Bola Sepak: Fifa berkata ia membantu memindahkan 100 pemain, ahli keluarga dari Afghanistan, Berita Bola Sepak & Berita Teratas

KABUL (Reuters) – Badan induk bola sepak dunia Fifa berkata pada hari Jumaat (14 Okt) ia telah bekerjasama dengan kerajaan Qatar untuk memindahkan hampir 100 pemain bola sepak dan keluarga mereka dari Afghanistan.

Taliban merampas kawalan ibu kota Afghanistan, Kabul pada 15 Ogos dan mengumumkan kerajaan baharu bulan lalu selepas tentera asing yang diketuai Amerika Syarikat berundur dan kerajaan yang disokong Barat tumbang.

Penolong menteri luar Qatar Lolwah Alkhater berkata pemain dan keluarga mereka adalah antara penumpang yang tiba dalam penerbangan dari Kabul pada Khamis.

Fifa dalam satu kenyataan berkata kumpulan itu, termasuk pemain wanita, dianggap “berisiko paling tinggi”. Ia berterima kasih kepada Qatar atas sokongannya dan untuk “memastikan laluan selamat” pemain dan keluarga.

“Kepimpinan Fifa telah menyelaras rapat dengan kerajaan Qatar sejak Ogos mengenai pemindahan kumpulan itu, dan akan terus bekerja rapat dalam pemindahan selamat ahli keluarga sukan itu pada masa depan,” tambahnya.

Badan induk dunia berbasikal UCI berkata pada hari Isnin ia membantu dalam pemindahan 165 pelarian dari Afghanistan termasuk penunggang basikal wanita, wartawan dan pejuang hak asasi manusia.

Presiden Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa Thomas Bach bulan lalu berkata bahawa organisasi di Afghanistan meninggalkan negara itu dengan visa kemanusiaan.

Australia memindahkan lebih 50 atlet wanita Afghanistan dan tanggungan mereka pada Ogos, manakala beberapa pemain dari skuad bola sepak remaja wanita kebangsaan Afghanistan telah diberikan suaka di Portugal bulan lalu.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *