Cara Memasang KVM pada Ubuntu 20.04 LTS

Panduan langkah demi langkah untuk memasang KVM pada Ubuntu 20.04 dan mencipta mesin maya menggunakan virt-manager

KVM ditambah dengan API/Toolkit yang dipanggil libvirt digunakan untuk mencipta VM dalam Ubuntu. Alat seperti Virt-Manager (GUI front-end) dan Virsh (CLI) digunakan untuk memudahkan penciptaan dan pengurusan VM.

Dalam artikel ini, kami akan mempelajari cara memasang KVM pada Ubuntu 20.04 LTS dengan betul.

Sebelum kami memulakan pemasangan, kami perlu memastikan bahawa kami memenuhi keperluan yang diperlukan untuk menjalankan KVM. Kami memerlukan pemproses yang menyokong virtualisasi perkakasan. Jika pemproses menyokong virtualisasi perkakasan, kami perlu memastikan ia didayakan dalam BIOS.

Untuk menyemak sama ada pemproses anda menyokong virtualisasi perkakasan, tekan ctrl+alt+t untuk membuka terminal. Kami akan menggunakan arahan kemas yang dipanggil egrep yang menggunakan Regexp untuk mencari corak teks daripada fail. Fail yang akan kami cari untuk maklumat tentang CPU terletak di /proc/cpuinfo. Tampalkan arahan berikut dalam terminal untuk menyemak sokongan virtualisasi perkakasan.

Jika anda mendapat output sebagai apa-apa selain 0 maka pemproses anda menyokong virtualisasi perkakasan. Nombor keluaran ialah no. teras atau benang yang dimiliki oleh pemproses anda. Hanya langkah yang tinggal sekarang ialah memastikan virtualisasi perkakasan didayakan dalam BIOS.

Proses mendayakan virtualisasi perkakasan kini bergantung pada sama ada anda mempunyai pemproses Intel atau AMD. Rujuk manual motherboard anda untuk mengetahui cara mendayakan virtualisasi. Untuk Pemproses Intel, anda perlu mendayakan Virtualisasi dalam tetapan BIOS. Untuk Pemproses AMD dayakan tetapan yang dipanggil sebagai Mod SVM.

Kami kini telah mengesahkan bahawa kami mempunyai pemproses yang menyokong virtualisasi perkakasan dan mendayakannya dalam BIOS. Sekarang kita boleh beralih ke Pemasangan.

Buka terminal dengan menekan ctrl+alt+t pintasan papan kekunci. Untuk memasang KVM tampal arahan berikut dalam terminal dan tekan enter.

The qemu-kvm ialah pakej KVM, manakala libvirt-daemon-system dan libvirt-clients ialah pakej toolkit libvirt. The bridge-utils pakej digunakan untuk mengkonfigurasi jambatan Ethernet untuk VM.

Terdapat dua kaedah untuk mengesahkan pemasangan KVM yang berjaya. Sama ada lari

atau

Jika anda mendapat output seperti yang ditunjukkan di atas, maka KVM dipasang dengan betul pada sistem anda. Anda kini boleh membuat VM menggunakan virsh arahan untuk membuat VM atau memasang virt-manager alat GUI untuk mencipta dan mengurus VM anda mengikut keutamaan anda.

Dalam bahagian ini, kami akan menggunakan virt-manager untuk mencipta dan menjalankan VM pada Ubuntu 20.04. Untuk memasang virt-manager pada Ubuntu 20.04, jalankan arahan berikut:

Selepas pemasangan selesai, jalankan virt-manager. Anda akan disambut dengan tetingkap berikut.

Untuk membuat VM baharu, anda perlu klik pada Create a new virtual machine butang.

Tetingkap pop timbul bertajuk New VM akan muncul, pilih Local install media (ISO image or CDROM) pilihan dan klik Maju.

Kami memerlukan imej ISO Sistem Pengendalian yang Mesin Maya kami ingin cipta. Klik pada semak imbas untuk memilih OS untuk dipasang.

Anda akan dibentangkan dengan Choose Storage Volume tetingkap, pada masa ini kami akan menggunakan kolam storan lalai, anda boleh cuba bermain-main dengan mencipta kolam storan baharu untuk digunakan oleh pengurus-virt. Buat masa ini, kami akan menyalin imej ISO OS ke direktori berikut dengan menggunakan cp perintah.

Kami memerlukan keistimewaan root untuk menyalin ISO ke kumpulan lalai, oleh itu kami menggunakan sudo arahan dan source_of_iso_file ialah lokasi OS pilihan anda. Selepas menyalin ISO ke direktori imej libvirt, tekan Refresh volume list butang. ISO OS pilihan anda akan dipaparkan dalam senarai di bawah, saya memilih MX-Linux untuk dipasang.

Pilih OS yang anda pilih untuk dipasang dan tekan Choose Volume butang.

Selepas memilih ISO, klik Forward dalam tetingkap sebelumnya.

Pilih jumlah Memori/Ram untuk diperuntukkan kepada VM dan Bilangan teras CPU dalam tetingkap seterusnya. Saya cadangkan untuk memperuntukkan sekurang-kurangnya jumlah minimum yang disyorkan yang diperlukan oleh OS.

Seterusnya, peruntukkan sekurang-kurangnya jumlah minimum ruang cakera yang diperlukan oleh OS. Saya mencadangkan 30 GB untuk tingkap sekurang-kurangnya dan 20 GB untuk mana-mana Distro Linux. Pengurus Virt akan mencipta Cakera Maya untuk OS secara automatik jika pilihan pertama dipilih.

Petua: Anda boleh membuat storan tersuai sendiri dengan pilihan kedua.

Anda boleh menukar nama VM pada skrin baharu ini dan mengesahkan butirannya. Klik Selesai untuk memulakan pemasangan OS anda pada cakera maya.

Petua: Anda juga boleh cuba mengubah suai tetapan VM anda dengan menandakan customize configuration before install pilihan untuk ciri tambahan.

Lengkapkan pemasangan OS dengan mengikuti proses pemasangan untuk OS yang dipilih.

Selepas melengkapkan pemasangan, anda boleh memulakan VM dengan memilihnya dan mengklik Power on the virtual machine butang

Kini kami mempunyai VM berfungsi sedia untuk digunakan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *