Cara Membetulkan Bar Tugas Windows 11 dan Menu Mula tidak Berfungsi atau Muncul

Bar tugas atau Menu Mula tidak muncul? Ketahui cara menyelesaikan isu dengan cepat dan mendapatkan semula kefungsian komputer Windows 11 anda.

Windows Insiders telah melancarkan Windows 11 untuk beberapa lama sekarang, dengan tarikh keluaran rasmi untuk gen-pop pada 5 Oktober; Microsoft nampaknya sudah cukup bersedia dengan sistem pengendalian baharunya.

Walau bagaimanapun, banyak Windows Insiders yang menjalankan binaan Dev dan Beta bagi sistem pengendalian yang belum dikeluarkan menghadapi pepijat yang menyebabkan bar tugas, Menu Mula dan/atau Tetapan mereka tidak responsif atau tidak dimuatkan sama sekali. Dalam beberapa kes yang melampau, desktop kosong sepenuhnya tanpa sebarang ikon desktop dan Bar Tugas.

Nasib baik, terdapat penyelesaian pantas untuknya dan jika mesin anda telah terjejas olehnya, di bawah ialah penyelesaian yang pasti untuknya.

Kaedah ini memerlukan anda membuka Prompt Perintah pada PC Windows 11 anda dan memadamkan item pendaftaran pada komputer anda. Memadam item adalah benar-benar selamat dan tidak akan menyebabkan sebarang hasil yang tidak diingini.

Pertama, tekan butang Ctrl+Alt+The pintasan pada papan kekunci anda. Ini akan memaparkan skrin keselamatan pada mesin Windows anda. Seterusnya, klik pada pilihan ‘Task Manager’ yang terdapat dalam senarai.

Selepas itu, pada tetingkap Pengurus Tugas, klik pada pilihan ‘Maklumat lanjut’ yang terdapat di sudut kiri bawah untuk mengembangkan Pengurus Tugas.

Seterusnya, klik pada tab ‘Fail’ yang terdapat di sudut kanan atas tetingkap Pengurus Tugas. Kemudian, pilih pilihan ‘Jalankan tugas baharu’ daripada menu tindanan. Ini akan membuka tetingkap tindanan pada skrin anda.

Sekarang, taip cmd dalam kotak teks bersebelahan dengan medan ‘Buka:’ dan kemudian klik pada butang ‘OK’ untuk melancarkan Prompt Perintah.

Selepas itu, tampal arahan berikut dalam Prompt Perintah dan tekan Masuk pada papan kekunci anda.

PC Windows anda akan dimulakan semula dan isu harus diselesaikan selepas komputer anda but semula.

Pembetulan di atas pasti akan berfungsi untuk anda. Walau bagaimanapun, dalam kes yang luar biasa, jika ia tidak berfungsi atau memadamkan pendaftaran adalah langkah yang terlalu berani untuk anda; Anda boleh mencuba dan menyahsegerakkan jam mesin Windows 11 anda.

Untuk berbuat demikian, tekan butang Ctrl+Alt+The pintasan pada papan kekunci anda untuk memaparkan skrin keselamatan. Kemudian, klik pada pilihan ‘Task Manager’ yang terdapat dalam senarai.

Kemudian, pada tetingkap Pengurus Tugas, klik pada pilihan ‘Maklumat lanjut’ yang terdapat di sudut kanan bawah tetingkap untuk mengembangkannya.

Selepas itu, klik pada tab ‘Fail’ yang terdapat di bahagian atas kanan tetingkap Prompt Perintah. Seterusnya, klik pada pilihan ‘Jalankan tugas baharu’ daripada menu tindanan. Ini akan memaparkan anak tetingkap tindanan pada skrin anda.

Seterusnya, taip Kawalan dalam kotak teks bersebelahan dengan medan ‘Buka:’ dan klik pada butang ‘OK’. Ini akan membuka tetingkap ‘Panel Kawalan’ pada skrin anda.

Sekarang, klik pada pilihan ‘Tarikh dan Masa’ daripada grid pilihan yang terdapat pada tetingkap Panel Kawalan. Ini akan membuka tetingkap tindanan pada skrin anda.

Kemudian, klik pada tab ‘Internet Time’ yang terdapat dalam tetingkap. Seterusnya, klik pada butang ‘Tukar tetapan’. Ini akan membuka tetingkap tindanan pada skrin anda.

Selepas itu, klik untuk menyahtanda kotak semak sebelum pilihan ‘Segerakkan dengan pelayan masa Internet’ dan klik pada butang ‘OK’ untuk memohon dan menutup tetingkap.

Seterusnya, klik pada tab ‘Tarikh dan Masa’ yang terdapat pada tetingkap dan kemudian klik pada butang ‘Tukar tarikh dan masa’.

Sekarang pilih tarikh lebih awal daripada tarikh semasa dengan 3-4 hari menggunakan kalendar dan klik butang ‘OK’ untuk memohon dan menutup tetingkap.

Akhir sekali, klik pada Menu Mula yang terdapat pada bar tugas mesin anda. kemudian, klik pada ikon ‘kuasa’ dan klik untuk memilih pilihan ‘Mulakan Semula’ daripada menu tindanan untuk memulakan semula PC anda.

Sebagai alternatif, jika bar tugas anda tidak responsif atau tidak hadir langsung, tekan butang Alt+F4 pintasan pada papan kekunci anda untuk memaparkan tetingkap ‘Shutdown’ pada komputer anda. Kemudian, tekan butang Anak panah ke bawah pada papan kekunci anda untuk menavigasi ke pilihan ‘Mulakan Semula’ dan klik pada butang ‘OK’ untuk memulakan semula komputer anda.

Isu anda harus dibetulkan selepas memulakan semula komputer anda. Walau bagaimanapun, anda perlu kembali secara manual ke tetapan Tarikh dan Masa untuk membolehkan penyegerakan masa dengan pelayan internet mempunyai paparan tarikh dan masa yang betul pada PC Windows 11 anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *