Cara Memainkan Muzik pada Zum

Memainkan muzik dengan baik pada Zoom mungkin mencabar, tetapi tidak mustahil dengan tetapan yang betul.

Bagi kebanyakan orang, perkataan Zoom mesti menjadi salah satu perkataan yang paling mereka ucapkan tahun ini. Sama ada mesyuarat pejabat, kelas dalam talian, sesi bersantai dengan homies, atau parti maya penuh (kerana perkara itu tahun ini), Zoom telah menjadi tempat untuk dikunjungi.

Zoom menjadikannya sangat mudah untuk mengadakan mesyuarat maya juga. Tetapi apabila anda cuba menambahkan beberapa Kuarantun pada campuran, perkara boleh menjadi agak rumit. Sama ada anda seorang yang baru cuba memainkan beberapa lagu atau anda seorang profesional yang perlu memainkan alat muzik, mengetahui cara melakukannya dengan betul boleh menyelamatkan anda daripada dunia yang menderita.

Kami semua pernah ke sana. Sama ada anda cuba menyediakan suasana yang baik untuk bergembira, atau anda mengadakan pesta, pelajaran tarian, atau mungkin sesi senaman pada Zoom, cuba memainkan muzik pada Zoom di latar belakang boleh menyebabkan ramai orang sakit kepala .

Ini kerana anda cuba memainkan muzik pada Zum dengan cara yang salah. Jika anda meletakkan muzik di latar belakang dan membiarkan mikrofon anda menangkapnya secara manual untuk mesyuarat, ia pasti akan menimbulkan masalah.

Cuba untuk mencari keseimbangan yang betul supaya para hadirin dapat mendengar anda serta muzik dengan jelas akan membuatkan anda gila. Dan tambahkan pada campuran dilema tentang perkara yang perlu dilakukan apabila anda perlu membisukan untuk membenarkan orang lain bercakap.

Tetapi semua itu bukan apa-apa jika dibandingkan dengan masalah yang akan dicipta oleh ciri peningkatan audio Zoom untuk anda. Zum akan mengesan muzik yang dimainkan di latar belakang sebagai bunyi dan cuba menyekatnya dengan sebaik mungkin. Jadi muzik yang akan didengari oleh peserta lain akan menjadi beralun.

Terdapat terlalu banyak pembolehubah dengan hanya memainkan muzik di latar belakang. Itulah sebabnya anda perlu melakukannya dengan cara yang betul!

Semua orang tahu bahawa anda boleh berkongsi skrin anda dalam Zum; itu berita lama. Kebanyakan anda juga tahu bahawa anda juga boleh berkongsi audio komputer anda dengan skrin; inilah yang membolehkan anda menonton filem dan video bersama-sama. Tetapi terdapat satu lagi aspek perkongsian skrin yang tidak semua orang sedar tentang anda juga boleh berkongsi bunyi komputer sahaja tanpa berkongsi skrin anda.

Betul, kawan-kawan! Zum mempunyai ciri terbina dalam untuk berkongsi muzik supaya anda boleh jem tanpa sakit kepala. Tetapi begitu ramai orang tidak menyedarinya kerana ia berada di bawah domain perkongsian skrin; apabila, pada hakikatnya, anda tidak akan berkongsi skrin anda sama sekali. Jadi sebenarnya bukan salah anda kerana lalai dengan kewujudannya.

Pergi ke bar alat mesyuarat dalam mesyuarat dan klik butang ‘Kongsi Skrin’.

Tetingkap perkongsian skrin akan dibuka. Navigasi ke tab ‘Lanjutan’.

Di sana, anda akan menemui pilihan untuk ‘Muzik atau Bunyi Komputer sahaja’. Klik untuk memilihnya.

Kemudian, klik butang ‘Kongsi’ di sudut kanan bawah tetingkap.

Anda akan melihat mesej “Anda berkongsi bunyi komputer” di bahagian atas tetingkap mesyuarat anda, sama seperti semasa anda berkongsi skrin anda. Klik butang ‘Hentikan Kongsi’ pada bila-bila masa untuk berhenti berkongsi muzik.

Kini, anda boleh memainkan muzik dari komputer anda dengan cara yang anda suka daripada perkhidmatan penstriman, muat turun, malah CD, jika itu masih menjadi perkara? Para peserta akan dapat mendengar semua bunyi daripada komputer anda, termasuk muzik. Dan keseluruhan pengalaman akan menjadi lebih baik dan lancar daripada anda melakukannya secara manual.

Dengan cara ini, walaupun anda meredamkan mikrofon anda dalam mesyuarat, ia tidak akan memberi kesan kepada muzik latar belakang sama sekali.

Anda juga boleh mengawal kelantangan muzik daripada pemain muzik dengan mudah. Pergi ke pilihan kelantangan dalam pemain muzik dan laraskan kelantangan dari sana. Jika anda menukar kelantangan untuk sistem atau pembesar suara anda, ia hanya akan menukar kelantangan untuk anda dan bukan keseluruhan mesyuarat.

Anda boleh menjadikan pengalaman lebih baik dengan menggunakan fon kepala. Ia akan memastikan tiada gema atau maklum balas dalam mesyuarat yang dibuat oleh mikrofon anda yang mengambil muzik dan memainkannya semula apabila anda tidak membisukan. Walaupun Zoom melakukan tugas untuk tidak menghasilkan sebarang gema apabila anda berkongsi bunyi komputer menggunakan kaedah ini dengan sangat baik, anda tidak boleh menjadi terlalu selamat.

Kini, orang yang ingin memainkan muzik di latar belakang untuk parti, kelas tarian atau sesi senaman telah mendapat kemudahan dengan ciri dalaman Zoom. Tetapi bagi pemuzik yang ingin berlatih sambil menjauhkan sosial, menganjurkan konsert, atau mengendalikan kelas muzik melalui Zoom, perkara itu pastinya lebih rumit, terutamanya apabila ia melibatkan instrumen.

Itu kerana tetapan audio Zoom secara lalai dikonfigurasikan untuk pertuturan. Itu menjadikan kualiti audio lalai sama sekali tidak sesuai untuk memainkan muzik. Tetapi anda boleh menukar tetapan ini untuk memastikan bahawa memainkan instrumen melalui Zoom kurang menyakitkan kepala dan pengalaman pahit yang lebih menyenangkan.

Buka tetapan untuk Zum daripada klien desktop.

Daripada menu navigasi di sebelah kiri, pergi ke ‘Audio’.

Tetapan audio akan dibuka. Mula-mula, lumpuhkan pilihan untuk ‘Laraskan volum mikrofon secara automatik’. Pelarasan automatik volum mikrofon anda adalah baik untuk bercakap; ia lebih baik walaupun. Tetapi untuk muzik, ia hanya akan menjadikannya rata. Dan tiada siapa yang mahu itu! Anda mahu mendengar semua variasi dinamik yang tinggi dan rendah.

Tetapi selepas anda melumpuhkan pilihan itu, adalah penting untuk memastikan kelantangan tidak terlalu tinggi sama ada untuk merosakkan peserta mesyuarat lain. Cuba instrumen anda dengan tetapan masih terbuka. Anda akan melihat bar biru di sebelah kanan pilihan ‘Tahap Input’ yang berbeza-beza mengikut bunyi. Pastikan ia tidak naik terlalu tinggi. Jika ya, laraskan gelangsar kelantangan untuk mikrofon di bawah paras input. Tetapan yang ideal untuk kelantangan ialah apabila bar hanya sampai di suatu tempat di antara tengah dan penghujung, dan bukan sepanjang jalan.

Sekarang, pergi ke pilihan ‘Sekat bunyi latar belakang’ dan klik pada menu lungsur di sebelahnya. Sebelum ini, anda boleh melumpuhkannya sepenuhnya. Tetapi sekarang, tiada pilihan sedemikian, dan ia boleh mengelirukan ramai pengguna. Pilih pilihan ‘Rendah’ ​​untuk mengoptimumkan audio anda untuk muzik sebaliknya.

Akhirnya, ke tetapan terakhir yang anda perlu konfigurasikan. Klik butang ‘Lanjutan’ di bahagian bawah skrin.

Tetapan audio lanjutan akan dibuka. Semak pilihan untuk ‘Tunjukkan pilihan dalam mesyuarat untuk “Dayakan bunyi asal” daripada mikrofon’.

Mendayakan pilihan ini akan menambah ‘Dayakan Bunyi Asal’ pada mesyuarat anda. Klik butang dalam mesyuarat pada bila-bila masa anda mahu memainkan muzik.

Selain itu, sebaik sahaja anda menyemak pilihan untuk menunjukkan butang untuk mendayakan bunyi asal, beberapa lagi pilihan akan muncul. Jika anda mempunyai beberapa peralatan gred profesional, pilihan ini akan membantu anda meningkatkan permainan audio anda dengan lebih jauh lagi. Tetapi jika anda tidak melakukannya, jangan risau. Perubahan dalam tetapan sebelumnya akan menjadikan pengalaman anda jauh lebih baik.

Bagi mereka yang mempunyai antara muka audio profesional, mikrofon dan fon kepala, dayakan pilihan untuk ‘Mod muzik kesetiaan tinggi’. Ia akan mengoptimumkan audio Zum anda untuk kualiti muzik tertinggi. Tetapi ingat bahawa mendayakan tetapan ini boleh meningkatkan penggunaan CPU dan penggunaan lebar jalur. Zoom menasihati anda untuk menggunakan tetapan ini pada sambungan ethernet dan bukannya Wi-Fi jika anda boleh.

Pilihan seterusnya yang anda mahu dayakan ialah ‘Gunakan audio stereo’. Tetapi untuk menggunakan pilihan ini, anda perlu mempunyai mikrofon atau antara muka audio yang boleh memproses audio dalam mod stereo. Menggunakan mod stereo untuk muzik dan bukannya saluran mono yang biasa digunakan Zoom untuk pertuturan akan membuat perbezaan yang besar untuk sesi muzik anda. Tetapi ingat bahawa menggunakan mod stereo akan menjejaskan penggunaan CPU untuk semua orang dalam mesyuarat, dan bukan hanya anda.

Tetapan ini adalah sebahagian daripada tetapan “Bunyi Asal” dan bukan tetapan kendiri, iaitu, ia hanya akan berkuat kuasa apabila anda mendayakan bunyi asal dalam mesyuarat.

Memainkan muzik secara maya boleh menjadi satu cabaran, tetapi Zoom mempunyai pelbagai tetapan untuk membantu anda. Memandangkan Zoom hanya digunakan sebagai produk yang digunakan oleh perniagaan sehingga tahun lepas, ia disesuaikan dan ditingkatkan dengan agak mendadak, menampung pelbagai tetapan untuk membantu semua orang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *