Blackberry Berpeluang Menjadi Relevan Semula Selepas Pertarungan Qualcomm

Apabila peperangan menang dan kalah, beberapa empayar runtuh manakala yang lain kekal menang. Yang lain dikaburkan oleh bayang-bayang entiti yang lebih besar, dan yang lain dilahirkan semula dari abu nenek moyang mereka. Blackberry telah mengalami beberapa siri kemerosotan dalam sejarah baru-baru ini. Ia bukan lagi syarikat yang pernah berkawan dengan syarikat seperti Apple pada tahun 2009. Android Google mengubah cara permainan itu dimainkan, dan hanya Apple yang dapat menyesuaikan diri (disebabkan oleh pangkalan pelanggan yang sentiasa setia dan perpustakaan mudah alih yang besar. aplikasi). Research In Motion telah meninggalkan sistem pengendalian Blackberry dan menggunakan Android untuk telefonnya tetapi ia terlalu sedikit, sudah terlambat. Walau bagaimanapun, nasib itu mungkin berubah dalam beberapa tahun akan datang kerana pengeluar telefon telah mendapat beberapa perkara untuknya.

blackberry-qualcomm

Hari ini, Blackberry duduk dengan selesa di atas timbunan $815 juta yang dimenanginya dalam kes timbang tara terhadap Qualcomm, mendakwa bahawa ia telah membayar lebih yuran royalti kepada syarikat itu. Pengilang telefon itu menyaksikan peningkatan kira-kira 16 peratus dalam nilai sahamnya akibat keputusan itu (diambil daripada perbandingan stok BBRYN antara 04.11.2017 pada penutupan dan 04.12.2017 semasa pembukaan).

Kemasukan modal baharu ini boleh menyebabkan syarikat melakukan beberapa perkara yang hebat, seperti meningkatkan usaha pemasarannya dan menarik minat demografi bawah 25 tahun (anda tahu, orang yang tidak ingat telefon Blackberry).

blackberry-sejarah

Ia adalah tahun 2009, dan semuanya baik dan tenang. Blackberry memegang 20 peratus bahagian pasaran yang dihormati dengan telefonnya yang memakai papan kekunci yang unik. Kemudian Google masuk tanpa belas kasihan dan mengeluarkan Android 2.1, memasukkannya secara agresif ke pasaran seperti mesin pengukus. Pada Mac 2010, AT&T telah menjual telefon Android yang dikeluarkan oleh Motorola. Ini adalah permulaan perjuangan panjang untuk telefon BB yang akhirnya akan kalah. Menjelang 2013, sistem pengendalian Blackberry hanyalah satu kenangan di belakang fikiran walaupun peminat tegar. Walaupun penurunan itu, Research In Motion (nama syarikat sebelum ia menjenamakan semula dirinya sebagai Blackberry) mengekalkan faktor bentuk papan kekunci sentuhan dan sistem pengendalian yang gagal.

Ia mengambil masa sehingga 2016 (setahun selepas keluaran Priv, yang menjalankan Android) untuk syarikat itu menilai semula sepenuhnya strateginya dan mengeluarkan semua telefonnya agar sesuai dengan perisian Android. Pada masa itu, pengeluar utama lain seperti HTC, LG dan Samsung telah membeli tiket di dalam kereta api.

Menjual telefon memerlukan sedikit tuah dan banyak usaha dalam pelbagai bidang, sesuatu yang Blackberry menghadapi masalah kerana kedudukannya yang lemah dalam pasaran. Pangkalan peminat setianya yang dahulunya telah berpindah dan mula menggunakan telefon daripada pengeluar lain. Sekurang-kurangnya, syarikat itu mempunyai banyak perkara yang perlu dilakukan walaupun dalam dunia perniagaan di mana ia pernah mendominasi.

Walaupun semua hits yang telah diambil selama bertahun-tahun, tidak semuanya hilang untuk Blackberry. Beberapa keputusan yang baik dan sedikit kebetulan mungkin menjadikannya mula kembali dalam pasaran sekuat yang berlaku pada tahun 2009. Buat masa ini, mungkin idea yang baik untuk memasarkan telefon untuk perniagaan yang ingin menangani ancaman pelanggaran mahal dan penglibatan yang BYOD (“bawa peranti anda sendiri”, fenomena yang menggambarkan pekerja membawa telefon mereka untuk digunakan di tempat kerja) dengan masalah khusus ini. Jika ia boleh terus melakukan apa yang dilakukannya apabila Blackberry Priv dijual melebihi jangkaan, kita mungkin melihat syarikat itu mengalami kebangkitan semula.

Adakah anda pernah membeli telefon Blackberry? Berikan kami alasan anda dalam ulasan!

Terima kemas kini tutorial terkini kami.

Miguel telah menjadi pakar pertumbuhan perniagaan dan teknologi selama lebih sedekad dan telah menulis perisian lebih lama lagi. Dari istana kecilnya di Romania, dia mempersembahkan perspektif yang dingin dan analitikal kepada perkara yang mempengaruhi dunia teknologi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *