Bolehkah Hos (Guru) Melihat Mesej Peribadi di Webex?

Jawapan ringkasnya ialah: Tidak, mereka tidak.

Cisco Webex Meetings menyediakan banyak ciri yang menyokong interaksi latihan. Peserta atau pelajar boleh menghadiri kelas pada masa yang ditetapkan oleh guru atau pengajar mereka. Mereka boleh berkongsi dan melihat audio, video, kandungan, skrin, slaid PPT dan papan putih antara satu sama lain.

Terdapat juga pilihan untuk bersembang secara peribadi dalam mesyuarat Webex. Para peserta boleh menggunakannya untuk bersembang antara satu sama lain secara peribadi. Tetapi terdapat kebimbangan yang ramai ada tentang menggunakan pilihan sembang peribadi dalam Webex. Bolehkah guru atau hos mesyuarat melihat mesej peribadi?

Webex dan perisian kerjasama lain yang serupa menawarkan ciri lanjutan kepada pengguna perusahaan. Ini mungkin membimbangkan peserta bahawa hos boleh menggunakan keistimewaan itu dan mungkin melihat mesej peribadi semua orang dalam mesyuarat.

Nah, untuk menghapuskan keraguan anda sekali dan untuk semua Tidak, guru atau hos mesyuarat tidak dapat melihat mesej peribadi dalam Webex.

Tidak mungkin seorang guru atau hos dapat mengetahui apa yang anda katakan kepada rakan anda secara langsung dalam kelas dalam talian di Webex. Guru tidak boleh merakam atau melihat perbualan ini. Hanya sembang yang dihantar kepada ‘Semua orang’ kelihatan oleh semua peserta. Selagi anda menghantar mesej kepada seseorang secara langsung, hos tidak akan dapat melihatnya. Sebenarnya, tuan rumah tidak akan tahu.

Untuk memahami perkara ini, seseorang perlu mengetahui perbezaan antara pilihan sembang berbeza yang tersedia di Webex. Anda boleh berkomunikasi secara peribadi atau secara terbuka dengan hos (pengajar) atau mana-mana peserta dalam kumpulan.

Pelajar boleh mula menghantar mesej dengan membuka panel sembang dalam sesi mesyuarat Webex. Mereka boleh mengaksesnya dengan mengklik butang ‘Sembang’ di sudut kanan bawah. Ini akan membuka tetingkap sembang.

Untuk berkomunikasi, klik pada kawasan mesej dan kemudian masukkan teks ke dalam kotak sembang.

Terdapat kotak lungsur di sebelah ‘Kepada:’ yang menunjukkan ‘Semua orang’ secara lalai. Ini bermakna seluruh khalayak boleh melihat mesej yang anda taip di sini. Oleh itu, ia amat berguna untuk bertanya soalan dan keraguan oleh pelajar dengan pengajar atau sesama mereka. Akibatnya, sesiapa sahaja yang melihat perbualan ini boleh membalas mesej ini.

Apabila anda menatal ke bawah kotak lungsur ‘Kepada:’, anda akan melihat senarai nama semua peserta. Jika anda ingin menghantar mesej kepada orang tertentu secara peribadi, pilih nama orang itu.

Komunikasi sedemikian adalah peribadi dan tidak boleh dilihat oleh kumpulan atau hos. Dalam sejarah sembang, teg yang menyatakan ‘secara peribadi’ akan menunjukkan cara perbualan.

Ringkasnya, mesej sembang peribadi hanya boleh dilihat oleh peserta sembang peribadi. Guru atau pengajar tidak boleh melihat atau mengakses perbualan sedemikian yang tidak melibatkan mereka.

Ini ialah keistimewaan lalai yang disediakan oleh Webex. Ia membolehkan peserta dan juga hos untuk berbual dan menghantar mesej antara satu sama lain secara peribadi. Tetapi hos tidak boleh menangkap sembang peribadi ini dalam mana-mana rakaman berasaskan rangkaian.

Akhir sekali, anda tahu faedah menghantar dan menerima sembang peribadi dalam Webex. Akibatnya, tiada seorang pun dalam pasukan akan mengetahui tentang perbincangan anda. Tambahan pula, ia menjadikan perkongsian nota dan perbualan dalam sesi latihan dalam talian lebih mudah. Hanya pilih nama yang betul dalam bahagian ‘Kepada’. Jika tidak, anda mungkin akan memalukan diri anda sendiri di hadapan seluruh kelas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *