Bagaimana untuk menyemak versi Windows 10

Tingkatkan produktiviti anda dengan membahagikan skrin kepada beberapa bahagian supaya anda boleh membuka sehingga empat atau enam tetingkap secara serentak dalam Windows 11.

Adakah anda sering bekerja dalam berbilang apl serentak? Menogol antara mereka boleh mengelirukan, memakan masa dan malah, mimpi ngeri juga apabila sesetengah apl tidak berfungsi dengan baik. Syukurlah, Windows 11 mempunyai penyelesaian yang murah hati untuk meningkatkan rutin berbilang tugas anda dengan semua Reka Letak Snap baharu yang menjadikannya lebih mudah berbanding sebelum ini untuk memisahkan skrin pada PC Windows anda.

Ciri Windows 11 Snap windows membolehkan anda melihat dan mengakses berbilang tetingkap serentak dengan membahagikan skrin anda kepada beberapa bahagian. Anda boleh melihat maksimum empat tetingkap apl sekali gus (enam, jika anda mempunyai paparan resolusi tinggi) dengan setiap tetingkap menduduki bahagian skrin yang ditetapkan.

Sebelum kami bergerak ke hadapan, anda mesti menyemak sama ada tetapan ‘Snap windows’ yang membenarkan pemisahan skrin didayakan.

Ciri ‘Snap windows’ didayakan secara lalai pada Windows 11, tetapi adalah baik untuk mengesahkan perkara yang sama sebelum anda meneruskan.

Untuk menyemak sama ada ciri Snap windows didayakan, tekan WINDOWS + I untuk melancarkan aplikasi ‘Tetapan’ pada PC anda, ia harus dibuka dengan paparan tetapan Sistem secara lalai.

Dalam tetapan Sistem, tatal ke bawah sedikit dan klik pada pilihan ‘Berbilang tugas’ pada panel kanan tetingkap tetapan.

Sekarang, sahkan sama ada togol di bawah ‘Snap windows’ didayakan. Sekiranya tidak, klik pada togol untuk mendayakan tetapan.

Juga, terokai pelbagai pilihan yang disenaraikan di bawahnya dan tandakan/nyahtanda mengikut keperluan. Walau bagaimanapun, adalah disyorkan agar anda tidak mengubah tetapan lalai sehingga anda mempunyai idea yang saksama tentang konsep tersebut.

Windows 11 telah menjadikan pemisahan skrin lebih mudah dan pantas dengan Reka Letak Snap disepadukan terus ke dalam butang maksimumkan untuk setiap tetingkap. Anda tidak perlu menahan dan menyeret tetingkap ke tepi, atau menggunakan pintasan papan kekunci untuk mencetuskan tetingkap Snap.

Untuk menggunakan Reka Letak Snap dalam Windows 11, tuding kursor pada butang maksimum berhampiran penjuru kanan sebelah atas tetingkap. Kotak kecil akan muncul dengan empat atau enam pilihan berbeza untuk membelah skrin.

Sekarang, mari kita lihat bagaimana ia berfungsi.

Lancarkan tetingkap apl yang anda ingin belah, tuding kursor pada butang maksimumkan dan pilih salah satu bahagian pilihan pertama.

Tetingkap apl semasa kini akan masuk ke dalam separuh skrin yang dipilih, dan anda akan menemui apl terbuka lain sebagai lakaran kenit pada separuh lagi. Pilih satu yang anda mahu tambah pada separuh lagi skrin.

Anda kini mempunyai dua tetingkap apl pada skrin dan boleh mengakses serta mengusahakannya secara serentak.

Anda juga mempunyai pilihan untuk mengubah saiz tingkap. Hanya alihkan kursor ke baris yang memisahkan dua tingkap dan garis tebal gelap akan muncul. Sekarang, tahan dan seret garisan ke mana-mana arah untuk mengubah saiz.

Anda juga boleh membahagikan skrin kepada dua dengan pilihan kedua dan mengubah saiz tetingkap, jika perlu.

Jika anda bercadang untuk menggunakan tiga apl serentak, terdapat pilihan untuk membahagikan skrin kepada tiga. Tuding kursor pada butang maksimumkan dan pilih salah satu daripada tiga bahagian dalam pilihan ketiga. Untuk pemahaman anda yang lebih baik, kami telah memilih satu perempat, walaupun konsepnya tetap sama.

Tetingkap semasa akan muat bahagian yang anda pilih sebelum ini (suku atas kanan) dan tetingkap terbuka yang lain akan dipaparkan sebagai lakaran kecil di bahagian kiri. Pilih tetingkap kedua yang anda ingin kerjakan. Juga, ingat bahawa kerana ia akan menduduki dua kali ganda ruang berbanding dengan dua yang lain, pilih yang memerlukan tahap perhatian dan kejelasan yang lebih tinggi.

Selepas anda memilih tetingkap kedua, ia akan mengambil separuh kiri dan tetingkap terbuka yang lain akan dipaparkan sebagai lakaran kecil pada suku yang tinggal. Pilih apl yang diingini dan ia akan mengambil masa suku terakhir.

Anda kini mempunyai tiga tetingkap terbuka pada skrin, belah mengikut pilihan anda. Konsep ubah saiz tetap sama, cuma tahan dan seret garisan yang memisahkan dua tingkap.

Konsep membahagikan skrin kepada empat adalah hampir sama dengan apa yang kita bincangkan dalam bahagian terakhir. Tuding kursor pada butang maksimumkan tetingkap semasa, pilih suku yang dikehendaki dalam pilihan terakhir, dan pilih apl lain untuk berada pada skrin pisah dengan sewajarnya.

Jika anda telah menggunakan ciri skrin belah pada Windows 10, prosesnya agak berbeza. Windows 11 telah menjadikannya lebih mudah tetapi tidak menghapuskan pendekatan konvensional, yang akan kita bincangkan dalam bahagian berikut.

Terdapat dua cara untuk memisahkan skrin untuk melihat berbilang tetingkap sekaligus. Anda boleh sama ada menahan, seret dan lepaskan Windows ke sudut yang diperlukan atau gunakan pintasan papan kekunci untuk perkara yang sama. Mari kita mulakan dengan membelah skrin kepada dua dan setelah anda memahami konsepnya, naikkan ke empat.

Untuk membahagikan skrin kepada dua, tahan dan seret tetingkap yang dikehendaki ke salah satu sisi sejauh kursor akan pergi. Apabila anda menemui garis besar kabur yang menunjukkan bahagian yang akan diambil oleh apl di latar belakang, lepaskan kursor. Selain itu, anda juga boleh membuka tetingkap yang dikehendaki dan tekan butang WINDOWS + LEFT/RIGHT ARROW KEY untuk membahagikan skrin kepada dua.

Dengan tetapan lalai, apabila salah satu tetingkap mengambil separuh daripada skrin, tetingkap terbuka yang lain akan dipaparkan pada separuh lagi. Pilih satu yang anda ingin tambahkan pada sisi lain skrin.

Sebaik sahaja anda mempunyai dua tetingkap pada skrin, seret garis yang memisahkannya ke mana-mana arah untuk mengubah saiz tetingkap. Proses untuk mengubah saiz tetingkap kekal sama dalam kedua-dua kaedah.

Untuk membahagikan skrin kepada tiga tetingkap, tahan dan seret salah satu tetingkap yang terbuka ke sudut dan sebaik sahaja anda melihat garis besar kabur di latar belakang yang meliputi satu perempat daripada skrin, lepaskan kursor. Anda juga boleh menekan butang WINDOWS + UP/DOWN CURSOR KEYS (apabila ia menduduki separuh daripada skrin) untuk membuat tetingkap mengambil satu perempat daripada paparan.

Sebaik sahaja anda mempunyai suku kosong pada skrin, apl terbuka yang lain akan dipaparkan sebagai lakaran kenit. Pilih yang anda mahu tambah.

Anda kini mempunyai tiga tetingkap pada skrin. Selain itu, anda boleh mengubah saiz tetingkap dengan menyeret garis yang memisahkan tetingkap, seperti yang anda lakukan sebelum ini.

Anda juga boleh membahagikan skrin kepada empat dan melihat serta mengakses bilangan tetingkap apl yang sama sekali gus. Ini menjadikan multitasking sangat mudah.

Itu sahaja yang ada untuk ‘Skrin Pisah’ dalam Windows 11. Anda boleh sama ada menggunakan kaedah baharu yang diperkenalkan dalam Windows 11 atau pendekatan konvensional, yang mana lebih sesuai untuk anda, dan melakukan pelbagai tugas seperti tidak pernah berlaku sebelum ini.

/*# sourceURL=/css/ampshared.css*/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *