Bilangan projek BTO yang disiapkan tahun ini ditetapkan melebihi tahap pra-pandemi, Berita Perumahan & Cerita Teratas

SINGAPURA – Jumlah projek Bina Mengikut Pesanan (BTO) yang disiapkan menjelang akhir tahun ini dijangka melebihi angka pra-pandemi, kata Lembaga Perumahan (HDB) pada Sabtu (9 Okt).

Ini berlaku walaupun terdapat gangguan teruk kepada industri pembinaan yang disebabkan oleh wabak itu.

Antara 25 projek kediaman yang disiapkan sejak Januari tahun lepas, 11 telah siap pada 2020 dan 14 lagi telah siap tahun ini setakat ini.

Secara keseluruhan, lebih 16,000 rumah baharu telah dihantar kepada rakyat Singapura sejak Januari tahun lalu.

HDB berkata lima lagi projek dijangka siap menjelang akhir tahun ini, kecuali keadaan yang tidak dijangka.

Ini menjadikan kira-kira 70 peratus lebih banyak daripada jumlah projek yang dihantar tahun lepas.

Kemajuan projek-projek ini yang dijadualkan siap tahun lepas telah terganggu oleh pemutus litar dua bulan antara April dan Jun tahun lepas, selepas itu sektor itu mengalami penyambungan semula aktiviti pembinaan yang perlahan.

Unjuran 19 projek siap menjelang akhir tahun ini akan melebihi 17 projek yang disiapkan pada 2018 dan 2019 setiap satu.

Pembeli rumah perlu menunggu purata empat hingga lima tahun untuk projek BTO yang sedang berjalan disiapkan, termasuk kelewatan yang disebabkan oleh Covid-19.

Ini setanding dengan purata masa menunggu selama 4.1 tahun bagi 25 projek yang dihantar sejak Januari tahun lalu.

Kira-kira 40 peratus, atau 11, daripada projek-projek ini telah dihantar dalam masa kurang daripada empat tahun. Tiga projek telah dihantar dalam masa kurang dari tiga tahun.

Pasangan yang memohon flat yang dijadual siap dari Oktober tahun ini hingga akhir 2024 boleh menjangkakan menunggu purata 4.4 tahun.

Menteri Pembangunan Negara Desmond Lee telah menangani isu ini di Parlimen pada hari Selasa, sambil menambah: “Ada yang mengatakan bahawa tempoh menunggu telah meningkat kepada enam hingga tujuh tahun. Ini tidak berlaku.”

Beliau berkata kebanyakan pembeli flat boleh mengharapkan untuk berpindah ke flat mereka empat hingga lima tahun selepas menempah satu.

Menteri itu memberi maklum balas kepada Cik Cheryl Chan, ahli parlimen untuk GRC Pantai Timur, yang bertanya sama ada anggaran tarikh penyiapan dijangka ditangguhkan, memandangkan kesan Covid-19 terhadap sektor pembinaan.

HDB berkata pada Sabtu bahawa kira-kira 10,350 flat baharu telah dihantar kepada pembeli rumah baharu dari Januari hingga September tahun ini.

Angka ini mengatasi 6,340 flat yang disiapkan dalam tempoh yang sama pada 2020 dan 9,380 flat yang turut siap dalam tempoh yang sama pada 2019.

Menangani isu kekurangan tenaga kerja, gangguan bekalan, peningkatan kos bahan dan kehilangan produktiviti akibat wabak itu, HDB berkata ia telah bekerjasama dengan kontraktor bangunannya untuk mendapatkan sumber yang diperlukan.

Langkah bantuan tambahan juga telah diperkenalkan untuk mengurangkan tekanan kewangan yang disebabkan oleh lonjakan kos pembinaan akibat pandemik.

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *