Berikut ialah cara Siri berfungsi di luar talian dalam iOS 15

Kemas kini perisian terbaharu Apple iOS 15 hadir dengan banyak ciri baharu yang berguna dan peningkatan prestasi. Salah satu ciri yang diabaikan dalam iOS 15 ialah pembantu maya Apple Siri kini boleh berfungsi di luar talian. Siri bukan sahaja lebih pintar, lebih pantas dan lebih selamat dalam iOS 15 tetapi sokongan luar talian menawarkan satu tan fungsi untuk pengguna.

Dalam iOS 15, Siri dilengkapi dengan sokongan luar talian untuk melaksanakan permintaan tanpa sambungan Internet seperti penggera tetapan, membuat panggilan telefon, menghantar mesej, mengawal main balik audio, melaraskan Tetapan dan melancarkan apl. Ambil perhatian bahawa sebarang audio yang dirakam oleh pembantu maya tidak akan meninggalkan iPhone pengguna kerana Enjin Neural Apple memastikan semua komunikasi kekal pada peranti.

iOS 15 memperkenalkan lebih banyak kawalan privasi untuk membantu melindungi maklumat pengguna. Dengan pengecaman pertuturan pada peranti, audio permintaan Siri kini diproses sepenuhnya pada iPhone secara lalai dan prestasi meningkat dengan ketara.

Terdapat beberapa had pada tindakan yang boleh dilakukan oleh Siri dengan sokongan luar talian. Sebarang tindakan yang memerlukan sambungan internet aktif seperti Mesej, panggilan FaceTime, memainkan muzik atau podcast akan menggesa mesej di bahagian bawah skrin: “Saya boleh membantu dengan perkara itu apabila anda disambungkan ke Internet.” Ambil perhatian bahawa pembantu maya tidak akan memainkan kandungan yang dimuat turun apabila ditanya.

Penambahbaikan lain pada pembantu maya dalam iOS 15 termasuk keupayaan pengecaman pertuturan pada peranti berkualiti tinggi, keupayaan untuk berkongsi item secara bijak pada skrin seperti lagu daripada Apple Music, foto, halaman web, lokasi dan ciri baharu yang dipanggil Announce Notifications. Announce Notifications membolehkan Siri membaca pemberitahuan penting secara automatik pada AirPods.

Suara teks-ke-ucapan saraf baharu Siri turut menyokong lebih banyak bahasa dalam iOS 15: “Sweden (Sweden), Denmark (Denmark), Norway (Norway) dan Finland (Finland).” Selain itu, ia juga menyokong bahasa Inggeris campuran dan 9 lagi bahasa India: Hindi, Telugu, Kannada, Marathi, Tamil, Bengali, Gujerat, Malayalam dan Punjabi.”

iOS 15 beta 1 kini tersedia untuk diuji oleh pembangun. Beta awam akan disediakan pada bulan Julai, manakala keluaran rasmi akan dilancarkan pada musim luruh ini.

Baca lebih lanjut:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *