Cara Membetulkan Isu Tatal Tidak Berfungsi dalam Chrome

Anda menggunakan Chrome seperti hari lain, tetapi atas sebab tertentu penatalan tidak berfungsi. Ciri menatal berfungsi dengan baik pada penyemak imbas lain tetapi tidak pada Chrome. Memandangkan ini adalah sesuatu yang anda lakukan secara berterusan untuk bergerak di tapak, ini adalah sesuatu yang perlu diperbaiki ASAP.

Jika anda perasan bahawa ini juga berlaku pada penyemak imbas dan program lain, terdapat kemungkinan besar terdapat sesuatu yang tidak kena dengan tetikus anda. Tetapi, jika ini hanya berlaku pada Chrome, petua berikut akan membantu anda menyelesaikan isu tersebut.

Sambungan Chrome hebat dan tulang belakang pengalaman penyemakan imbas banyak pengguna Chrome. Tetapi lebih banyak sambungan yang anda peroleh, lebih tinggi peluang anda mendapat sambungan yang menyebabkan pepijat dalam Chrome sama seperti masalah menatal. Kadangkala pepijat ini timbul daripada pertembungan interaksi antara dua sambungan.

Mula-mula, buka tetingkap Inkognito dalam Chrome (ikon menu bertitik tiga di sebelah kanan atas -> Tetingkap inkognito baharu), kemudian cuba tatal untuk melihat sama ada masalah berterusan. Jika ya, kemudian langkau ke petua seterusnya.

Jika penatalan berfungsi, maka isu itu mungkin berkaitan dengan salah satu sambungan anda.

Dalam senario itu, klik “ikon menu Chrome -> Lagi alatan -> Sambungan.”

Di sini, lumpuhkan sambungan dengan mengklik peluncur biru di sebelahnya supaya ia bertukar menjadi kelabu (bermula dengan sambungan anda yang paling baru dipasang).

Seterusnya, mulakan semula Chrome dan lihat jika masalah berterusan. Jika tidak, ini bermakna sambungan itu adalah punca dan anda harus mengalih keluarnya.

Jika masalah berterusan, dayakan semula sambungan itu, kemudian lumpuhkan pelanjutan seterusnya, ulangi proses di atas sehingga masalah penatalan berhenti. Pastikan apabila anda menemui pelakunya, untuk melumpuhkan sambungan yang menyebabkan isu tersebut.

Jika anda tidak keberatan untuk memulakan semula, menetapkan semula Chrome mungkin menyelesaikan isu penatalan.

Untuk memadam bersih Chrome, pergi ke “Tetapan -> Lanjutan (di bahagian bawah halaman) -> Pulihkan tetapan” untuk memulihkan kepada lalai asalnya.

Anda sepatutnya melihat tetingkap dengan amaran yang memberitahu anda bahawa dengan menetapkan semula tetapan, semua sambungan anda akan dilumpuhkan. Selain itu, anda akan kehilangan apa sahaja yang pernah anda peribadikan dengan Chrome. Jika anda okay dengan itu, klik pada butang “Tetapkan Semula Tetapan” berwarna biru.

Jika anda lebih suka memadamkan data profil pengguna Chrome sahaja, tekan Menang +R, kemudian tambah %LOCALAPPDATA%GoogleChromeUser Data ke dalam kotak “Run”.

Tekan enter. Apabila tetingkap baharu muncul, cari folder yang dinamakan “lalai”. Namakan semula folder itu kepada “default.backup.” Anda boleh membuat asal ini jika anda berubah fikiran dengan menamakan semula folder “lalai”.

Mematikan penatalan lancar telah berjaya untuk sesetengah pengguna. Untuk mencuba pilihan ini, anda perlu pergi ke bahagian ciri percubaan Chrome. taip chrome://flags.

Taip “menatal lancar,” dan pilihan harus diserlahkan dalam warna kuning. Klik pada menu lungsur di sebelah kanan dan pilih “Dilumpuhkan.”

Terdapat alat terbina dalam dalam Chrome yang boleh menemui sebarang perisian berbahaya yang boleh menyebabkan masalah menatal anda.

Untuk menggunakannya, klik ikon menu tiga titik di penjuru kanan sebelah atas Chrome, dan ikuti ini dengan “Tetapan -> Lanjutan (di bahagian bawah halaman) -> Bersihkan komputer.”

Klik butang “Cari” biru dan Chrome akan mula mencari. Ini mungkin mengambil sedikit masa, jadi anda mungkin mahu pergi mendapatkan secawan kopi. Sekiranya Chrome menemui apa-apa, teruskan dan biarkan ia membersihkannya.

Dengan teknologi, anda tidak boleh sentiasa mengetahui apa yang menyebabkan isu berlaku. Apabila puncanya tidak diketahui, seperti isu penatalan tidak berfungsi dalam Chrome, anda hanya perlu melakukan kaedah percubaan dan ralat sehingga anda menemui penyelesaian yang sesuai untuk anda.

Untuk terus mengubah suai Chrome, lihat senarai sambungan Chrome terbaik kami untuk menganotasi teks di Web dan sambungan untuk mengautomasikan tugas menyemak imbas yang membosankan. Pengguna Chromebook juga mungkin berminat untuk membaca cara memasang Steam pada Chromebook.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Pengurus Kandungan di Make Tech Easier. Menikmati Android, Windows dan bermain-main dengan emulasi konsol retro ke titik pemecahan.

Hai,

Steph

Terima kasih, saya menemui sambungan yang menyebabkan masalah saya. Walau bagaimanapun, saya cuba mencari butang “bersihkan komputer” tanpa berjaya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *