Cara Berkecuali Bersih Berfungsi, Dan Bagaimana Ia Mempengaruhi Anda

Terdapat banyak perbincangan mengenai netraliti bersih, dengan orang melobi untuknya dan menuduh syarikat mahu memusnahkannya. Tetapi apakah itu neutraliti bersih, dan bagaimanakah ia mempengaruhi pengalaman menyemak imbas anda?

Netraliti bersih ialah sistem di mana setiap tapak web menerima tahap layanan yang sama, tidak kira betapa terkenal atau menguntungkan mereka. Ini mungkin kelihatan seperti konsep yang ganjil; lagipun, orang dilayan sama tidak kira besar atau kecil laman web mereka. Walau bagaimanapun, model ini adalah apa yang sesetengah orang mahu lihat dimansuhkan.

Jika neutraliti bersih hilang, ia membolehkan orang ramai membayar tambahan untuk mempercepatkan sambungan ke tapak web mereka. Ini mewujudkan ketidakseimbangan di mana tapak web berbayar akan dimuatkan lebih cepat daripada tapak web tidak berbayar. Terdapat penyokong dan pengkritik kepada pemansuhan neutraliti bersih, dengan kedua-dua pihak datang dari sudut yang berbeza.

Net Neutrality Corporation

Orang yang melobi menentang neutraliti bersih lazimnya adalah perniagaan besar. Mereka benar-benar baik dengan idea untuk membayar beberapa perubahan poket untuk memuatkan laman web mereka lebih cepat daripada pesaing mereka. Oleh itu, mereka mahu menghapuskan neutraliti bersih supaya mereka boleh mempunyai kelebihan berbanding orang lain. Mengekalkan monopoli pada produk tertentu menjadi lebih mudah jika syarikat boleh membelanjakan wang untuk meningkatkan tapak webnya mengatasi semua yang lain.

Sesetengah ISP juga menyukai idea netraliti bersih. Mereka berpendapat bahawa tapak web yang berbeza mempunyai permintaan yang berbeza bergantung pada kandungan yang mereka sediakan. Sebagai contoh, seorang wanita tua yang membuat tapak web untuk menyenaraikan resipi kaserolnya akan membebankan ISP jauh lebih rendah daripada penstriman video HQ Netflix merentas berjuta-juta orang.

Oleh itu, ISP boleh menggunakan pemansuhan netraliti bersih untuk mengenakan bayaran tambahan kepada syarikat besar. Lebih banyak lebar jalur yang digunakan oleh syarikat, lebih banyak ISP boleh mengecaj mereka untuk mengekalkan kedudukan mereka di Internet. Di mata ISP, ini mewujudkan pemandangan yang lebih adil di mana orang yang menggunakan perkhidmatan paling banyak membayar paling banyak.

Aktivis Neutrality Bersih

Jika neutraliti bersih dikritik oleh perniagaan besar, maka sokongannya datang daripada perniagaan kecil hingga sederhana dan pengguna. Netraliti bersih menawarkan kebebasan kepada sesiapa sahaja untuk menyatakan tuntutan mereka di ruang siber tanpa perlu bersembunyi di bawah naungan tapak web yang lebih besar.

Perniagaan kecil dan sederhana menyukai neutraliti bersih, kerana mereka mempunyai isu yang mencukupi untuk bersaing dengan perniagaan besar seperti yang sedia ada. Sekiranya neutraliti bersih dimansuhkan, perniagaan yang lebih kecil ini mungkin perlu membayar yuran untuk memastikan diri mereka bertahan.

Pengguna juga tidak menyukai bunyi “dipaksa” ke tapak web tertentu. Pengguna menyukai pemilihan, jadi idea bahawa tapak web akan dimuatkan dengan lebih perlahan jika juruweb tidak membayar yuran adalah tidak sesuai.

Pada Oktober 2019, keputusan terbaharu dalam perjuangan untuk berkecuali bersih telah dicapai. Di AS telah diputuskan bahawa setiap negeri dibenarkan untuk menentukan jika neutraliti bersih terpakai atau tidak. Ini adalah kemenangan besar bagi penyokong neutraliti bersih, kerana ia meletakkan kawalan ke dalam tangan setiap negeri. Sesebuah negeri boleh mengamalkan neutraliti bersih sebagaimana yang difikirkan patut, bergantung pada cara penduduknya menggunakan Internet.

FCC cuba untuk menghalang negeri daripada menghapuskan neutraliti bersih, tetapi mahkamah memutuskan ini adalah terlalu banyak. Oleh itu, perjuangan untuk berkecuali bersih telah menjadi perjuangan berasaskan negeri dan bukannya di seluruh negara.

Memansuhkan neutraliti bersih mempunyai faedah dan kelemahannya. Lazimnya, perniagaan besar dan ISP ingin melihatnya dimansuhkan, manakala perniagaan yang lebih kecil dan orang awam mahu ia kekal.

Apakah pendirian anda tentang neutraliti bersih? Beritahu kami di bawah.

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Simon Batt ialah graduan Sains Komputer dengan minat terhadap keselamatan siber.

Ia adalah satu penipuan. Satu lagi percubaan untuk mengawal perkara lain dalam hidup anda oleh kerajaan.

Ingat taktik menakutkan?

Ucapan bebas di Internet wujud sebelum Obama dan kumpulan diktatornya yang mahu mengawal segala-galanya.

Saya tertanya-tanya jika anda akan menyanyikan lagu yang sama jika kita hidup dalam ekonomi santai dan syarikat mengenakan bayaran apa sahaja yang akan ditanggung oleh trafik untuk produk dan perkhidmatan mereka.

Tuan/Puan, awak berbunyi seperti keldai. Saya juga fikir Obama & Pentadbirannya cuba mengambil terlalu banyak perkara. Mengambil kredit untuk perkara yang mereka ada sedikit atau tiada input. Saya benci mereka semua. Walau bagaimanapun, anda kedengaran sama seperti Obama & rakan-rakan. Walau bagaimanapun, internet adalah benar-benar Percuma di beberapa bandar AS. Keluarga saya tinggal di Phoenix, AZ. Di Phoenix, internet mungkin kini tetapi pastinya Percuma. Begitu juga dengan Philly. Pengguna, walau bagaimanapun, tidak kira apa atau di mana mereka lawati, sudah membayar untuk kabel, satelit atau sambungan internet dail. Selain itu, Kelajuan Tinggi sudah terlalu mahal. Sehingga hari ini, saya masih berpendapat sebahagian daripada neutraliti bersih ialah mengatakan (contohnya) Comcast lantang untuk Mengecaj Lebih Banyak Wang kepada pelanggan di sana jika mereka mahukan Sambungan Internet yang Lebih Pantas jika ia melebihi 25 Mbps yang sudah agak pantas. Ingat bagaimana anda perlu menunggu halaman dimuatkan, perlahan-lahan, apabila kita semua hanya perlu dial-up? Pada 25 Mbps, halaman dimuatkan dalam satu saat atau kurang sudah. Jadi, mengapa anda memerlukan 100 Mbps. Pada 1 saat, untuk tapak web dimuatkan, anda tidak boleh mula membaca halaman web itu! Bagaimanapun adakah itu sebahagian daripada netraliti bersih? Saya rasa mereka kuat untuk mengenakan lebih banyak wang kepada anda untuk pelan kelajuan yang berbeza, bukan? Sama ada itu betul atau tidak, Kabel Jalur Lebar Semua telah dibayar, berulang kali. Mereka tidak perlu memikirkan untuk menyambung kabel baharu untuk 50 tahun lagi jadi & Syarikat Kabel & Satelit harus dikawal. Kerana terdapat penyalahgunaan dengan harga! Sama seperti syarikat minyak & gas.

Keberkecualian bersih juga dilakukan oleh perniagaan besar. Cuma yang berbeza.

Saya tertanya-tanya bagaimana artikel ini mempunyai perasaan neutral mengenai topik penting ini? Maksud saya jika Internet akan diperintah oleh perniagaan besar, ia akan disesuaikan hanya untuk keperluan mereka.

@dragonmouth,

Internet sentiasa percuma, dan akan sentiasa seperti itu. Tidak memerlukan kerajaan besar seperti Obama dan demokrat di AS yang cuba mengawalnya. Semuanya berfungsi sehingga mereka memutuskan untuk “membetulkannya”, lihat apa yang mereka lakukan terhadap penjagaan kesihatan.

Faktanya, Internet adalah percuma. Anda ingin menyedut semua lebar jalur satu nod dan kemudian mengharapkan untuk tidak membayar atau membayar sebanyak yang lain yang menggunakannya secara munasabah, maka itu bukan neutraliti, itu adalah kecurian.

Propagnada nuetrality dan mereka yang menjajanya memberi jaminan kepada kami bahawa setiap carian google ialah 99 sen, setiap video yang anda strim adalah dan sebagainya.

Ini telah disia-siakan oleh kerajaan dan perniagaan besar, dan mereka tidak melakukannya kerana mereka mengambil berat tentang anda dan saya, mereka melakukannya untuk memastikan gov telah menahannya, dan kerajaan boleh memutuskan siapa yang mendapat apa, dan kerana semua perniagaan besar telah ahli politik dalam poket mereka, ia tidak memerlukan seorang saintis roket untuk melihat agenda di sebalik ini, iaitu jika pembohongan mereka belum menjelaskan kepada sesiapa yang telah memberi perhatian tentang apa sebenarnya ini.

Anda ingin memberikan kawalan kerajaan ke atas segala-galanya dalam hidup anda, kemudian jangan mengeluh apa yang mereka akan lakukan kepada anda akibatnya.

Mereka berkata dalam masa beberapa minggu selepas memansuhkan peraturan “Berkecuali Bersih”, Internet akan dibayar semuanya, diperlahankan, dikurangkan, dan kebebasan bersuara anda akan diambil daripada anda di Internet.

Fakta, Realiti lwn perkara hipotesis, teori konspirasi dan propaganda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *