Cara melaporkan kemalangan, bahaya atau pemeriksaan kelajuan dalam Peta Apple

Dengan iOS 14.5, Apple memperkenalkan ciri seperti Waze dalam Peta Apple, yang bermanfaat kepada semua pemandu. Anda kini boleh melaporkan kemalangan, bahaya atau pemeriksaan kelajuan dengan mudah yang datang kepada anda. Apple akan mengumpulkan maklumat ini secara tanpa nama, dan jika beberapa orang melaporkan perkara yang sama, sistemnya akan memberi amaran kepada pemandu lain yang menggunakan Peta Apple.

Biar saya tunjukkan kepada anda cara melaporkan insiden dalam apl Peta Apple pada iPhone anda atau melalui CarPlay.

Catatan: Pada masa ini, melaporkan insiden dalam Peta Apple adalah terhad kepada pengguna di Amerika Syarikat dan China.

Memandangkan anda sedang memandu, lebih baik gunakan suara anda dan fokus pada jalan raya. Oleh itu, Apple memudahkan untuk melaporkan insiden menggunakan Siri pada iPhone atau CarPlay.

Untuk ini, panggil pembantu suara Apple dan beritahunya seperti:

Catatan: Jika anda melihat insiden dalam Peta Apple dan mempunyai kemas kini mengenainya, anda boleh melaporkan perkara yang sama (hanya tersedia di AS). Tekan penanda kejadian 鈫 pilih Dikosongkan atau Masih disini. Walau bagaimanapun, penanda kejadian hanya akan dialih keluar apabila Apple mempunyai laporan yang mencukupi mengenainya.

Selain menggunakan Siri (yang lebih selamat semasa memandu), anda juga boleh menggunakan apl Peta Apple untuk melaporkan atau mengosongkan kejadian. Berikut adalah langkah-langkahnya.

Apabila menggunakan arah pemanduan selekoh demi selekoh:

Apabila tidak mengikut arah belokan demi belokan dalam Peta Apple:

Beginilah cara anda boleh melaporkan kemalangan, pemeriksaan kelajuan dan bahaya semasa memandu. Saya harap panduan ringkas ini berguna. Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan, sila gunakan bahagian komen untuk menghubungi saya.

Catatan berkaitan yang berguna untuk anda:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *