Cara Memainkan Bunyi Melalui Dua atau Lebih Peranti Output di Linux

Mengendalikan audio dalam Linux boleh menjadi sukar. Pulseaudio telah menjadikannya lebih baik dan lebih teruk. Walaupun beberapa perkara berfungsi dengan lebih baik daripada sebelumnya, perkara lain menjadi lebih rumit. Mengendalikan output audio adalah salah satu daripada perkara itu.

Jika anda ingin mendayakan berbilang output audio daripada PC Linux anda, anda boleh menggunakan utiliti mudah untuk mendayakan peranti bunyi anda yang lain pada antara muka maya. Ia jauh lebih mudah daripada kedengarannya.

Sekiranya anda tertanya-tanya mengapa anda ingin melakukan ini, contoh yang agak biasa ialah memainkan video dari komputer anda pada TV dan menggunakan kedua-dua pembesar suara PC dan TV.

Cara paling mudah untuk mendayakan main balik audio daripada pelbagai sumber ialah menggunakan utiliti grafik ringkas yang dipanggil “paprefs.” Ia adalah singkatan untuk PulseAudio Preferences.

Ia tersedia melalui repositori Ubuntu, jadi pasang sahaja dengan Apt.

Apabila pemasangan selesai, anda hanya boleh melancarkan program.

Walaupun utiliti adalah grafik, ia mungkin lebih mudah untuk melancarkannya dengan menaip paprefs dalam baris arahan sebagai pengguna biasa.

Tetingkap yang terbuka mempunyai beberapa tab dengan tetapan yang boleh anda tweak. Tab yang anda cari ialah yang terakhir, “Output Serentak.”

Paprefs di Ubuntu

Tidak ada banyak pada tab, hanya kotak pilihan untuk mendayakan tetapan.

Seterusnya, buka pilihan bunyi biasa. Ia berada di tempat yang berbeza pada pengedaran yang berbeza. Di Ubuntu ia akan berada di bawah tetapan sistem GNOME.

Dayakan Audio Serentak

Sebaik sahaja anda membuka pilihan bunyi anda, pilih tab “Output”. Pilih butang radio “Output serentak”. Ia kini output lalai anda.

Untuk mengujinya, anda boleh menggunakan apa sahaja yang anda suka, tetapi muzik sentiasa berfungsi. Jika anda menggunakan video, seperti yang dicadangkan sebelum ini, anda pasti boleh mengujinya dengan itu juga.

Jika semuanya berfungsi dengan baik, anda seharusnya mendengar audio daripada semua peranti yang disambungkan.

Itu sahaja yang perlu dilakukan. Ini berfungsi paling baik apabila terdapat berbilang peranti, seperti port HDMI dan output analog standard. Anda pastinya boleh mencubanya dengan konfigurasi lain juga. Anda juga harus ingat bahawa hanya akan ada kawalan kelantangan tunggal, jadi laraskan peranti output fizikal dengan sewajarnya.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Nick ialah seorang teknologi bebas. wartawan, peminat Linux, dan pemain PC lama.

Saya tidak mendapat output serentak

Saya menjalankan Linux Mint Mate

ini semua bermula apabila saya mendapat monitor luaran…

paprefs menambah item, tetapi hanya boleh memilih sama ada hdmi atau a apabila salah satu dipilih, tetapan lain menunjukkan bahawa satu sebagai output stereo analog serentak. menukar hanya menukar dari mana bunyi berasal (pembesar suara komputer riba atau tv disambungkan tidak pernah kedua-duanya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *