Cara Membuat Helaian Kecil untuk Video Anda di Linux

Helaian lakaran kecil ialah fail imej biasa yang mengandungi bingkai daripada video. Helaian lakaran kecil video berasal daripada helaian foto yang lebih popular sekitar sedekad yang lalu semasa orang ramai masih mencetak gambar mereka. Sama seperti helaian foto bertindak sebagai pratonton untuk gambar dalam filem dan kad SD pada masa itu, helaian lakaran kecil yang kita lihat di sini berfungsi sebagai pratonton untuk fail video. Ia lebih mudah dan pantas untuk disemak untuk menyemak kandungan dan kualiti video berbanding membukanya dalam pemain media untuk “mengimbasnya” dari awal hingga akhir.

Syukurlah, anda tidak perlu mengekstrak bingkai tertentu daripada video anda dan kemudian menyusunnya dalam satu imej secara manual. Anda boleh menggunakan alatan untuk membuat helaian kecil daripada video dengan mudah. Kami menunjukkan kepada anda dua cara untuk melakukannya di Linux dalam artikel ini.

Jika anda menggunakan Gnome, pemain media lalainya, bernama “Video” (sebenarnya “Video Gnome”, kerana ia adalah sebahagian daripada set alat Gnome dan sehingga baru-baru ini dikenali sendiri sebagai “Totem”), menawarkan pilihan untuk memudahkan penciptaan helaian kecil.

Untuk menggunakannya, jalankan program.

Buka video yang anda ingin buat beberapa helaian kecil daripadanya, dan kemudian daripada menu aplikasi, pilih “Buat Galeri Petikan Skrin ?#8221;

Tetingkap yang muncul akan menawarkan beberapa pilihan asas tentang helaian lakaran kecil anda. Anda boleh menukar lebar setiap lakaran kecil dan sama ada biarkan program memilih bilangan tangkapan skrin secara automatik atau pilih bilangan yang anda mahu.

Kemudian, anda hanya perlu memasukkan nama untuk fail helaian imej di bahagian tengah atas tetingkap dan klik pada Simpan di bahagian atas sebelah kanan.

Fail yang dihasilkan berguna, tetapi jika ia tidak kelihatan seperti yang anda jangkakan, tidak banyak yang boleh anda lakukan. Untuk lebih kawalan ke atas keputusan, anda perlu menggunakan sesuatu yang menawarkan lebih banyak pilihan.

FFMPEG ialah alat baris perintah yang diakui sangat kompleks yang boleh anda gunakan untuk bekerja dengan video anda dalam pelbagai cara. Salah satunya ialah penciptaan helaian lakaran kecil. Untuk melakukannya, anda perlu membuat arahan yang agak rumit. Ia akan kelihatan seperti ini:

Bagi bahagian arahan ini yang paling menarik tetapi juga rumit, kita perlu mengembangkannya sedikit kerana ia melakukan tiga perkara sekaligus. Kami bercakap tentang ini:

The -vf pada mulanya mengarahkan FFMPEG untuk menggunakan penapis video. Select=not(mod(n\,3000)) bertanggungjawab untuk bingkai yang dipilih dalam imej akhir. Ia membahagikan nombor bingkai semasa (“n”) dengan nombor yang disediakan (“3000”). Adakah video itu mencapai bingkai 3001? Jika kita membahagikan 3001 dengan nombor 3000, kita mendapat 1, jadi bingkai ini akan menjadi yang pertama dalam helaian imej yang pertama dihasilkan. Adakah kita telah mencapai bingkai 6001? Memandangkan 6001/3000 memberi kita 2, ini akan menjadi bingkai kedua, dan seterusnya. Oleh itu, dengan mengurangkan nombor ini, anda meningkatkan kekerapan pemilihan bingkai dan begitu juga sebaliknya.

Dengan scale=320:240 sebahagiannya, kami menetapkan dimensi setiap lakaran kenit dalam helaian lakaran kecil terakhir. Untuk hasil terbaik, ini hendaklah sebahagian kecil daripada peleraian video asal, dengan mengambil kira nisbah bidangnya.

Akhirnya, yang tile=4x3 sebahagian daripada arahan mentakrifkan cara imej kecil akan disusun dalam setiap helaian.

Mungkin anda perasan bahawa nama fail akhir, untuk fail imej yang dihasilkan, kelihatan seperti ini:

The %03d sebahagian menyatakan bahawa jika FFMPEG akhirnya memilih lebih banyak bingkai daripada yang boleh dimuatkan dalam satu helaian, berdasarkan persediaan tajuk anda, ia akan menghasilkan lebih banyak helaian imej dengan nama fail bernombor. Dengan mengurangkan “n\,NUMBER” pemilihan atau bilangan jubin setiap helaian, lebih banyak fail akan dihasilkan dan begitu juga sebaliknya.

Sudah tentu, ini juga bergantung pada panjang fail video. Lagipun, ini hanyalah matematik: epik 3-1/2 jam seperti “The Lord of the Rings” terdiri daripada ratusan ribu bingkai lebih daripada satu seluar pendek Pixar.

Jika anda ingin mengawal bilangan fail helaian imej yang akan dihasilkan oleh FFMPEG, gunakan persamaan berikut:

Gunakan nilai daripada bahagian “mod(n\,RESULTS)” pada arahan.

Jika anda lebih suka mempunyai imej individu dan bukannya helaian lakaran kecil, FFMPEG juga membenarkan anda menyahkompilasi video menjadi imej individu.

Apakah cara lain anda menghasilkan helaian kecil daripada video anda?

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Kehidupan sebenar OK bermula pada sekitar 10, apabila dia mendapat komputer pertamanya – Commodore 128. Sejak itu, dia telah mencairkan huruf kekunci dengan menaip 24/7, cuba menyebarkan The Word Of Tech kepada sesiapa yang cukup berminat untuk mendengar. Atau, sebaliknya, baca.

Hai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *