Cara Membuat Pembantu Google Membaca Artikel Anda dengan lantang

Temui artikel menarik yang anda ingin baca tetapi terlalu letih sekarang atau sibuk melakukan perkara lain? Anda boleh menyimpannya untuk kemudian atau meminta Google Assistant anda untuk membacakannya kepada anda. Dengan cara ini anda tidak akan mengambil risiko melupakannya selepas itu.

Ciri ini telah diperkenalkan baru-baru ini. Google menjelaskan bahawa teknologi ini berbeza daripada perisian pembacaan skrin lain, kerana ia mampu membaca teks dalam suara dan irama yang berbunyi semula jadi supaya orang ramai tidak akan menghadapi masalah mendengar dan memahami, walaupun untuk jangka masa yang lebih lama.

Pembantu maya Google tersedia pada kebanyakan telefon Android, jadi jika anda ingin mendengarnya dibacakan kepada anda, anda hanya perlu mengikuti beberapa langkah mudah.

Catatan: setakat ini ciri ini bertujuan untuk mendengar artikel, catatan blog atau cerpen dalam talian.

Untuk menyemak sama ada Google Assistant anda sudah aktif dan sedia pada peranti anda, sentuh dan tahan butang Utamanya atau sebut “OK Google” atau “Hey Google.” Jika tiada apa-apa yang berlaku, ini bermakna anda perlu menghidupkan Voice Match secara manual pada peranti anda. Begini cara melakukannya:

1. Pergi ke apl Tetapan peranti anda.

2. Tatal ke bawah sehingga anda menemui Google dan ketik padanya.

3. Pilih “Perkhidmatan Akaun -> Carian, Pembantu & Suara -> Suara.”

4. Cari dan ketik pada ciri “Voice Match” di bawah kategori Hey Google.

5. Pastikan togol Google Assistant dihidupkan. Juga, hidupkan “Hey Google” di bawah Voice Match.

6. Setelah Hey Google dihidupkan, Google akan meminta anda menyebut beberapa frasa supaya dapat mempelajari suara anda. Ikuti langkah-langkah yang ditunjukkan.

Catatan: pada beberapa peranti lama yang tidak menawarkan perkhidmatan pembantu secara lalai, anda mungkin perlu memuat turun apl Google Assistant.

Sebelum kita mula, kita perlu menunjukkan satu perkara. Ciri ini hanya berfungsi jika anda menggunakan penyemak imbas Chrome pada peranti Android anda atau mana-mana apl penyemakan imbas berasaskan Chromium yang lain. Jika anda mempunyai satu pada telefon anda, anda boleh pergi.

1. Buka artikel yang anda ingin baca dalam penyemak imbas pilihan anda, kemudian sebut sahaja: “Hai Google, bacalah.

2. Kali pertama anda mencuba arahan ini, Google Assistant mungkin akan mengatakan ia tidak boleh berbuat demikian kerana “Konteks Skrin” perlu dihidupkan terlebih dahulu.

3. Tetingkap pop timbul akan muncul dengan segera pada skrin yang meminta anda memberikan akses kepada apl Google untuk menggunakan konteks skrin anda. Ketik OK. Anda tidak perlu melihat melalui Tetapan sendiri.

4. Sekarang kembali ke artikel dan minta Pembantu sekali lagi untuk “Baca Ia.” Kali ini ia pasti akan mewajibkan dan berkata “Faham” atau “OK.” Ia mengambil masa beberapa saat, kerana pembantu maya mengimbas sekeping sebelum mula membacanya dengan kuat.

Sebaik sahaja Assistant mula membaca kepada anda, ia akan membuka halaman web dalam penyemak imbas “Baca Ia” khusus yang menampilkan bar kawalan main balik di bahagian bawah paparan yang membolehkan anda menjeda/main, putar balik atau langkau ke hadapan. Selain itu, terdapat pilihan untuk meningkatkan kelajuan Pembantu membaca kepada anda sebanyak 0.5x kepada 3x.

Anda boleh mengakses kawalan ini terus dari dulang Pemberitahuan juga. Anda juga boleh menutup penyemak imbas dan masih boleh menjeda atau memainkan bacaan hanya dengan meleret ke bawah dari skrin utama atau terus dari skrin kunci.

Tetapi tunggu ada lagi. Tidak boleh memahami bahasa Inggeris dengan baik? Mungkin anda ingin mendengar pembantu maya membacakan kepada anda dalam bahasa ibunda anda.

Cari ikon menu tiga titik yang terletak di penjuru kanan sebelah atas pelayar “Baca Ia” dan ketik padanya, kemudian pada Terjemahan. Di sini anda boleh memilih bahasa yang anda mahu teks diterjemahkan, termasuk bahasa Jerman, Sepanyol, Poland, Romania dan banyak lagi (jumlah 42 bahasa). Ciri ini memanfaatkan kuasa Terjemahan Google untuk mencapai matlamat ini, dan hasilnya sangat memadai dan meyakinkan.

Daripada menu yang sama pengguna boleh memilih suara yang berbeza untuk membaca artikel mereka. Anda akan menemui pilihan ini di bawah “Baca suara dengan kuat”.

Seperti yang kami nyatakan di atas, anda memerlukan penyemak imbas berasaskan Chromium untuk ciri ini berfungsi. Apatah lagi, “Baca Ia” tidak tersedia untuk tapak web dan kebanyakan apl tertentu. (Anda perlu menggunakan versi web sebaliknya.) Jika anda terjumpa paywall atau log masuk diminta untuk memaparkan artikel penuh, ciri itu mungkin tidak berfungsi. Walaupun had ini, helah Google Assistant baharu terbukti sangat berguna. Melangkah ke hadapan, Google pasti akan terus menambah baiknya.

Ingin memanfaatkan lebih banyak lagi Google Assistant anda? Anda mungkin ingin belajar cara membuat rutin kecemasan menggunakan pembantu maya Google, hanya untuk memastikan perkara yang selamat.

Kredit Imej: Blog Google

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Alexandra meminati teknologi mudah alih dan sering didapati bermain-main dengan telefon pintar daripada beberapa syarikat yang tidak jelas. Dia memulakan kerjayanya dalam kewartawanan teknologi pada 2013, selepas bekerja beberapa tahun sebagai guru sekolah menengah. Sentiasa didorong oleh rasa ingin tahu, Alexandra suka mengetahui cara kerja dan berkongsi pengetahuan itu dengan semua orang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *