Beberapa apl Mac tidak serasi sepenuhnya dengan paparan ProMotion 120Hz MacBook Pro 2021

Kemasukan paparan ProMotion 120Hz dalam model MacBook Pro 2021, pertama sekali, diperkenalkan sebagai kebocoran saat akhir dan kemudiannya diumumkan pada acara 18 Oktober merupakan satu kejutan besar bagi peminat Apple. Kadar penyegaran yang lebih tinggi, berbanding 60Hz, melaraskan kadar penyegaran secara automatik untuk memadankan pergerakan kandungan pada skrin untuk menjimatkan bateri dan menjadikan tugasan “lebih lancar dan lebih responsif untuk meningkatkan pengalaman menonton, permainan dan penyuntingan video pada komputer riba pro baharu .

Walau bagaimanapun, pengguna mengadu bahawa teknologi paparan baharu tidak disokong oleh macOS dan beberapa apl Mac tidak serasi dengan 120Hz ProMotion.

9to5Mac melaporkan bahawa apl Mac setiap hari termasuk Safari tidak menawarkan pengalaman menatal yang lancar pada paparan ProMotion 120Hz baharu model MacBook Pro 2021. Sokongan yang tidak konsisten untuk kadar penyegaran yang lebih tinggi pada macOS adalah mengecewakan.

Berdasarkan ujian dengan MacBook Pro baharu, apl Catalyst biasanya berjalan pada 120Hz seperti yang anda jangkakan, kerana ia kelihatan mewarisi gelagat iOS secara langsung. Permainan skrin penuh dan aplikasi Metal juga boleh dipaparkan pada 120Hz penuh. OS itu sendiri berjalan dengan lancar jadi bertukar antara ruang dan menyeret tingkap ke sekeliling adalah menyenangkan. Masalahnya ialah aplikasi Mac standard sehari-hari kebanyakannya tidak atau sekurang-kurangnya beberapa bahagian melakukannya dan beberapa bahagian tidak.

Khususnya, tatal lancar yang boleh disampaikan oleh ProMotion tidak digunakan dalam banyak aplikasi. Pesalah yang paling ketara ialah Safari, aplikasi yang dipanggil khusus oleh Apple dalam bahagian ProMotion pada pembentangan acara untuk mengambil kesempatan daripada kadar muat semula tinggi paparan baharu.

Ia juga diperhatikan bahawa apabila isu dibangkitkan dengan sokongan paparan 120Hz pada model iPhone 13 Pro, Apple menerbitkan dokumentasi sokongan untuk pembangun menggunakan ciri tersebut dan mengeluarkan kemas kini perisian. Walau bagaimanapun, untuk model MacBook Pro 2021, syarikat itu tidak membuat susulan dengan sebarang dokumentasi tambahan untuk pembangun.

Akhirnya, terdapat jurang dalam timbunan perisian yang perlu ditutup oleh Apple untuk membolehkan interaksi lancar secara konsisten merentas aplikasinya sendiri dan program pihak ketiga. Mudah-mudahan, kemas kini perisian yang menangani isu ini akan datang tidak lama lagi. Perkakasan ini pastinya mampu memacu pengalaman 120Hz yang lancar.

Baca lebih lanjut:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *