Cara Kosongkan Cache Spotify

Jika anda pernah menjadi pengguna biasa Spotify (pada desktop), anda harus tahu bahawa ia menyimpan senarai main anda dalam cakera keras tempatan supaya ia boleh memainkan semula lagu dengan cepat tanpa perlu menstrim dari pelayan mereka lagi. Walau bagaimanapun, jika anda kehabisan ruang cakera keras, anda mungkin mahu mengosongkan cache untuk memberi laluan kepada dokumen yang lebih penting. Pelanggan desktop Spotify tidak datang dengan cara untuk mengosongkan cache. Berikut ialah cara anda boleh mengosongkan cache Spotify dalam Windows, Mac dan Linux.

Dalam Windows

Buka Windows Explorer dan tampal baris berikut ke bar alamat folder:

Gantikan “USERNAME” dengan nama pengguna log masuk Windows anda. Ambil perhatian bahawa folder ini tersembunyi secara lalai, jadi anda perlu menggunakan pautan terus untuk mencapai folder cache. (Sebagai alternatif, anda boleh pergi ke Tetapan dan hidupkan “Tunjukkan Fail Tersembunyi, Folder dan Pemacu.”)

Padam semua fail dalam folder ini.

Dalam Mac

Buka terminal dan taip:

Gantikan “USERNAME” dengan nama pengguna log masuk anda.

Dalam Linux

Buka terminal dan taip yang berikut:

Catatan: Kaedah di atas hanya berfungsi jika anda tidak menukar destinasi folder cache. Jika anda telah menukar lokasi cache, anda perlu membuat pindaan pada laluan fail untuk mencerminkan lokasi baharu yang telah anda tetapkan.

Sebaik sahaja anda telah mengosongkan cache, pada kali seterusnya anda menjalankan Spotify, ia akan menyimpan semula lagu ke sistem anda. Anda mungkin ingin pergi ke bahagian “Keutamaan -> Cache” untuk menukar saiz cache maksimum yang boleh digunakan.

spotify-cache-size

Itu sahaja.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Damien Oh mula menulis artikel teknologi sejak 2007 dan mempunyai lebih 10 tahun pengalaman dalam industri teknologi. Dia mahir dalam Windows, Linux, Mac, Android dan iOS, dan bekerja sebagai Pembangun WordPress sambilan. Beliau kini merupakan pemilik dan Ketua Pengarang Make Tech Easier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *