Cara 7 kebebasan asas awan memaklumkan produk AWS baharu – TechRepublic

Dalam pasaran awan awam, tidak dapat dinafikan bahawa AWS mengetuai pertuduhan. Sebahagian besar daripada ini adalah disebabkan oleh banyaknya produk yang tersedia, dan kepantasan syarikat menyediakan alatan dan perkhidmatan baharu.

Pada persidangan AWS re:Invent 2015 di Las Vegas, naib presiden kanan AWS Andy Jassy menganjurkan ucaptama untuk bercakap dengan keadaan semasa syarikat dan produk baharu yang telah dibinanya.

Pada masa ini, Jassy berkata, AWS mempunyai lebih 1 juta pelanggan aktif, yang ditakrifkannya sebagai entiti bukan Amazon yang telah menggunakan platform itu dalam tempoh 30 hari yang lalu. Angka-angka itu menunjukkan peralihan yang pasti dalam perusahaan ke arah awan, tetapi mengapa?

Jassy memberikan enam sebab untuk peningkatan pergerakan ke arah awan:

  1. Beralih daripada perbelanjaan modal kepada perbelanjaan berubah
  2. Peningkatan ketangkasan
  3. Perbelanjaan berubah yang lebih rendah daripada yang boleh mereka capai sendiri
  4. Keluarkan angkat berat yang tidak dibezakan
  5. Berhenti meneka kapasiti
  6. Pergi global dalam beberapa minit

Pada keseluruhannya, ini mengenai memberi syarikat “kebebasan dan kawalan ke atas nasib mereka sendiri,” kata Jassy. Awan itu menyediakan tujuh kebebasan asas, katanya, dan mereka memaklumkan masa depan platform AWS.

Berikut ialah kebebasan asas awan dan produk baharu AWS telah dibina untuk memanfaatkannya

1. Kebebasan untuk membina, tidak terikat

Lebih sedikit had yang perlu diletakkan pada pembangun perusahaan, lebih baik. Jumlah produk dan perkhidmatan AWS yang banyak, kata Jassy, ​​memberi lebih banyak kebebasan kepada organisasi dalam cara mereka meneruskan strategi awan mereka.

Rob Alexander, CIO Capital One, berkata “digital benar-benar cawangan bank baharu,” dan syarikatnya perlu hebat dalam membina pengalaman digital untuk pelanggan. Alexander menunjukkan apl Capital One perdana baharu yang digunakan pada AWS East dan AWS West yang beliau percaya akan membantu merevolusikan pengalaman perbankan untuk pengguna mudah alih.

2. Kebebasan untuk mendapatkan nilai sebenar daripada data anda

Walaupun AWS mempunyai beberapa alat untuk analisis data, proses ini biasanya dikendalikan oleh penganalisis data teknikal dan bukan sesuatu yang tersedia untuk setiap pekerja perniagaan. Untuk menyelesaikan masalah ini, Jassy mengumumkan pelancaran Amazon QuickSight, alat BI berasaskan awan yang pantas dan mudah digunakan yang boleh digunakan oleh semua orang.

quicksight.jpg
Pandangan pertama di AWS QuickSight.

Matt Wood, pengurus besar strategi produk untuk AWS, berkata QuickSight akan menemui sumber data secara automatik, sama ada data disimpan dalam S3, Hadoop, Redshift atau sumber lain. Kemudian, ia meneroka jenis data dan menentukan hubungan sedia ada antara data dan secara automatik memilih visualisasi terbaik untuk data tersebut, menggunakan alat yang dipanggil Autograf.

QuickSight dikuasakan oleh platform yang dipanggil SPICE, yang bermaksud enjin pengiraan dalam memori selari sangat pantas. Wood berkata pengguna boleh membenamkan analisis langsung dan membina papan pemuka langsung, walaupun pada mudah alih. Selain itu, pengguna juga akan dapat membina papan cerita, yang merupakan dokumen interaktif yang boleh membantu menceritakan kisah data.

3. Kebebasan untuk memasukkan data anda ke (atau keluar) awan dengan mudah

Hari ini, pengguna boleh memuat naik terus atau menyambung terus untuk memasukkan data mereka ke dalam awan. Tidak lama dahulu, Amazon melancarkan Kiensis untuk menyediakan penstriman yang lebih baik untuk pengguna, tetapi Jassy berkata ia tidak mencukupi.

Pada ucaptama, beliau mengumumkan produk penstriman baharu yang dipanggil AWS Kinesis Firehouse, sebuah pusat penstriman data yang dihantar secara berterusan kepada AWS. Kinesis Firehouse menawarkan penskalaan dan penggabungan automatik, serta penyulitan pada data penstriman.

Bagi pengguna yang perlu mengangkut media fizikal untuk memasukkannya ke awan, Jassy turut mengumumkan alat storan yang selamat dan boleh dihantar yang dipanggil Amazon Snowball. Bola salji pada mulanya akan ditawarkan pada 50TB dan menyediakan kandang yang selamat, penyulitan yang kuat dan sokongan logistik.

bola salji.jpg
Bola salji Amazon.

4. Kebebasan daripada perhubungan (pangkalan data) yang buruk

Tahun lepas, Amazon mengumumkan Aurora, ia adalah pangkalan data serasi MySQL sepenuhnya. Baru-baru ini, Jassy berkata, Aurora mengatasi Amazon Redshift sebagai perkhidmatan AWS yang paling pesat berkembang. Mulai Rabu, MariaDB kini tersedia sebagai pilihan pangkalan data keenam untuk pengguna AWS.

Walau bagaimanapun, ini tidak menyelesaikan masalah yang boleh berlaku apabila berurusan dengan berbilang enjin pangkalan data. Untuk membantu pengguna berhijrah antara enjin pangkalan data, Amazon mengumumkan Alat Penukaran Skema AWS baharu. Ia mencari data dan proses yang setanding dalam enjin pangkalan data yang berbeza dan melakukan penukaran yang diperlukan untuk memudahkan pemindahan.

5. Kebebasan berhijrah

Banyak perusahaan mengikut laluan yang sama ke awan, tetapi ramai yang masih mahu dapat menjalankan pusat data di premis bersama AWS dengan lancar. Setelah pengguna menentukan pangkalan data yang mereka mahu pindahkan, Perkhidmatan Migrasi Pangkalan Data AWS baharu boleh membantu membantu memindahkan pangkalan data pengeluaran dengan masa henti yang minimum, kata Jassy.

6. Kebebasan untuk mengamankan kek anda dan memakannya juga

Untuk masa yang lama, keputusan besar yang perlu dibuat untuk banyak organisasi ialah sama ada mereka mahu selamat atau bergerak pantas dalam awan. Bagaimanapun, mereka tidak perlu membuat keputusan lagi, kata Jassy–mereka boleh bergerak pantas dalam awan dan selamat.

Selain perkhidmatan keselamatan dan pematuhan sedia ada, keupayaan baharu yang dipanggil AWS Config Rules membolehkan pengguna menyediakan peraturan pematuhan untuk konfigurasi sumber dan mencetuskan tindakan jika peraturan tersebut tidak dipatuhi. Contohnya, jika anda mahu semua kejadian dilancarkan dalam VPC, dan ia tidak dilakukan, ia akan menamatkan kejadian tersebut. Atau, jika semua kejadian mesti ditandakan dengan jenis persekitaran, peraturan baharu boleh memastikannya.

Selain itu, Jassy mempamerkan pratonton baharu Amazon Inspector, perkhidmatan penilaian keselamatan automatik yang menemui isu keselamatan atau pematuhan pada aplikasi yang digunakan pada AWS dan melaporkannya kepada pengguna.

7. Kebebasan untuk berkata “ya”

AWS, kata Jassy, ​​memberi kuasa kepada pemimpin IT untuk berkata ya kepada inisiatif baharu kerana ketangkasan dan kuasa platform itu. Sebagai contoh, Joe Inzerillo, naib presiden eksekutif Major League Baseball Advanced Media (MLBAM) mengambil bahagian untuk menerangkan cara AWS telah membolehkan syarikatnya mendapatkan perkongsian baharu dengan organisasi seperti NHL untuk menyampaikan kandungan dan statistik sukan dengan lebih baik.

Conner Forrest ialah penganalisis untuk 451 Research. Beliau pernah menjadi Editor Kanan untuk TechRepublic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *