Cara Membenarkan dan Membuka Apl daripada Pembangun Tidak Dikenali dalam macOS

Apple taksub dengan privasi dan keselamatan yang merupakan perkara yang baik untuk kami, pengguna akhir. Secara lalai, macOS membenarkan anda hanya menjalankan apl dan perisian yang dimuat turun daripada Mac App Store atau pembangun yang dikenal pasti. Tetapi jika anda ingin membuka aplikasi daripada pembangun yang tidak dikenali dalam macOS, maka berikut ialah dua cara untuk berbuat demikian.

Walau bagaimanapun, sebelum kita mula, satu perkataan berhati-hati! Ia adalah amalan biasa dan lazim untuk memasukkan kod berbahaya dan perisian hasad ke dalam apl dan mengedar/mengedarkannya semula. Jadi, ada kemungkinan apl rendang yang anda torrent atau dapatkan daripada pembangun yang tidak disahkan mungkin dijangkiti dan berbahaya. Jika anda memahami akibatnya dan masih mahu meneruskan, berikut ialah cara untuk mengatasi tetapan keselamatan anda dan membuka apl juga daripada pembangun yang tidak dikenali dalam macOS.

Langkah 1. Pelancaran Pencari pada Mac anda dan cari apl awak nak buka. Anda berkemungkinan besar menemui apl ini dalam folder Muat Turun, Desktop atau Aplikasi.

Nota: Jangan gunakan Launchpad kerana Launchpad tidak membenarkan menu pintasan pada apl.

Langkah #2. Control-klik (tahan butang Kawalan dan klik) pada ikon aplikasi.

Langkah #3. Sekarang klik pada Buka daripada senarai di atas. Sahkan jika ditanya lagi sama ada membuka aplikasi atau tidak.

Anda akan melihat bahawa aplikasi yang tidak dikenali telah dibuka. Mulai sekarang, apl ini disimpan sebagai pengecualian kepada tetapan keselamatan anda. Pada bila-bila masa pada masa hadapan, anda boleh membukanya dengan mengklik dua kali sama seperti anda membuka apl lain yang diketahui dan berdaftar. Seperti yang dinyatakan dalam baris sebelumnya, ini tidak mengubah keseluruhan tetapan keselamatan Mac anda yang berkaitan tetapi hanya mencipta pengecualian untuk aplikasi khusus ini. Segala-galanya adalah sama selamat seperti dahulu.

Kaedah Tambahan: Jika anda tidak mengikut langkah-langkah di atas dan hanya klik dua kali pada apl yang tidak dikenali dan ia tidak dibuka dan memaparkan pop timbul yang serupa dengan yang di bawah.

Pergi ke Keutamaan SistemKeselamatan dan Privasi dan klik pada Buka Bagaimanapun pilihan. Masukkan kata laluan Mac anda jika ditanya.

Kaedah di atas agak selamat, mudah dan pantas untuk membuka apl yang tidak dikenali. Ia hampir tidak mengambil beberapa klik. Walau bagaimanapun, jika anda ingin menukar tetapan keselamatan Mac anda (setakat pelancaran aplikasi), maka anda perlu melumpuhkan Gatekeeper dan hidupkan Benarkan apl dimuat turun daripada kepada: Di mana-mana sahaja.

Langkah 1. Buka Terminal pada Mac anda dengan pergi ke PAD pelancaranLain-lain. Atau anda boleh menekan bersama Perintah(鈱? + Bar Ruang untuk membuka Carian Spotlight, taip Terminal dan tekan enter.

Langkah #2. Pastikan Keutamaan Sistem tidak dibuka. Jika ya, tutuplah. Di Terminal taip arahan berikut dan tekan enter.

sudo spctl 撯€搈aster-disable

Langkah #3. Masukkan kata laluan Mac anda dan tekan masuk. Ambil perhatian bahawa apabila anda menaip kata laluan ia tidak akan kelihatan. Anda boleh menutup Terminal sekarang.

Langkah #4. Pelancaran Keutamaan Sistem dari Dok anda atau dengan mengklik Logo Apple – Keutamaan Sistem. Sekarang klik pada Keselamatan dan Privasi.

Langkah #5. Di bawah Jeneral tab, anda mungkin melihat bahawa di bawah ‘Benarkan apl dimuat turun dari’, ‘Di mana-mana’ dipilih. Jika tidak, maka dari kiri bawah, klik pada ikon kunci gembok tertutup dan masukkan Kata Laluan Mac anda.

Langkah #6. Dari bawah Benarkan apl dimuat turun daripada: pilih Di mana-mana sahaja. Klik pada Benarkan Dari Mana-mana untuk mengesahkan. Klik pada padlock terbuka untuk mengelakkan perubahan selanjutnya kerana motif kami telah tercapai.

Mulai sekarang Mac anda akan membuka semua apl tidak kira sama ada ia dimuat turun daripada App Store, App Store dan pembangun yang dikenal pasti atau mana-mana pembangun rawak. Harap maklum bahawa ini berbahaya untuk keselamatan dan keselamatan Mac anda dan data peribadi anda. Jadi hanya lakukan ini jika anda tahu apa yang anda minati. Bagi kebanyakan orang biasa, anda dinasihatkan supaya tidak melalui laluan ini. Gunakan kaedah pertama sebaliknya.

Untuk menghidupkan kembali Gatekeeper dan mengembalikan semuanya kepada keadaan lalai:

Buka Terminal dan taip arahan berikut dan tekan masukkan kunci. Masukkan kata laluan Mac anda untuk mengesahkan.

sudo spctl –master-enable

Tidak. Ini tidak semestinya berlaku. Seperti yang dikatakan oleh Apple, mungkin terdapat beberapa aplikasi yang ditulis sebelum pendaftaran ID pembangun bermula. Akibatnya, apl itu mungkin belum disemak, dan oleh itu macOS tidak dapat menyemak sama ada apl itu telah diubah suai atau rosak sejak ia dikeluarkan. Begitu juga, katakan anda atau rakan pembangun anda atau seseorang yang telah anda ikuti sekian lama dan dipercayai, membina aplikasi mudah sebagai hobi. Adakah ia berbahaya? Tidak! Ia tidak didaftarkan dengan Apple.

Pendekatan paling selamat untuk memasang apl daripada pembangun yang tidak dikenali adalah dengan mencari apl alternatif yang serupa daripada Mac App Store atau pembangun yang dikenal pasti. Kadangkala membayar untuk apl serupa juga mungkin merupakan penyelesaian yang munasabah daripada menggunakan apl percuma yang tidak diketahui. Tetapi jika tiada apa-apa yang berkesan untuk anda mengatasi tetapan keselamatan dan membenarkan apl daripada pembangun yang tidak dikenali dalam macOS adalah penyelesaian. Dalam pengertian ini, macOS lebih fleksibel daripada iOS.

Anda mungkin suka membaca:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *