Cara Melihat Sejarah Pemberitahuan Anda pada Android

Kebanyakan daripada kita menerima pemberitahuan yang tidak terkira banyaknya pada telefon kita setiap hari. Tetapi berapa kali anda meleretnya terlalu cepat, dan kerana anda tidak benar-benar melihat, anda akhirnya menolak sesuatu yang penting? Berita baiknya ialah adalah mungkin untuk mendapatkan semula pemberitahuan anda jika perlu. Berikut ialah cara anda boleh melihat sejarah pemberitahuan anda pada Android.

Setelah diketepikan, pemberitahuan anda tidak perlu pergi ke negara dilupakan secara kekal. Daripada mesej dan e-mel yang terlepas kepada pemberitahuan tentang kemas kini permainan atau kemas kini acara, semuanya masih ada pada telefon Android anda. Anda hanya perlu belajar bagaimana untuk mendapatkan akses kepada maklumat tersebut.

Nota: anda tidak akan dapat mengakses pemberitahuan yang anda terima sebelum menghidupkan ciri yang dibincangkan di bawah, tetapi jika anda ingin menjejaki pemberitahuan anda pada masa hadapan, maka panduan ini adalah untuk anda.

Banyak telefon pintar Android mempunyai ciri Log Pemberitahuan yang dipanggang masuk. Memandangkan ia agak tersembunyi daripada pandangan, silapnya di sini ialah untuk mengetahui cara mencarinya. Ikut langkah ini pada peranti Android anda untuk melihat sama ada ciri itu tersedia untuk anda.

1. Tekan lama di mana-mana pada skrin Utama sebaik-baiknya di kawasan yang tidak digunakan oleh apl.

2. Pilih Widget daripada pilihan yang muncul di bahagian bawah paparan.

3. Tatal ke bawah sehingga anda menemui widget Tetapan.

4. Tekan lama padanya dan seret ke skrin Utama anda.

5. Ketik padanya untuk mengakses senarai ciri.

6. Jika peranti anda memilikinya, anda akan dapati Log Pemberitahuan disenaraikan di sini. Ketik pada widget, dan anda akan diberikan akses kepada pemberitahuan anda.

Perlu dinyatakan bahawa pandangan yang ditawarkan oleh Log Pemberitahuan adalah asas. Pada asasnya, ia kelihatan seperti kod, dan anda perlu melihat dengan teliti maklumat yang ingin anda pulihkan (seperti tajuk e-mel). Selain itu, tidak mungkin untuk berinteraksi dengan pemberitahuan yang diambil ini sama seperti yang anda lakukan pada pemberitahuan asal. Sebagai permulaan, anda tidak akan dapat mengklik pada pautan atau membalas mesej dengan cepat. Satu lagi titik rendah ialah Log Pemberitahuan hanya menunjukkan kepada anda pemberitahuan yang anda terima pada siang hari dalam proses memadam pemberitahuan yang lebih lama.

Kami cuba menyemak pelbagai model telefon untuk melihat sama ada mereka mempunyai Log Pemberitahuan. OnePlus 6, OnePlus 6T, dan Honor 7S semuanya mempunyai ciri; bagaimanapun, Samsung Galaxy A3 (2016) tidak. Jika itu juga berlaku untuk telefon anda, jangan risau, kerana anda masih boleh mendapatkan akses kepada sejarah pemberitahuan anda.

Jika anda memiliki telefon yang tidak mempunyai Log Pemberitahuan disenaraikan di mana-mana sahaja atau jika anda hanya mahukan cara yang lebih intuitif untuk melihat pemberitahuan lama anda, kami mengesyorkan anda memasang apl Log Pemberitahuan daripada Gedung Google Play. Apl ini memerlukan Android 4.4 KitKat ke atas untuk berfungsi dan oleh itu harus serasi dengan kebanyakan peranti di luar sana sekarang.

Selepas pemasangan, buka apl dan pilih bahasa pilihan anda, kemudian baca Terma Penggunaan dan Privasi dan bersetuju untuk meneruskan. Leret dengan pantas melalui slaid tutorial dengan menekan butang Seterusnya. Pada penghujungnya, anda akan diminta untuk memberikan akses pemberitahuan apl. Anda boleh melakukannya terus dari apl dengan menekan butang “Dayakan Kebenaran” di bahagian bawah skrin. Anda akan dibawa ke panel akses Pemberitahuan pada telefon anda. Cari penyenaraian “Log Sejarah Pemberitahuan” dan hidupkan ia.

Untuk mula melihat log pemberitahuan anda, ketik pada butang “Sejarah Lanjutan”. Di sini anda akan menemui semua pemberitahuan anda dikumpulkan mengikut apl. Hanya ketik pada apl tertentu untuk melihat pemberitahuan yang berkaitan dengannya.

Tidak seperti log pemberitahuan lalai dalam Android, anda akan dapat berinteraksi dengan pemberitahuan dalam apl ini, walaupun dalam cara yang terhad.

Sebagai contoh, pemberitahuan BBC News yang dipulihkan memberi kami pilihan untuk “Buka” pautan. Walau bagaimanapun, apabila kami mengetiknya, ia hanya mengalihkan kami ke aplikasi BBC News dan bukan ke cerita yang tepat. Jelas sekali, anda boleh menggunakan maklumat dalam pratonton pantas untuk mencari artikel berita menggunakan fungsi carian BBC sendiri, tetapi lebih baik untuk mempunyai laluan yang lebih langsung.

Begitu juga, pemberitahuan WhatsApp yang dipulihkan hanya menunjukkan ikon dan mesej apl, tetapi ia tidak membenarkan anda menghantar balasan pantas. Anda boleh mengklik pada pemberitahuan, tetapi itu akan memberi kesan membawa anda terus ke aplikasi dan bukan perbualan tertentu itu.

Satu lagi kelebihan Log Sejarah Pemberitahuan ialah ia tidak memadamkan pemberitahuan yang lebih lama, jadi anda boleh menyemak pemberitahuan yang lebih lama daripada hari semasa

Aplikasi ini mempunyai fungsi penapis yang sangat berguna yang boleh anda gunakan untuk mencari log pemberitahuan. Ketik pada apl tertentu dan kemudian pada ikon piramid terbalik di bahagian atas sebelah kanan untuk membuka penapis dan pilih yang khusus. Contohnya, anda boleh menapis untuk melihat pemberitahuan baharu atau lama dahulu atau menyusunnya mengikut abjad A hingga Z atau Z hingga A.

Aplikasi ini juga termasuk fungsi carian percuma untuk digunakan yang membolehkan anda mencari pemberitahuan khusus misalnya, untuk menyemak dengan cepat sama ada anda telah menerima e-mel daripada PayPal yang mungkin anda terlepas.

Di samping itu, terdapat beberapa pilihan tambahan untuk pengguna Versi Pro. Sebagai contoh, seseorang boleh menapis pemberitahuan berdasarkan anggaran masa ketibaan mereka. Ciri eksport juga tersedia, tetapi untuk membuka kunci Versi Pro, pengguna perlu membelanjakan $5.99.

Kini setelah anda tahu cara menyemak sejarah pemberitahuan anda, anda juga mungkin berminat untuk mengembangkan pengetahuan anda tentang perkara itu. Ketahui cara untuk menyembunyikan pemberitahuan sensitif daripada skrin kunci Android anda dan cara melihat pemberitahuan Android pada desktop Windows 10 anda.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Alexandra meminati teknologi mudah alih dan sering didapati bermain-main dengan telefon pintar daripada beberapa syarikat yang tidak jelas. Dia memulakan kerjayanya dalam kewartawanan teknologi pada 2013, selepas bekerja beberapa tahun sebagai guru sekolah menengah. Sentiasa didorong oleh rasa ingin tahu, Alexandra suka mengetahui cara kerja dan berkongsi pengetahuan itu dengan semua orang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *