Cara Melumpuhkan Pemberitahuan Sembang dalam Saluran Microsoft Teams

Tapis pemberitahuan yang tidak perlu untuk memfokuskan hanya pada perkara penting

Microsoft Teams ialah hab untuk kerjasama di tempat kerja. Ia mempunyai banyak ciri yang menggalakkan kerjasama dan kerja berpasukan. Keseluruhan sistem wujud supaya anda boleh bekerja secara produktif.

Tetapi apabila segala-galanya berlaku pada Microsoft Teams, pemberitahuan boleh hilang kawalan dengan cepat. Terutamanya pemberitahuan saluran. Sesetengah orang tidak memahami konsep sembang peribadi dan mempunyai semua perbualan mesej yang remeh dan boleh jadi-peribadi dalam saluran. Saluran! Itu dimaksudkan untuk semua orang. Ya ampun!

Tetapi tidak kira betapa menjengkelkan mereka, anda tidak boleh memberitahu mereka untuk meninggalkan saluran ke alam sembang peribadi. Apa yang boleh anda lakukan ialah mengurus pemberitahuan akhir saluran anda supaya kandungan yang menjengkelkan dan tidak penting ditapis dan anda hanya dimaklumkan tentang perkara yang berkaitan dengan anda. Perkara yang baik bahawa terdapat banyak cara untuk mengurus pemberitahuan saluran.

Anda hanya akan mendapat pemberitahuan untuk saluran yang terdapat dalam senarai pasukan anda, iaitu, jika anda telah menyembunyikan saluran, anda tidak akan menerima pemberitahuan untuknya. Ini juga berfungsi sebagai cara cepat untuk mematikan pemberitahuan saluran.

Untuk menyembunyikan saluran, pergi ke saluran pada senarai saluran dan senarai, dan klik pada ikon ‘Lagi pilihan’ (tiga titik) di sebelah nama saluran. Kemudian, pilih pilihan ‘Sembunyikan saluran’ daripada menu.

Sembunyikan saluran dan poof! tiada pemberitahuan. Kecuali apabila seseorang “@” menyebut anda atau saluran itu atau menandakan mesej sebagai penting. Kemudian, saluran itu akan melompat kembali dalam senarai saluran anda. Dan anda perlu menyembunyikannya lagi.

Menyembunyikan saluran ialah salah satu cara terpantas untuk mematikan sebarang pemberitahuan sehingga anda perlu menyembunyikannya semula. Ia boleh menjadi sangat menjengkelkan dengan cepat. Penyelesaian yang lebih kekal adalah untuk melumpuhkan pemberitahuan sepenuhnya. Dan Microsoft Teams memberi anda banyak kawalan ke atas pemberitahuan saluran anda.

Pergi ke saluran dalam senarai saluran, dan klik pada ikon ‘Lagi pilihan’ di sebelah kanan.

Kemudian, pergi ke ‘Pemberitahuan Saluran’ daripada menu. Sub-menu akan muncul. Anda mempunyai tiga pilihan untuk mengurus pemberitahuan anda: ‘Semua aktiviti’, ‘Mati’ dan ‘Tersuai’. Secara lalai, ‘Tersuai’ dipilih. Dengan pemberitahuan tersuai, anda mendapat pemberitahuan apabila seseorang menyebut saluran tersebut, selain daripada sebarang sebutan peribadi dan balasan langsung. Jika anda memilih ‘Semua Aktiviti’, anda juga akan mendapat pemberitahuan untuk semua siaran pada saluran.

Pilih ‘Mati’ untuk melumpuhkan semua pemberitahuan daripada saluran kecuali untuk balasan terus dan sebutan peribadi.

Kadangkala, anda ingin mengikuti perkembangan terkini dengan semua kejadian dalam saluran, kecuali perbualan yang sangat menjengkelkan itu. Adalah satu perkara yang baik bahawa Microsoft Teams membenarkan anda meredamkan perbualan tertentu juga.

Pergi ke perbualan dalam saluran yang ingin anda redamkan dan pergi ke siaran pertama dalam perbualan. Iaitu, ia tidak akan berfungsi jika anda melakukan ini dengan balasan dalam perbualan, anda perlu pergi ke siaran asal. Tuding di atasnya, dan kemudian klik pada ikon ‘Lagi pilihan’ (tiga titik) yang muncul pada penghujung rentetan emoji reaksi.

Kemudian, pilih ‘Matikan Pemberitahuan’ daripada menu.

Apabila anda mematikan pemberitahuan untuk saluran, semua pemberitahuan kecuali balasan terus dan sebutan peribadi dilumpuhkan. Tetapi jika anda mahu, anda juga boleh mematikan pemberitahuan untuk sebutan peribadi serta balasan kepada siaran anda.

Klik pada ikon ‘Profil’ pada Bar Tajuk dan pilih ‘Tetapan’ daripada menu.

Kemudian, pergi ke ‘Pemberitahuan’ daripada menu navigasi di sebelah kiri.

Dalam pemberitahuan, anda akan menemui ‘Sebutan Peribadi’ di bawah bahagian sebutan. Secara lalai, ‘Sepanduk dan e-mel’ dipilih. Klik padanya untuk mengembangkan menu lungsur turun. Anda akan melihat dua lagi pilihan untuk dipilih: ‘Sepanduk’ dan ‘Hanya tunjukkan dalam suapan’. Jika anda memilih ‘Sepanduk’, anda tidak akan menerima e-mel setiap kali seseorang menyebut anda. Anda hanya akan mendapat sepanduk pemberitahuan, sepanduk yang muncul di penjuru kanan sebelah bawah pada Windows dan sebelah kanan atas pada macOS.

Pilih ‘Hanya Tunjukkan dalam Suapan’ untuk mematikan pemberitahuan.

Tiada pilihan untuk mematikan sepenuhnya pemberitahuan untuk sebutan peribadi, tetapi ini adalah perkara terbaik seterusnya. Suapan anda ialah apa yang muncul apabila anda pergi ke tab ‘Aktiviti’ dalam Microsoft Teams. Jadi, anda tidak akan mendapat pemberitahuan yang berterusan dan menjengkelkan sepanjang masa, tetapi anda masih boleh mengetahui segala-galanya.

Sekarang, di bawah bahagian ‘Mesej’, pergi ke ‘Balasan kepada Perbualan yang saya mulakan’. Klik pada menu lungsur, dan pilih ‘Mati’ daripada menu.

Pemberitahuan saluran boleh menjadi sangat menjengkelkan, terutamanya apabila terdapat ramai ahli dalam pasukan anda. Tetapi mengurusnya dengan cekap boleh memberi anda sedikit masa tenang yang anda perlukan untuk memberi tumpuan kepada perkara yang sebenarnya penting.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *