Butang Utama iPhone tidak berfungsi? 7 cara terbaik untuk membetulkannya!

Butang rumah iPhone tidak berfungsi? Daripada melebihi bilangan maksimum tekanan hingga koyak dan haus, butang utama iPhone anda mungkin berhenti berfungsi atas beberapa sebab. Walau apa pun sebabnya, adalah penting untuk memberi tumpuan untuk membetulkannya. Mengakui perkara yang sama, di sini kami telah menyenaraikan beberapa kemungkinan penyelesaian yang boleh membantu anda membetulkan butang rumah iPhone anda tidak berfungsi.

Jika anda tidak ingat bila kali terakhir anda membersihkan butang rumah anda atau belum pernah membersihkannya, cuba yang ini dahulu untuk menyelesaikan isu tersebut. Lap menggunakan kain mikrofiber yang bersih dan kering. Jika ia tidak membantu, lembapkan kain dalam isopropil alkohol (70%), kemudian cuba lap butang bersih sekali lagi.

Akhir sekali, letakkan setitik alkohol pada butang dan gosokkannya sambil menekan butang rumah sekali-sekala. Ini mungkin berfungsi untuk mengeluarkan kotoran di dalamnya.

Jika butang utama iPhone anda masih tidak berfungsi, cuba pilihan lain pada senarai ini.

Anda mungkin boleh membetulkan butang utama iPhone anda tidak berfungsi dengan mengemas kini kepada perisian terkini yang tersedia. Apple menyediakan kemas kini sedemikian untuk meningkatkan prestasi iPhone dan memperkenalkan ciri baharu.

Anda harus memuat turun dan memasang versi terkini untuk memastikan ini bukan masalahnya. Semak dan muat turunnya dengan langkah-langkah yang dinyatakan di bawah.

iPhone anda akan dimulakan semula untuk memasang kemas kini dan mungkin membetulkan isu tersebut.

Menentukur butang rumah anda ialah salah satu kaedah terbaik yang anda boleh cuba untuk menyelesaikan masalah butang rumah iPhone 6, iPhone 7 atau iPhone 8 tidak berfungsi. Inilah yang perlu dilakukan:

Sebaik sahaja anda berada di skrin kunci, butang rumah seharusnya mula berfungsi. Kaedah ini berfungsi untuk semua iPhone dengan butang rumah fizikal dan sentuhan paksa.

Anda boleh menyesuaikan kelajuan klik butang dalam Tetapan. Ini bukan cara yang pasti untuk menyelesaikan kerja, tetapi ia telah membantu sesetengah pengguna menyelesaikan butang utama iPhone mereka tidak berfungsi.

Selepas mengubah suai pilihan, mulakan semula iPhone anda dan semak sama ada butang rumah anda berfungsi.

Sekarang, ini mungkin kelihatan seperti tugas yang mencabar, tetapi ia patut dicuba untuk menyelesaikan isu tersebut. Pulihkan iPhone anda dan butang rumah anda mungkin mula berfungsi semula.

Sebelum meneruskan langkah ini, pastikan data iPhone anda disandarkan atau anda berpeluang besar untuk kehilangannya.

Sentuhan Bantuan pada iPhone anda bertindak sebagai butang rumah maya. Ia mengandungi semua pintasan butang rumah serta ciri tambahan yang unik untuk Sentuhan Bantu.

Jika semua kaedah yang dinyatakan di atas tidak berjaya, anda boleh mendapatkan bantuan daripada Assistive Touch untuk menggantikannya buat sementara waktu.

Assistive Touch akan muncul pada skrin iPhone anda dan anda boleh menggunakannya untuk semua fungsi butang rumah anda.

Jika tiada pilihan yang berjaya, akhirnya anda mungkin perlu membaiki atau menggantikannya di Kedai Apple berdekatan atau melalui pembekal perkhidmatan pihak ketiga.

Kami berharap salah satu daripada penggodaman ini membantu anda menyelesaikan masalah ralat butang utama iPhone anda. Tahu cara lain? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Anda juga ingin membaca siaran ini:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *