Cabaran sebenar Samsung Galaxy S8

Bukan berita Android biasa anda gabungan pelbagai nasihat, cerapan dan analisis dengan wartawan Android veteran JR Raphael.

Shh…dengar. Bolehkah anda mendengarnya? Ah, ya — itu dia: bunyi deruan yang biasa terdengar dari khabar angin yang tercungap-cungap dan kebocoran yang kuat (serius, bukankah kita patut meminta doktor untuk melihatnya?). Lucu bagaimana ia seolah-olah sentiasa memenuhi udara pada tahun ini, bukan?

Seperti biasa, telefon Galaxy S terbaharu Samsung adalah subjek utama dengusan pertengahan musim sejuk. Tetapi pada tahun ini, persoalan sebenar tentang perdana syarikat yang akan datang bukanlah bagaimana peranti itu akan kelihatan atau saiz/kelajuan/lilit. [insert random piece of hardware here] ia mungkin memiliki.

Sudah tentu, ukuran tersebut mungkin perkara yang anda dengar dalam ruang yang paling penuh gema di internet. Tetapi bagi kita yang tertumpu pada gambaran besar, mereka bukanlah bahagian teka-teki yang paling menarik atau mendesak.

[To comment on this story, visit JR’s Google+ page.]

Persoalan sebenar yang perlu dipertimbangkan pada tahun 2017 ialah sama ada Samsung boleh berjaya mengatasi masalah jenama baharunya yang meletup — anda tahu, keseluruhan “Neraka, Harry, telefon kami mungkin terbakar!” benda. Dan sementara telefon berapi yang terkenal itu sebenarnya adalah Galaxy Nota 7, bukan Galaxy S7, itulah maksudnya: Bagi kebanyakan orang biasa, peranti ini adalah satu dan sama.

Ia adalah sesuatu yang saya fikirkan sejak kegagalan kebakaran Note 7 dahulu, um, mencetuskan tajuk berita. Dan ia tidak memerlukan banyak juling untuk melihat bukti.

Tanda-tanda terawal fenomena itu menarik perhatian saya pada bulan Oktober, apabila “Saturday Night Live” membuat sindiran kasual tentang telefon malang Samsung. Saya tidak dapat menahan perasan bahawa rancangan itu tidak merujuk kepada peranti itu sebagai “Nota 7” atau pun “Nota”; sebaliknya, ia hanya memanggil telefon itu “Samsung Galaxy 7.” Dan tiada siapa yang berkelip mata.

Cukuplah untuk mengatakan, itu membuatkan saya mendengar. Dan pastinya, berkali-kali, rancangan bual bicara lewat malam bergurau tentang telefon Samsung yang meletup tanpa menyatakan (atau dengan betul menyatakan) model sebenar. Lupakan hakikat bahawa jenama Samsung telah menjadi punchline yang terlalu bagus untuk dilepaskan; Isu yang lebih besar ialah hakikat bahawa kebanyakan orang ramai tidak mengetahui perbezaan antara barisan produk Samsung dan dengan itu mula melihat mereka semua sebagai cacat yang membawa maut.

Aliran ini tidak terhad kepada program komedi, sama ada: Imbas melalui 7 bilion laporan daripada pengumuman lapangan terbang berkenaan larangan penerbangan Note 7, dan anda akan mendapati ia adalah perkara biasa untuk melihat telefon terlarang itu dirujuk sebagai “Samsung Galaxy 7” atau malah “Samsung Galaxy” secara samar-samar. (Saya juga telah melihat banyak laporan pekerja lapangan terbang yang mengisytiharkan “Samsung Note S7” atau pun “Galaxy S7” sebagai bahaya keselamatan, yang mana kedua-duanya tidak memberi petanda yang lebih baik untuk Samsung.)

Sekarang, bolehkah beberapa laporan ini adalah hasil daripada orang rawak salah dengar atau salah ingat apa yang sebenarnya dikatakan? Sudah tentu. Tetapi itu hanya membawa pulang perkara yang lebih luas: bahawa, kepada ramai pengguna yang tidak mementingkan teknologi, telefon Galaxy ialah telefon Galaxy. Samsung ialah Samsung. Dan dalam mimpi buruk PR Samsung semasa, itu menjadikan situasi yang kelihatan mustahil lebih menakutkan.

Walau bagaimanapun banyak imej Samsung mungkin terjejas akibat kemerosotan Nota 7 dan kempen kesedaran awam yang diikuti, hakikat bahawa pelbagai barisan produk syarikat itu tidak dapat dibezakan di mata ramai hanya akan memburukkan lagi — kerana tidak tidak kira betapa hebatnya Galaxy S8 mungkin kelihatan, ramai pembeli telefon biasa akan melihatnya hanya sebagai “telefon yang terbakar beberapa bulan lalu” (atau mungkin “model baharu telefon itu yang tergesa-gesa,” yang sebenarnya mungkin lebih teruk). Faktor dalam jenaka yang tidak dapat dielakkan yang akan terbang ke udara setiap kali Galaxy terbaru muncul untuk perbincangan, dan Samsung mempunyai senario yang sangat tidak menentu di tangannya.

Pada ketika ini, syarikat hampir bermain dengan api. Dan jika ia berjaya muncul dengan hanya kerosakan minimum daripada luka bakar — nah, itu adalah satu kejayaan yang besar.

Twitter Perisikan Android

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *