Binaan CyanogenMod Oppo N1 akan menjadi yang pertama datang dengan Google Apps berlesen secara rasmi

Cid CM

Lama dahulu dalam dunia pembangunan ROM selepas pasaran, sesuatu yang malang berlaku — Google memutuskan mereka tidak suka aplikasi proprietari mereka dibungkus dengan muat turun ROM tanpa pengedar melesenkannya secara rasmi. Seperti yang anda ketahui, Android adalah sumber terbuka, tetapi hanya pada tahap tertentu.

Orang ramai boleh memuat turun dan membina kod sumber sebebas yang mereka mahu, tetapi selagi anda mendapat pakej Gapps — atau Google Apps — barulah anda mendapat akses kepada perkara seperti Gedung Play, Gmail dan banyak lagi.

Ini adalah sesuatu yang perlu dilalui oleh semua OEM, tetapi anda boleh memahami sebab komuniti pembangunan tidak begitu menggemari proses itu. Itu bukanlah satu isu, walaupun — orang ramai sama bebas untuk memuat turun pakej Gapps secara berasingan dan memancarkannya sendiri, memberikan mereka akses ke Gedung Google Play dan banyak perkhidmatan Google lain pada ROM kegemaran mereka.

Tetapi dengan CyanogenMod akan “sah” dengan penubuhan baharu mereka dan bekerjasama dengan Oppo untuk menyediakan CyanogenMod untuk N1, syarikat itu memutuskan sudah tiba masanya untuk berhenti bermain-main dan berhubung dengan lesen rasmi dan keperluan undang-undang lain untuk memiliki Gapps diedarkan dengan CyanogenMod.

504px-CyanogenMod_Cid.svg

Kami tahu ini adalah benar mengenai pakej yang akan dikeluarkan Oppo N1 pemilik yang ingin memancarkan CyanogenMod atau mendapatkan penggunaan telefon yang terhad dengan ROM yang telah diprapasang, walaupun kami belum pasti sama ada ini akan dilanjutkan kepada orang yang memancarkan CM ke peranti lain melalui sesuatu seperti Pemasang CyanogenMod (yang melancarkan beberapa seminggu yang lalu).

Ini amat penting untuk CyanogenMod memandangkan ROM pasukan adalah contoh utama pertama yang digunakan Google untuk menyatakan maksud mereka. Syarikat Mountain View didakwa mengeluarkan surat berhenti dan berhenti beberapa tahun lalu meminta pasukan itu mematuhi peraturan pelesenan mereka atau mengambil risiko tindakan undang-undang yang besar. Snafu kecil itu jelas tidak mengeja azab untuk CyanogenMod, tetapi ia berlaku.

Kami akan menghubungi pasukan CyanogenMod untuk mengetahui sama ada kami tidak dapat mengetahui lebih lanjut, tetapi peristiwa yang tidak pernah berlaku sebelum ini sepatutnya tidak disedari. Ini adalah masalah besar seperti hari pasukan mengumumkan bahawa mereka akan membentuk sebuah syarikat dengan dana besar di belakang mereka.

Bahagian yang paling gila ialah ini masih hanya permulaan awal sesuatu yang besar, lelaki dan perempuan. Kami masih menunggu untuk mendengar berita mengenai “telefon CyanogenMod” rasmi yang sedang diusahakan dengan rakan kongsi perkakasan misteri.

Khabar angin terbaharu mencadangkan pasukan itu bekerjasama dengan bekas naib presiden Oppo Pete Lau untuk mencipta peranti yang dibina dari bawah tanpa apa-apa selain CyanogenMod. Pasukan itu sudah separuh jalan mengesahkan rancangan mereka, walaupun kami perlu menunggu butiran yang lebih terperinci pada masa hadapan untuk mengetahui dengan tepat apa yang kami sediakan. Katakan saja ia akan menjadi beberapa bulan yang menarik dari sini dan seterusnya.

| | |

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *