Cara Bekerjasama dan Serlahkan Perubahan dalam Nota pada iOS

Apl mengambil nota telah menjadi sangat popular sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Walaupun terdapat banyak pilihan terbaik yang tersedia untuk dipilih pada berbilang peranti, aplikasi Apple Notes menerajui ekosistem Apple. Kebanyakan orang menggunakan apl untuk mengambil perhatian maklumat penting, mengimbas dokumen, membuat senarai tugasan, dsb. Walau bagaimanapun, anda mungkin tidak menyedari bahawa anda juga boleh bekerjasama dengan orang lain dalam nota kongsi serta menyerlahkan semua perubahan.

Ciri ini serupa dengan apa yang terdapat dalam Dokumen Google, Halaman iCloud, dsb. Ia membenarkan berbilang pengguna untuk bekerjasama dan bekerjasama pada satu Nota. Anda boleh menjemput rakan atau rakan sekerja untuk melihat dan membuat perubahan dalam Nota, dan keupayaan untuk menyerlahkan semua perubahan ini memudahkan untuk mengenal pasti semua suntingan yang dibuat dalam Nota.

Untuk menyerlahkan perubahan dalam Nota, anda perlu terlebih dahulu mengetahui cara berkongsi nota daripada peranti anda kepada orang lain. Terdapat beberapa keperluan asas untuk ini. Anda perlu memastikan anda mempunyai iCloud, kerana semua nota kongsi diuruskan melalui iCloud. Begitu juga, anda perlu memastikan peranti anda menjalankan iOS 10 atau lebih baru atau macOS 10.12 atau lebih baru (pada Mac). Jika keperluan ini dipenuhi, anda akan dapat berkongsi dokumen dengan orang lain.

Berkongsi nota dicapai dengan menghantar jemputan kepada orang pilihan anda. Sebaik sahaja penerima menerima jemputan, dia akan dapat membuka nota dan membuat perubahan padanya.

Untuk menjemput orang lain untuk bekerjasama dalam nota:

1. Buka apl Nota pada peranti anda.

2. Pastikan anda berada dalam bahagian nota “iCloud” dan bukan “Nota pada peranti saya”. Jika anda tidak dapat melihat pilihan iCloud, pastikan Nota didayakan untuk akaun iCloud anda pada peranti anda. Untuk melakukan ini, navigasi ke “Tetapan / Keutamaan Sistem -> iCloud” dan dayakan Nota.

3. Buka nota yang anda ingin kongsi.

4. Pada bahagian atas nota, anda sepatutnya melihat ikon Lagi (dengan tiga titik) di sebelahnya. Ketik padanya.

5. Pilih “Kongsi Nota.”

6. Pilih kaedah yang anda ingin gunakan untuk berkongsi Nota dengan penerima anda. Anda boleh berkongsi jemputan menggunakan Mesej, Mel, dsb. Salin pautan atau pilih perkhidmatan lain yang tidak disenaraikan tetapi tersedia dengan memilih butang “Lagi”.

7. Hantar jemputan perkongsian nota.

7. Sebaliknya, penerima akan mendapat jemputan untuk membuka nota kongsi. Sebaik sahaja dia mengklik padanya, nota itu akan dibuka dalam apl Nota dan akan ditambahkan pada bahagian Nota iCloud.

Kelebihan kaedah ini ialah ia membenarkan penyuntingan nota secara koperasi masa nyata. Anda boleh memilih ciri ini untuk berkongsi senarai barangan runcit atau beli-belah dengan mudah, nota daripada kelas, dsb.

Sebaik sahaja anda mempunyai nota kongsi pada peranti anda, anda boleh mendayakan ciri serlahan untuk menyerlahkan serta-merta perubahan yang dibuat oleh mana-mana pengguna yang bekerjasama pada Nota.

1. Buka nota yang anda ingin dayakan perubahan serlahan. Jika anda telah berkongsi nota dengan rakan usaha sama lain, anda akan melihat tanda semak di sebelah tanda Orang di bahagian atas apl.

2. Klik pada ikon ini sekali lagi. Anda akan dapat melihat dengan siapa anda telah mendayakan perkongsian. Di bawah ini, anda akan melihat pilihan untuk “Serlahkan Semua Perubahan”. Dayakan ini untuk menjejaki semua pengeditan dalam nota tertentu yang anda kongsi.

Anda boleh memilih untuk berhenti berkongsi nota pada bila-bila masa dengan menggunakan menu yang sama. Begitu juga, anda boleh memilih untuk mengalih keluar akses hanya untuk pengguna tertentu.

Apabila anda berhenti berkongsi nota dengan seseorang, nota itu akan dialih keluar secara automatik daripada peranti mereka. Memadamkan nota akan mengalihkannya daripada peranti orang yang telah anda kongsikan Nota itu juga. Walau bagaimanapun, nota hanya akan dialihkan ke folder Dipadam Baru-baru ini pada peranti anda.

Adakah anda tahu anda juga boleh mengimbas dokumen terus ke apl Nota pada peranti iOS anda? Ini boleh membantu untuk berkongsi dalam nota kerjasama. Adakah anda mempunyai sebarang petua atau pemikiran lain untuk apl Nota? Beritahu kami di bahagian Komen di bawah.

Kredit imej: Tangan dekat dengan penyerlah di atas dokumen oleh DepositPhotos

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Shujaa Imran ialah penulis tutorial Mac pemastautin MakeTechEasier. Dia sedang berlatih untuk mengikuti minatnya yang lain menjadi juruterbang komersial. Anda boleh menyemak kandungannya di Youtube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *