Bagaimana warga Australia dan perusahaan boleh menangani jurang kemahiran digital

Perusahaan tempatan dan profesional IT telah dihantui oleh ketakutan jurang kemahiran yang semakin meningkat. Jurang ini tidak eksklusif untuk profesional IT: Dengan pekerjaan yang diautomasikan, kebanyakan pekerja perlu mempertimbangkan sedia ada atau kekurangan kemahiran digital mereka dan melihat bagaimana pekerjaan mereka mungkin berubah supaya mereka boleh mengejar kemahiran yang diperlukan untuk menyesuaikan diri.

Di mana jurang adalah di kalangan profesional IT di Australia

Kajian terbaru oleh RMIT Online dan Deloitte meninjau 1,078 warga Australia dan menyimpulkan jurang kemahiran terbesar adalah dalam analisis data. Daripada mereka yang memerlukan kemahiran analisis data untuk kerja mereka, 30% berkata bahawa kemahiran mereka tidak pada tahap yang diperlukan, atau sudah lapuk, berbanding keperluan majikan mereka, kata laporan itu. Bidang lain yang mendapat permintaan tinggi ialah pembangunan aplikasi dan kemahiran keselamatan siber.

Pada Januari 2021, lima peranan teratas yang paling banyak diiklankan di perekrut dalam talian Seek ialah pembangun/pengaturcara, penganalisis perniagaan/sistem, jurutera perisian, meja bantuan dan kakitangan sokongan IT serta pengurus program dan projek. Recruiter Hays menyenaraikan yang berikut sebagai kemahiran IT dalam permintaan terbesar di Australia: jurutera awan; perunding kesedaran keselamatan; pembangun tindanan penuh dengan pengalaman React, microservices dan cloud (AWS atau Azure); keselamatan siber; penganalisis data dan saintis data; pembangun perisian; dan tukar pengurus.

Ketua Pegawai Eksekutif RMIT Online Helen Souness memberitahu Computerworld Australia bahawa semasa pandemik COVID-19, pekerjaan dengan kemahiran pengaturcaraan, reka bentuk teknologi dan analisis data adalah antara yang paling pesat berkembang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *