Cara Membetulkan Isu Sambungan AirPods pada iPhone

AirPods Apple ialah salah satu fon telinga wayarles terbaik di pasaran. Tetapi walaupun dengan yang terbaik daripada pasaran terbaik yang ditawarkan, anda pasti akan menghadapi beberapa isu sekali-sekala. Lagipun, sempurna adalah mitos.

AirPods mungkin merupakan kanak-kanak yang paling sukar, tetapi mereka masih tidak terkecuali daripada peraturan ini. Isu ketersambungan dengan iPhone mereka melanda pengguna AirPods dari semasa ke semasa. Nasib baik, ia bukan sesuatu yang tidak boleh diselesaikan dengan pembetulan yang mudah dan mudah diikuti.

Sebelum menaiki kereta api ini yang akan terus ke Fix-ville, anda harus memastikan bahawa masalah ketersambungan anda bukan disebabkan oleh ketidakserasian perisian.

Untuk AirPods Pro, anda memerlukan iPhone dengan iOS 13.2 atau lebih baru, AirPods 2nd Gen. memerlukan iOS 12.2 atau lebih baru pada iPhone anda dan AirPods 1st Gen memerlukan iPhone anda mempunyai iOS 10 atau lebih baru. Pergi ke Tetapan iPhone anda dan navigasi ke ‘Umum’.

Kemudian, ketik ‘Perihal’.

Semak versi perisian anda di sebelah ‘Perisian’ daripada butiran.

Jika perisian tidak serasi dengan model AirPod berkenaan, pergi ke ‘Kemas Kini Perisian’ daripada tetapan Umum dan kemas kini iOS anda.

Jika perisian tidak menjadi masalah, sudah tiba masanya untuk meneruskan.

Selepas menyemak keserasian perisian, cuma pastikan BlueTooth anda dihidupkan juga.

Perkara lain yang perlu diperiksa sebelum anda meneruskan pembaikan ialah bateri AirPods anda. Walaupun anda mendapat pemberitahuan bateri pada skrin apabila bateri lemah, mungkin anda terlepasnya.

Anda boleh menyemak bateri AirPods anda daripada widget bateri.

Atau, masukkan AirPod anda ke dalam bekas dan pastikan penutupnya terbuka. Kemudian, bawa kes itu berhampiran iPhone anda. Tahap pengecasan untuk AirPods dan sarung pengecas anda akan muncul pada skrin.

Jika bateri ternyata lemah, cas AirPod anda dan kemudian sambungkannya ke iPhone anda. Tetapi jika kedua-dua perkara ini dilihat tetapi AirPod anda masih tidak bersambung ke iPhone anda, inilah perkara yang perlu anda lakukan.

Menetapkan semula AirPods dan AirPods Pro anda akan membetulkan sebarang masalah ketersambungan yang anda hadapi. Mula-mula, letakkan semula kedua-dua AirPod anda ke dalam bekasnya dan tutup penutupnya. Kemudian, tunggu selama 30 saat dan buka penutup.

Sekarang, pergi ke apl Tetapan iPhone anda dan ketik pilihan untuk ‘Bluetooth’.

Cari AirPods anda daripada senarai peranti, dan ketik ‘i’ di sebelah kanan.

Daripada skrin maklumat peranti, ketik ‘Lupakan Peranti’.

Ketik ‘Lupakan Peranti’ jika gesaan pengesahan muncul.

Sekarang, buka penutup bekas pengecasan AirPods anda. Kemudian, tekan dan tahan butang persediaan di belakang bekas pengecas selama 15 saat. Lampu status akan mula berkelip putih, bertukar oren/kuning dan kemudian bertukar kepada putih semula.

Ini bermakna anda AirPods sedia untuk disambungkan. Dengan AirPod anda masih berada di dalam bekas pengecasan dan penutupnya masih terbuka, dekatkan sarung tersebut dengan iPhone anda. Gesaan sambungan sepatutnya muncul pada skrin. Ketik butang ‘Sambung’ dan ikuti sebarang langkah selanjutnya pada skrin iPhone anda untuk melengkapkan sambungan.

Uji AirPod anda sekarang. Mereka harus disambungkan dan berfungsi dengan iPhone anda.

Menetapkan semula AirPods atau AirPods Pro akan membetulkan isu ketersambungan anda dalam sekelip mata. Tetapi ingat bahawa apabila anda menetapkan semula AirPod anda, semua tetapan untuk AirPod anda juga ditetapkan semula dan anda perlu menetapkannya semula.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *