Butiran lanjut mengenai tarikh keluaran Windows 10 versi 1909 didedahkan

Kemas kini kumulatif terbaharu untuk Windows 10 versi 1903 (Kemas Kini Mei 2019) menyebabkan beberapa masalah baharu. Pada hari Sabtu, Microsoft mengesahkan bahawa kemas kini Windows 10 boleh memecahkan menu Mula dengan ralat kritikal dan berjanji akan membetulkan pada minggu-minggu akan datang, tetapi nampaknya kemas kini yang sama merosakkan ciri lain.

Menurut beberapa laporan, Microsoft Edge nampaknya rosak pada beberapa PC dan terdapat laporan kegagalan pemasangan juga. Dalam sesetengah kes, anda akan mengalami menu Mula, Microsoft Edge dan masalah lain selepas memasang KB4517389.

Windows 10 KB4517389 telah dikeluarkan pada 8 Oktober untuk semua pengguna sebagai kemas kini automatik dan ia menyelesaikan masalah memecahkan pencetak.

Dalam siaran komuniti, jurutera Microsoft menyatakan bahawa gergasi perisian itu mengetahui isu pelayar Edge klasik dan pembetulan akan dihantar ke peranti pada bulan Oktober.

“Kami menyedari isu ini dan menganggarkan resolusi akan dikeluarkan pada akhir Oktober,” kata pekerja itu.

Microsoft merancang untuk membetulkan isu menu Mula Windows 10 dengan kemas kini pilihan pada akhir Oktober juga dan kemungkinan kemas kini yang sama akan menyertakan penyemak imbas Edge yang ditampal.

Pada masa ini, Microsoft mengatakan ia tidak mengetahui sebarang penyelesaian tetapi anda sentiasa boleh mengalih keluar kemas kini ini sama sekali untuk menangani semua gangguan. Walau bagaimanapun, PC anda akan dibiarkan tanpa pembetulan keselamatan dan ia mungkin terdedah kepada masalah keselamatan jika anda mengalih keluar kemas kini yang diterbitkan oleh Microsoft pada Patch Tuesday.

Tidak seperti Kemas Kini Oktober 2018, Microsoft mengendalikan pelancaran Kemas Kini Mei 2019 dengan betul dan kemas kini itu juga dalam fasa ujian untuk masa yang agak lama. Akibatnya, pelancaran Kemas Kini Windows 10 Mei 2019 berjalan lancar dan lebih sedikit pengguna melaporkan masalah besar.

Walaupun Kemas Kini Windows 10 Mei 2019 sendiri menawarkan pengalaman bebas pepijat, kemas kini kumulatif telah dibelenggu oleh beberapa masalah. Kemas kini bulanan terkini mempengaruhi ciri Percetakan, rangkaian dilumpuhkan, menu Mula rosak dan juga menyebabkan masalah prestasi.

Dalam berita berkaitan, Kemas Kini Windows 10 versi 1909 atau November 2019 hampir sedia untuk dikeluarkan dan ia berkemungkinan kemas kini mesra prestasi.

Windows 10 versi 1909 (nama kod 19H2) dijangka mendarat pada 2 Oktober dan 8 Oktober tetapi kini nampaknya kemas kini akan dimuktamadkan lewat bulan ini.

Windows 10 versi 1909, yang merupakan kemas kini ciri kecil untuk Windows 10, boleh dimuktamadkan pada penghujung minggu depan dan binaan terakhir akan diumumkan dalam beberapa hari atau seminggu. Selepas calon RTM dimuktamadkan, ia akan diberikan kepada semua penguji dalam program Release Preview Ring of Windows Insider.

Pelancaran umum kemas kini Windows 10 19H2 boleh bermula seawal minggu terakhir bulan Oktober atau awal November. Kemungkinan besar kemas kini akan tiba pada penghujung Oktober dan pelancaran tidak akan sampai ke bulan November melainkan pepijat kritikal ditemui.

Perlu juga dinyatakan bahawa Windows 10 versi 1909 (Kemas Kini Oktober 2019) akan mendarat sebagai kemas kini kumulatif biasa, berbanding Kemas Kini Windows 10 Mei 2019 yang merupakan kemas kini bersaiz penuh.

Windows 10 versi 1909 dimuat turun dan dipasang pada mesin kami dalam masa kurang daripada 15 minit. Prosesnya lancar seperti kemas kini terkumpul bulanan tetapi ia akan mengambil sedikit masa jika anda menaik taraf daripada Kemas Kini Windows 10 Oktober 2018 atau versi yang lebih lama.

Walaupun Windows 10 19H2 bukanlah keluaran besar, ia datang dengan beberapa penambahbaikan yang sangat diperlukan. Sebagai contoh, Microsoft telah mengusahakan pengoptimuman teras yang digemari untuk meningkatkan prestasi PC berkuasa Intel dan hayat bateri juga boleh bertambah baik selepas menggunakan kemas kini ini.

Tetapan pemberitahuan

Selain peningkatan prestasi, kemas kini juga disertakan dengan peningkatan ketara untuk Pemberitahuan. Sebagai contoh, Microsoft akan menunjukkan kepada anda imej untuk membantu anda memahami pilihan “sepanduk pemberitahuan” dan “pemberitahuan dalam pusat tindakan”.

Roti bakar pemberitahuan

Begitu juga, pemberitahuan sepanduk atau roti bakar mempunyai pilihan untuk mematikan pemberitahuan dan Pusat Tindakan telah dikemas kini dengan butang “Urus Pemberitahuan”, jadi anda tidak perlu membuka apl Tetapan dan menavigasi ke tetapan khusus ini semasa konfigurasi asas.

Jika kemas kini musim gugur 2019 Windows 10 keluar kemudian kemas kini ini, ia akan dilancarkan untuk memilih pengguna secara beransur-ansur tetapi pencari akan sentiasa mempunyai akses kepada kemas kini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *