Cara memasang pratonton Windows 11 Insider pada peranti yang tidak disokong

Jika anda baru menggunakan program Windows Insider dan anda tidak mempunyai PC yang serasi, anda akan melihat mesej ralat berikut semasa cuba memasang Windows 11: PC anda tidak memenuhi keperluan perkakasan minimum untuk Windows 11. Pilihan saluran anda akan terhad.

Pada 24 Jun, Microsoft mengumumkan Windows 11 dan berjanji bahawa pengguna dalam program Windows Insider akan dapat memuat turun binaan dengan menyertai cincin Dev. Walau bagaimanapun, terdapat pengecualian yang PC boleh memasang binaan Windows 11 beta.

Jika anda telah memasang binaan pada PC atau mesin maya anda sehingga 24 Jun, anda boleh meneruskan dan memasang pratonton Windows baharu walaupun mesin anda tidak memenuhi keperluan perkakasan: CPU dan TPM 2.0 yang lebih baharu.

Jika anda terlepas tarikh akhir pada 24 Jun dan peranti anda tidak memenuhi keperluan, pilihan saluran anda akan dihadkan pada halaman program Windows Insider dan mesej ralat berikut akan dipaparkan:

PC anda tidak memenuhi keperluan perkakasan minimum untuk Windows 11

PC anda tidak memenuhi perkakasan minimum

Syukurlah, anda boleh membuat perubahan kecil pada Windows Registry untuk mendaftar ke Saluran Dev dan menerima binaan pratonton Windows 11 Insider.

Kepada pasang pratonton Windows 11 pada peranti yang tidak disokong, ikut langkah-langkah ini:

Windows 11 pada peranti yang tidak disokong

Setelah selesai, anda kini boleh mula menguji binaan pratonton Windows 11 pada peranti anda yang tidak disokong. Walau bagaimanapun, jika anda mula menggunakan pratonton yang dibina pada peranti yang tidak disokong, anda perlu kembali ke Windows 10 apabila Windows 11 tersedia secara umum (wujud pratonton) dan peranti anda tidak memenuhi keperluan pada masa itu.

Pratonton orang dalam pada peranti yang tidak disokong

Untuk menyemak keserasian untuk Windows 11, anda boleh sama ada menggunakan apl Kesihatan PC Microsoft atau mengesahkan keperluan secara manual.

Anda boleh menyemak keserasian TPM dengan menjalankan Dapatkan-Tpm arahan dalam PowerShell (dinaikkan). Untuk CPU, Microsoft mengatakan pemproses generasi ke-8 Intel dan Ryzen 2000 atau lebih baru disokong pada masa ini.

Jika anda tidak mempunyai akaun Microsoft, terdapat skrip mudah untuk menyertai Saluran Dev pada peranti yang tidak disokong dan memasang binaan Windows 11:

OfflineInsiderEnroll ialah skrip ringkas dan ia boleh digunakan pada peranti dengan akaun setempat, tetapi anda perlu menetapkan tetapan Telemetri kepada Penuh untuk menerima binaan pratonton.

Jika anda merancang untuk membersihkan pemasangan Windows baharu, anda mungkin perlu memintas keperluan TPM 2.0 dengan mengubah suai pendaftaran semasa skrin pemasangan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *