Cara Benar-benar Menyembunyikan Foto pada iPhone Anda

Ingin benar-benar menyembunyikan foto anda daripada seseorang yang mengintip? Gunakan penggodaman ini untuk menghalang pencerobohan privasi yang terang-terangan ini!

Apple memperkenalkan konsep album tersembunyi pada iPhone dan iPad suatu ketika dahulu. Sebelum album tersembunyi, semua foto anda sentiasa kelihatan dalam Pustaka atau Terbaru. Dan tiada cara untuk menyimpan beberapa foto secara peribadi dalam album berasingan. Anda terpaksa bergantung pada apl pihak ketiga yang bertindak sebagai peti besi, tetapi ia tidak selalunya boleh dipercayai.

Album tersembunyi mengubahnya. Tetapi masih terdapat masalah dengan album tersembunyi. Ia agak mudah diakses. Sesiapa sahaja yang mempunyai akses kepada telefon anda hanya boleh tatal ke bawah ke album dan melihat semua foto yang anda mahu simpan peribadi. Walaupun anda menyembunyikan album tersembunyi, sesiapa sahaja yang mengetahui cara mereka menggunakan iOS dan berazam untuk mengambil kira barangan peribadi anda boleh melihatnya dengan mudah.

Jika anda benar-benar terdesak untuk menyembunyikan beberapa foto, terdapat penggodaman yang boleh menipu walaupun kumpulan yang paling bising, dan pada masa yang sama, foto anda berada betul-betul di bawah hidung mereka.

Pergi ke apl Foto pada iPhone anda dan buka foto yang ingin anda sembunyikan. Kemudian, ketik pilihan ‘Edit’ di penjuru kanan sebelah atas.

Alat penyuntingan akan dibuka. Ketik pilihan ‘Markup’ dari sudut kanan atas.

Skrin Penanda akan dibuka. Pergi ke bar alat di bahagian bawah skrin dan ketik pilihan ‘+’.

Daripada menu tindanan, pilih Bentuk segi empat sama.

Ketik ikon di hujung kiri bar alat pengeditan untuk menukar jenis segi empat sama.

Daripada pilihan yang muncul, pilih ‘Petak Terisi’ (pilihan pertama).

Sekarang, seret segi empat sama pada foto daripada titik biru dan ubah saiznya supaya ia menyembunyikan foto itu sepenuhnya.

Anda juga boleh menukar warna segi empat sama kepada mana-mana warna. Akhir sekali, ketik ‘Selesai’ di penjuru kanan sebelah atas.

Anda akan kembali ke skrin Pengeditan. Ketik ‘Selesai’ di penjuru kanan sebelah bawah untuk menyimpan pengeditan anda.

Foto anda akan disembunyikan sepenuhnya sekarang. Dan kepada mana-mana pengguna lain yang tidak curiga, ia hanyalah imej kosong.

Untuk mendapatkan semula foto asal anda, ketik pilihan ‘Edit’ sekali lagi. Kemudian, ketik ‘Kembali’ di penjuru kanan sebelah bawah.

Gesaan pengesahan akan muncul. Ketik ‘Berbalik kepada Asal’ untuk mendapatkan semula foto asal anda.

Dan begitulah! Satu helah yang sangat mudah untuk menyembunyikan foto paling sensitif anda pada iPhone. Ia mungkin kelihatan seperti tugas yang panjang, dan pastinya, tidak praktikal untuk menyembunyikan foto anda secara pukal. Tetapi ia akan berfungsi hebat untuk foto yang benar-benar sensitif. Dan sesiapa yang mencucuk hidung mereka tidak akan menjadi lebih bijak. Ingatlah untuk tidak memadamkannya sendiri dengan menganggapnya sebagai imej kosong yang sama sekali tidak berguna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *