Biden berkata dia bimbang tentang peluru berpandu hipersonik China, Berita & Cerita Teratas Amerika Syarikat

WASHINGTON (REUTERS) – Presiden AS Joe Biden berkata pada hari Rabu (20 Okt) beliau bimbang tentang peluru berpandu hipersonik China, beberapa hari selepas laporan media bahawa Beijing telah menguji senjata luncur hipersonik berkeupayaan nuklear.

Ditanya oleh pemberita semasa dia menaiki Air Force One untuk perjalanan ke Pennsylvania sama ada dia bimbang tentang peluru berpandu hipersonik China, Biden berkata, “Ya.”

Senjata hipersonik bergerak di atmosfera atas pada kelajuan lebih daripada lima kali kelajuan bunyi, atau kira-kira 6,200kmj.

The Financial Times berkata pada hujung minggu bahawa China telah menguji senjata pada bulan Ogos yang terbang melalui angkasa dan mengelilingi dunia sebelum turun ke bawah ke arah sasaran yang dilepaskannya.

Kementerian luar China menafikan laporan itu.

Ujian itu berlaku ketika Amerika Syarikat dan pesaing globalnya mempercepatkan langkah mereka untuk membina senjata hipersonik – senjata generasi akan datang yang merompak musuh masa reaksi dan mekanisme kekalahan tradisional.

“Senjata hipersonik adalah pengubah permainan strategik dengan potensi berbahaya untuk menjejaskan kestabilan strategik secara asasnya seperti yang kita ketahui,” kata Senator Angus King of Maine pada hari Isnin, sambil menambah bahawa “AS tidak boleh ketinggalan dalam perkembangan ini atau membenarkan titik buta semasa kami memantau kemajuan pesaing kami.”

Rumah Putih telah menimbulkan kebimbangan mengenai teknologi peluru berpandu hipersonik China melalui “saluran diplomatik,” kata jurucakap Jen Psaki kepada pemberita pada hari Rabu.

Pada bulan September, Agensi Projek Penyelidikan Lanjutan Pertahanan Pentagon berjaya menguji senjata hipersonik pernafasan udara yang mampu memecut lebih pantas daripada lima kali kelajuan bunyi. Ia merupakan ujian pertama yang berjaya bagi kelas senjata sejak 2013.

Syarikat seperti Lockheed Martin dan Raytheon Technologies sedang berusaha untuk membangunkan keupayaan senjata hipersonik AS.

Senjata hipersonik berpotensi sebagai “senjata mimpi ngeri,” kata Encik King. “Implikasi senjata ini dalam pembangunan oleh China atau Rusia boleh menjadi malapetaka.”

Kami telah mengalami beberapa masalah dengan log masuk pelanggan dan memohon maaf atas kesulitan yang berlaku. Sehingga kami menyelesaikan isu tersebut, pelanggan tidak perlu log masuk untuk mengakses artikel ST Digital. Tetapi log masuk masih diperlukan untuk PDF kami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *