Cara Memasang Steam pada Ubuntu 20.04

Keluarkan beberapa ‘stim’ pada Ubuntu 20.04!

Steam boleh dikatakan perkhidmatan pengedaran permainan terbaik yang terdapat di dunia hari ini. Kedai yang sepadan, yang dipanggil Steam Store, adalah rumah kepada lebih daripada 30,000 tajuk permainan percuma serta berbayar, termasuk hits pasaran seperti Counter-Strike: Global Offensive, DOTA 2 dan Grand Theft Auto V. Ia dibangunkan oleh Valve Corporation.

Aplikasi Steam ialah aplikasi klien perisian yang tersedia untuk berbilang platform, iaitu. Microsoft Windows, Linux, Mac OSX, Android, iOS, Windows Phone, Playstation, dll. Walau bagaimanapun, setiap permainan tidak boleh dimainkan pada setiap platform, dan oleh itu permainan dibahagikan mengikut platform di kedai Steam.

Steam juga menampilkan banyak permainan sumber terbuka yang dibangunkan oleh komuniti khusus untuk Ubuntu dan pengedaran Linux yang lain. Dalam artikel ini, kita akan melihat cara memasang Steam pada desktop Ubuntu 20.04.

Steam tersedia dalam repositori rasmi Ubuntu. Memandangkan ia adalah perisian bukan percuma (proprietari) yang diselenggara oleh pihak ketiga (Valve Corporation) ia merupakan sebahagian daripada multiverse repositori.

Untuk memasang stim pada Ubuntu, jalankan:

Ini akan memuat turun Steam dan semua perpustakaan yang diperlukan.

Ambil perhatian bahawa walaupun versi Steam dalam pakej lebih lama, ia akan menaik taraf secara automatik kepada versi Steam terkini setiap kali Steam dimulakan selepas pemasangan.

Sekarang mari sahkan sama ada Steam berjaya dipasang.

Cukup jalankan arahan steam untuk memulakan Steam dan dengan itu mengesahkan bahawa ia telah dipasang.

Pada larian pertama, ia mengambil sedikit masa untuk bermula, kerana ia akan memuat turun semua kemas kini yang diperlukan untuk menaik taraf Steam kepada versi terkini daripada versi yang dipasang daripada pakej. Saiz kemas kini mungkin meningkat kepada 200-300 MB.

Sebaik sahaja ia memuat turun dan memasang semua kemas kini, ia akan membuka skrin log masuk. Jika anda sudah berdaftar dengan Steam, log masuk menggunakan kelayakan Steam anda, atau anda boleh mendaftar dengan Steam dahulu dan kemudian log masuk.

Kami belajar cara memasang Steam pada Ubuntu 20.04. Anda kini boleh menyemak imbas, memasang dan bermain permainan di Ubuntu!

Pastikan anda mencari keserasian dan keperluan sistem sebelum memasang permainan. Semua permainan di kedai Steam boleh dicari pada aplikasi Steam, malah permainan yang tersedia untuk Windows dan Mac OS. Pastikan anda menapis carian dengan Platform Linux.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *