gt;Tapis mesej seperti ini. Ini kemudiannya akan membawa anda ke kotak carian lanjutan, dengan beberapa butiran telah diisi terlebih dahulu.

Pada masa penulisan, anda hanya boleh membuat penapis Gmail pada penyemak imbas desktop. Walaupun penapis berfungsi dalam apl mudah alih, anda tidak boleh membuat, mengekalkan atau memadamkannya dalam apl. Untuk itu, anda perlu menggunakan Gmail desktop. Dengan meninggalkan kaveat itu, mari buat penapis. Terdapat tiga cara untuk mula membuat penapis.

Di dalam e-mel sedia ada:

Mark O’Neill / Pihak Berkuasa Android

Dan dalam kotak carian lanjutan, yang boleh diakses dari bar carian Gmail. Cuma klik tiga garisan mendatar bergerigi di sebelah kanan.

Mana-mana yang anda pilih akan mengubah hala anda secara automatik ke kotak carian lanjutan. Tetapi terdapat beberapa cara untuk sampai ke destinasi yang sama.

Walau bagaimanapun anda mencapai kotak di atas, anda kini perlu memilih kriteria carian yang akan anda tentukan untuk e-mel tersebut. Lebih terperinci dan tepat yang anda boleh dapatkan, lebih baik penapis akan berfungsi.

Kebanyakannya cukup jelas. Walau bagaimanapun, berikut adalah dua petua.

Setelah kriteria carian telah ditentukan, klik Buat penapis.

Apabila anda klik Buat penapis, anda kini akan diminta untuk menentukan perkara yang sepatutnya berlaku kepada e-mel, apabila seseorang tiba yang memenuhi semua kriteria yang ditentukan. Tandai kotak untuk semua yang anda mahu tiada had kepada bilangan yang boleh anda pilih. Walau bagaimanapun, berhati-hati supaya satu pilihan tidak bercanggah dengan yang lain.

Sila ambil perhatian walaupun bahawa jika anda memilih Majukan kepada atau Hantar templat, anda mesti membuat alamat pemajuan atau templat terlebih dahulu. Jika tidak, apabila anda cuba membuatnya daripada menu ini, anda akan dibawa ke bahagian Gmail yang sesuai dan semua tetapan penapis anda akan dipadamkan.

Kotak ini juga mengesan bilangan e-mel dalam akaun anda yang telah memenuhi kriteria yang ditentukan, dan ini ditunjukkan di bahagian bawah di Juga gunakan penapis untuk. Anda kemudian boleh memutuskan sama ada untuk menggunakan penapis pada e-mel tersebut atau hanya untuk e-mel akan datang.

Ya awak boleh. Jika anda mempunyai set penapis yang ingin anda pindahkan ke akaun Gmail lain, anda boleh mengeksportnya keluar daripada akaun pertama dan mengimportnya ke akaun yang lain. Hanya pergi ke Penapis dan Alamat Tersekattatal ke bawah ke bahagian bawah halaman dan klik Pilih semua. Ini akan memilih setiap penapis pada halaman. Kemudian klik Eksport untuk memuat turun a mailFilters.xml fail ke komputer anda. Sekarang pergi ke akaun Gmail anda yang lain, pergi ke Penapis dan Alamat Tersekatdan klik Import penapis.

Baca artikel asal di sini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *