Cara memasang Windows 11 dalam Parallels pada M1 Mac

Berikut ialah cara anda boleh memasang Windows 11 dalam Parallels pada M1 Mac menggunakan penyelesaian untuk memintas pemeriksaan perkakasan untuk TPM 2.0. Panduan ini hanya digunakan untuk Windows 11 pada ARM.

Microsoft telah mengeluarkan Windows 11 sebagai pratonton awal untuk peminat. Walaupun kemas kini baharu menampilkan lapisan cat yang segar, ia juga menampilkan beberapa keperluan perkakasan baharu seperti pemproses yang lebih baharu dan TPM 2.0, yang akan meninggalkan PC lama dalam habuk. Ini juga bermakna memayakan Windows 11 tidak akan semudah versi lama buat masa ini, sehingga aplikasi seperti Parallels mengeluarkan kemas kini yang serasi. Pada masa penulisan, Parallels tidak menyokong TPM 2.0 maya pada M1 Mac, tetapi mujurlah, kami telah menguji beberapa penyelesaian untuk memintas pemeriksaan perkakasan ini dan menyediakan Windows 11 dan berjalan pada M1 Mac.

Sebelum anda meneruskan dengan panduan ini, tidak perlu dikatakan bahawa anda memerlukan perkara berikut:

Walaupun Parallels menyediakan ciri pemasangan automatik di mana anda hanya menghalakannya ke fail ISO Windows dan ia mengendalikan yang lain, kami tidak akan menggunakannya. Kita perlu menggunakan proses pemasangan manual.

Disebabkan oleh nilai pendaftaran ini, pemasangan tidak akan menghalang anda disebabkan oleh pelbagai pemeriksaan perkakasan. Jika anda tidak melakukan kemas kini pendaftaran, pemasangan akan memberitahu anda bahawa anda tidak melakukan cip TPM 2.0 yang diperlukan. Walaupun Parallels mempunyai cip TMP maya untuk aplnya untuk Intel Mac, fungsi tersebut belum lagi tersedia pada M1 Mac.

Selamat mencuba Windows 11 pada Mac anda!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *